Slovakiaring s Carboniacupem letos podruhé

Začala druhá polovina sezóny Carboniacupu a jezdci se vrací na okruh u Orechovej Potoni, neboli slovenský mezinárodní okruh Slovakiaring. Na jezdce čekají už čtvrté závody. A tentokrát opět dvojzávod.

 Po odřeknutí prvního závodu v Mostě se kalendář okruhového poháru Carboniacupu trochu zeštíhlil, ale i tak vypadá, že o zajímavé závody letos nepřijdeme. Prostředek prázdnin přehoupne závodem na Slovensku sezónu Carboniacupu do své druhé poloviny a čekají nás snad ještě jízdy na Lausitzringu a v závěrečném Mostě. Rychlá trať u Orechovej Potoni svědčí nadupaným vozům, překvapivě se sešlo hned 5 velkých prototypů, domácí jezdci, Poláci, ale také nové tváře a vozy. Celkem se přihlásilo přes 70 vozů, včetně poháru B6 vozů Abarth.

 Ve skupině A1 šestnáctistovek pojede Matouš Kubů se Škodou Fábia. Ve dvoulitrech A2 si to rozdají Zbyněk Čurda s Audi A3, Jiří Zeman s Hondou CRX, Slovák Jozef Molnár s Octavií DTM a jeho krajan Miroslav Beer se Subaru Impreza. Do třílitrů přijedou na Slovakiaring Poláci Adam Baczynski, Lukasz Noras a Maciej Bizon na strojích Porsche 944 a 968. Jejich českými soupeři budou Luboš Sázava a Dušan Vít s BMW 130i. Do 3500ccm se představí Rakušan Keke Platzer se Škodou Octavia RS III Cup, Tomáš Zabloudil s BMW M3 a Martin Toth s BMW M3 E46.

Ve skupině A7 více upravených dvoulitrů přijedou dělat konkurenci Jiřímu Sedlákovi se Škodou 110 RS třeba Slovák a velmi úspěšný jezdec Julo Konček s Vauxhallem Vectra, nebo Zdeněk Sýkora s Hondou CRX. Christian Arnold z Německa přijede s novým KTM X-Bow GT4 ve skupině A8 a v A9 nad 3500ccm si svoje ,,nádobíčko,, rozloží Rakušan Mario Drexler s Lotusem Exige S1 a jeden jezdec s vozem Porsche GT3.

 Skupina B sériových vozů bude hostit znovu slovenský pohár stejných vozů Abarth skupiny B6, tedy například Petera Straku, Rado Obrtala, Ludmilu Habodasz, Martina Paškana, či Tomáše Kameništiaka. Skupina B přivede na start Jiřího Bártu s Citroenem, v B2 do dvoulitrů si zazávodí Miloš Merta se Subaru BRZ, do třílitrů se přihlásili Lukáš Liebzeit, Tomáš Beneš a Martin Hanzl na Alfách Romeo, Zdeněk Čurda na BMW 330ci nebo Milan Zubatý s Fordem Fiesta.

Ve třiapůllitrech změří opět síly Ondřej Frič na Lotusu Elise Cup a Radek Zimmer s Lotusem Exige. Nad 3500ccm přivezou svá auta na Slovakiaring domácí Peter Čižmárik s Porsche 911 GTS, Josef Hrdlička na Porsche GT3 RS nebo Luboš Nebřenský na Mercedesu AMG GTS.

 Ve skupině C1 se představí na slovenské trati rychlé Performery v rukou Rakušanů Markuse Amesedera, Friedricha Franze nebo Markuse Höfera. Další nízké prototypy C2 mají velmi pěknou konkurenci, zde se jich sejde hned 5. Svitavský Michal Paclík s Normou M20FC, Martin Kalvas s dalším vozem Norma M20FC a Němec Dennis Tafferner a Radicaly SR3 rozjedou Jürgen Kapeller a Rudolf Schöflinger z Rakouska. Caterhamy C3 do 1600ccm uvidíme v rukou Jakuba Kirchnera, Simone Agliettiho či Tomáše Franka. V silnějších Caterhamech nad 1600ccm C4 uvidíme Slováka Martina Balaze a Wolfgang Luber přijede s Donkervoortem. V C5 KTM X-Bow bude mít více štěstí Jan Mareček, který bude čelit strojům Milana Bernáta a Milana Haboně.

 Skupina D1 formulových monopostů přivítá Glorie C8F s Honzou Riegerem a Němcem Tommem Flemmingem, kterým by chtěl uzmout nějaký bod také Markus Dietze s Formulí BMW. Skupina D2 pro automobilové motory do 1400ccm patří Němci Hartmutu Heidickemu na Tark Kavor, se kterým si zazávodí Igor Lešinský s RF01 a Matěj Řemínek na Tomisu 99-02. Ve skupině D3 proti sobě vyrazí Slovák Patrick Schoeber s Dallarou a Frank Thalmann s Estonií 25. Dvoulitry D4 mají na startu Václava Laušmana s Renault 2,0 a Tomáše Pavla na Martini Renault. Skupina D5 nad 2000ccm ukrývá v předběžně přihlášených jezdcích dva vozy, a to Jana Čížka s Martini Renault 2,2ltr a Thomase Dehnela na Tattus F4 z Procar Motorsportu, tedy skoro domácí tým.

 Fanděte svým oblíbeným favoritům, těšíme se stejně jako Vy na pěkné souboje na závodní trati Slovakiaringu.

 Vláďa Rožánek a Carboniacup team 2021