MALL.CZ Hráč a trenér měsíce: Ocenění získali Almási z Baníku a plzeňský Bílek

Zářijovými vítězi ankety MALL.CZ Hráč a trenér měsíce se stali představitelé dvou klubů z opačných stran republiky. V Ostravě se mohli spolehnout na gólové příspěvky urostlého forvarda Ladislava Almásiho. Plzeň zase ví, že pod ostříleným stratégem Michalem Bílkem vytěžila na přelomu léta a podzimu maximální možný počet bodů a nejlepší možné umístění. Viktoriáni se díky třem výhrám v řadě vyhoupli do čela tabulky FORTUNA:LIGY. Těsně pod pomyslnými stupni vítězů pak operuje Baník. V jeho týmu v září platilo: Almási se trefí – body jsou jisté.
MALL.CZ Hráč měsíce září: Ladislav Almási (FC Baník Ostrava)
Ostravský Baník má po necelé třetině zápasů základní části F:L skvěle našlápnuto k útoku na pohárové příčky. Aktuálně je čtvrtý – se ztrátou pouhého bodu na třetí Spartu. Svěřenci trenéra Galáska šestkrát vyhráli, jednou remizovali a dvakrát prohráli. Na umístění v horních patrech tabulky má značný podíl i Ladislav Almási.
Ten se pro Ostravany ukazuje jako vhodně vybraná předsezonní posila. Ve všech třech zářijových duelech skóroval a pokaždé Baníku pomohl k bodovému zisku. V pořadí střelců nejvyšší soutěže v současnosti uzavírá první desítku, během devíti startů se trefil čtyřikrát. Tři góly přitom rozdělil do utkání proti Teplicím, Olomouci a Bohemians 1905. Na Stínadlech se na hřiště dostal jako střídající hráč, to mu však vůbec nevadilo. Po sedmi minutách od nástupu z lavičky smazal jednobrankový náskok soupeře.
Gólovou akci sám pomohl rozjet, když na hranici pokutového území sklepl míč pro centrujícího Ndefeho. Poté si naběhl na hlavičku Potočného, kterou usměrnil do sítě. Baník nakonec zvítězil 2:1. Na Hané zase takřka dvoumetrový slovenský útočník využil přesilovku. Šest minut před koncem řádné hrací doby se s pomocí tyče trefil hlavou, na níž mu přiletěl nadýchaný pas od De Azeveda. Ostrava proti olomoucké Sigmě vybojovala remízu 1:1. V devátém kole F:L pak Almási pečetil domácí obrat baníkovců proti vršovickým klokanům. Rybičkou si naskočil na centr Ndefeho z pravé strany a hlavičkovým pokusem upravil skóre na konečných 4:1.
MALL.CZ Trenér měsíce září: Michal Bílek (FC Viktoria Plzeň)
Lídr FORTUNA:LIGY sídlí po zářijových bitvách na západě Čech. Plzeň během devíti kol nasbírala dvacet čtyři bodů a první příčku drží o dva body před druhou Slavií. Pražané mají sice k dobru domácí zápas s Olomoucí, který se bude dohrávat ve středu 27. října. Nic to ale nemění na tom, že Viktoria pod kormidelníkem Michalem Bílkem momentálně pluje na téměř intaktní vítězné vlně. Osm z devíti dosavadních duelů dovedla do úspěšného konce, pouze v závěru srpna prohrála na půdě nováčka z Hradce Králové.
Během devátého kalendářního měsíce ale Bílek dovedl Plzeňany ke stoprocentní bilanci. A že hned dva ze tří zápasů byly poměrně dost pikantní. Západočeši nejprve doma vyzvali Spartu, s níž pár let zpátky tvořili hlavní dvojici aspirantů na titul. Proti Letenským ani minutu neprohrávali a pětigólové střetnutí dovedli k triumfu 3:2. Základ pro něj položili už v průběhu prvního poločasu, ve kterém se prosadila dvojice zahraničních akvizic Beauguel – Mosquera.
Následoval výroční duel proti Českým Budějovicím. Viktoria musela v Doosan Aréně otáčet skóre, spolehnout se však tentokrát mohla na obránce. Vyrovnání zařídil střelou na zadní tyč pravý krajní bek Řezník, deset minut před koncem pak po rohovém kopu přesně hlavičkoval stoper Hejda. Plzeň hrající v retrodresech – připomínajících 110. výročí založení klubu – mohla o vítězství 2:1 přijít. V samotném závěru ji ale parádním zákrokem proti hlavičce Talověrova podržel brankář Staněk. Zadák Hejda navíc na rozhodující branku navázal v dalším zápase proti Pardubicím. Zkraje poslední čtvrthodiny se do balonu opřel zpoza šestnáctky a utaženou ránou v Ďolíčku odmítl dělbu bodů za bezgólovou remízu.
Hráč a trenér měsíce: Oceněnými za září jsou Pecháček z Táborska a brněnský Dostálek
Zářijovými vítězi ankety Hráč a trenér měsíce FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY se stali Jihočech a Jihomoravan. Sotva dvacetiletý brankář Pecháček sbírá v Táborsku vychytané nuly. Během září dokonce nedostal ani jeden regulérní gól. Pro FC MAS, který zase tolik branek nedává, je to velmi vítaná pomoc. To kouč Zbrojovky Brno Dostálek ví, že jeho svěřenci umí vypálit ostrými klidně i šestkrát za zápas. Úspěšné soutěžní tažení devátým kalendářním korunovali debaklem pro Ústí nad Labem.
Hráč měsíce září: Šimon Pecháček (FC MAS Táborsko)
Fotbalisté Táborska se mohou pochlubit unikátní zářijovou vizitkou. Ani v jednom ze třech utkání neinkasovali. Nejprve doma pokořili poslední Třinec 3:0, následně si odvezli bezgólovou remízu z Opavy a nakonec si před vlastním publikem těsně (ale přece) poradili s tápající Chrudimí. Díky těmto sedmi bodům patří Jihočechům průběžné sedmé místo tabulky FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY.
Táborští sice nepředstavují gólovou mašinu. Za devět dosud odehraných kol druhé nejvyšší soutěže vstřelili pouze deset branek – méně než všichni soupeři před nimi. Zničující ofenzíva ale není hlavní zbraní výběru trenéra Miloslava Brožka. Ta se nachází v bráně. Ano, čtete správně, nepřehlédnutelnou osobností Táborska je letos brankář.
Šimonu Pecháčkovi je sice teprve dvacet jedna let, i tak ovšem v devíti startech vychytal pět čistých kont. V této statistice zatím převyšuje všechny ostatní gólmany F:NL. Třikrát neinkasoval právě během září. Pokud střelecké pokusy protihráčů nechytil nebo nevyrazil, balony zpravidla jeho svatyni míjely. Proti Chrudimi mu pak po standardce pomohla tyč, a když v závěru přece jen kapituloval, gól nemohl platit kvůli ofsajdu.
Trenér měsíce září: Richard Dostálek (FC Zbrojovka Brno)
Jediné dva stoprocentní kluby F:NL v měsíci září sídlí v Brně. Ten větší, Zbrojovka, se díky devíti bodům ze třech zápasů propracoval na první místo tabulky. Nejprve v souboji nedávných účastníků F:L vyzrál na Příbram, poté si poradil s Viktorií Žižkov a nakonec pod středověkým hradem Střekovem rozstřílel Ústí nad Labem.
Trenér Richard Dostálek tak zatím s Jihomoravany směřuje za návratem mezi elitu. V Příbrami se bývalému reprezentantovi vyplatilo, že ze hřiště dlouho nestáhl mladíka Michala Ševčíka. Devatenáctiletý záložník sice první dvě velké šance neproměnil, ze třetí ale Brnu v 84. minutě zařídil vítězství. Teprve pak přenechal své místo na trávníku Jakubu Šuralovi, který jako stoper pomohl těsné vedení udržet.
Jestliže u Litavky se trefil jeden křídelník, v duelu se Žižkovem skórovali hned dva. Sedmačtyřicetiletému kouči tentokrát vyšla sázka na dvojici Jakub Přichystal – Adam Fousek. Prvně jmenovaný nejprve poslal Zbrojovku do vedení, zkraje druhého poločasu pak připravil rozhodující úder Fouskovi. Přichystala nasadil Dostálek i do základní sestavy proti Ústí nad Labem. Pětadvacetiletý hráč se mu odvděčil třetinovým podílem na šestigólové kanonádě. Prosadil se rovněž Ševčík, stejně jako nejlepší střelec F:NL – autor sedmi branek Jakub Řezníček. Útočnou sílu svého mužstva může Richard Dostálek právem považovat za velký trumf pro rozhodování zápasů.
Štěpán Hanuš, Ředitel komunikace a PR, LFA