Setkání předsedy a generálního sekretáře FAČR s předsedou UEFA

Předseda UEFA Aleksander Čeferin přijal v rámci dvoudenní oficiální návštěvy ve dnech 19. – 20. října v sídle UEFA v Nyonu předsedu FAČR Petra Fouska a generálního sekretáře FAČR Michala Valtra. 
Setkání se zúčastnil také ředitel divize UEFA pro národní fotbalové asociace Zoran Lakovič.
Informovali jsme předsedu UEFA o změnách v českém fotbale a o reformách ve FAČR, které se uskutečnily za čtyři měsíce od červnové valné hromady, představili jsme mu i o naše plány do budoucna,“ uvedl Fousek.
UEFA President Aleksander Ceferin meets Czech Republic Football Federation President Petr Fousek, Nyon, Switzerland, October 20, 2021. Photo UEFA/Pierre Albouy
„Potvrdili jsme UEFA, že v nás má spolehlivého partnera a byli jsme ujištěni podporou,“ ocenil předseda FAČR. Fotbalová asociace má od září početnější zastoupení v kvalitativně lepších orgánech UEFA. Fousek zasedá v komisi UEFA pro národní asociace, Valtr v komisi pro soutěže národních mužstev, kromě toho má FAČR další zastoupení v komisích (Řepka – disciplinární, Sionko – fotbalová, Mestek – mládeže, Procházka – legislativní, Vrba – mediální)
„Řeč byla pochopitelně o naší kandidatuře na pořadatelství finále Konferenční ligy 2023 nebo 2024, ale rádi bychom získali i organizaci kongresu UEFA a některých dalších akcí,“ doplnil Fousek.
Obě strany jednaly o řadě dalších otázek českého a evropského fotbalu, mj. o evropském postoji k návrhu FIFA pořádat MS každé dva roky, o sporu se Superligou, pohledu na rasismus ve fotbale, obecně o soutěžích a jejich rozvoji.
Delegace FAČR se na pracovní úrovni setkala i s řadou dalších představitelů UEFA.
UEFA President Aleksander Ceferin meets Czech Republic Football Federation President Petr Fousek, Nyon, Switzerland, October 20, 2021. Photo UEFA/Pierre Albouy
„Diskutovali jsme s UEFA řadu důležitých a užitečných odborných témat, ať už financování fotbalu, specializované programy, legislativu či strategie, což bylo velmi přínosné,“ zdůraznil generální sekretář Valtr. 
„Pozvali jsme předsedu Čeferina na návštěvu České republiky v příštím roce a těší nás, že pozvání přijal, termín budeme ještě upřesňovat.“ uzavřel Fousek. 
MgA. Michal Jurman
Ředitel komunikace FAČR