Dramatické finále juniorské bowlingové extraligy rozhodl až úplný závěr

Ke své oblíbené zábavě, bowlingu, se nemohly více než 8 měsíců dostat statisíce lidí po celé republice, stejně jako se nemohli v souvislosti s pandemií covid-19 dostat do restaurací, zábavních center, sportovních hal, posiloven nebo dalších sportovišť. Stejně tak se zastavil celý český sportovní bowling. 
Ale i přes dlouhé přerušení bowlingové sezóny se podařilo alespoň ve zkrácené podobě po rozvolnění opatření dohrát základní skupiny extraligové soutěže juniorských tříčlenných týmů a nejlepší družstva z těchto skupin pak mohla poměřit své síly jako každý rok v celostátním finále v boji o mistrovský titul.
O překvapivém vítězi STORM juniorské bowlingové extraligy rozhodl i nejvyšší nához v posledním kole.
Průběžné pořadí v hracím dnu se měnilo jako na houpačce a po každém kole se pořadí měnilo, hráči bojovali s neskutečným nasazením a týmy dělil leckdy i pouhý půl bod. V posledním kole již nervozita gradovala, nejen mezi hráči, ale i mezi fandícím publikem, rodiči a trenéry. Poslední kolo opravdu zamíchalo konečným pořadím, první dva týmy průběžného pořadí nakonec odjely bez medailí a mistrovský titul si po zásluze odváží pražský tým JKM Bowling i díky nejvyššímu náhozu Matyáše Mňačka právě v posledním kole, který měl skvělou hodnotu 257 bodů.
Titul vicemistrů a stříbrné medaile putují nakonec do Pardubic k týmu Bowlingzone pod vedením trenéra Adama Vondráčka, který tak zopakoval se svým týmem loňské umístění: „Mířili jsme samozřejmě výš, titul byl naším cílem, ale ukázalo se, jak je bowling napínavým a někdy nepředvídatelným sportem, v každém případě gratulujeme vítězům“, dodává jeden z nejzkušenějších trenérů u nás.

Jediná kuželka rozhodla o medaili.
Třetí místo získal trochu nečekaně východočeský tým Tacl z Ústí nad Orlicí s nejmladším účastníkem soutěže, teprve osmiletým Michalem Štěpánkem. Do té doby vedoucí týmy odjíždějí bez medaile, respektive ta bramborová zůstala nakonec jihočeskému družstvu BC Hluboká (s nejlepším hráčem hracího dne Tomášem Vackem), a to jen o půl bodu za třetím týmem. Tento půl bod byl výsledkem remízy mezi hráči, jediná kuželka tak mohla jihočeský tým posunout k medailím.
Ještě horší byl závěr soutěže pro dosud vedoucí tým Strikeland Chomutov, který nakonec obsadil o další pouhý půl bod až páté místo.
Po předání medailí a putovního poháru vypukly oslavy, i když došlo i na slzy, naštěstí ale slzy štěstí. Dlouholetá trenérka týmu JKM Bowling Kateřina Mňačková neskrývala dojetí: Kluci jsou velká parta a ta chemie tam zahrála velkou roli. Navíc naše posila z Plzně – srdcař Matěj Vacík, který i přes ne příliš ideální podmínky dává bowlingu strašně moc, byl pro ty mladší kluky příkladem. Hodně se v klubu soustředíme na team spirit a v neděli se to vyplatilo. Věřím v týmovost, a i když se může na první pohled zdát, že bowling je čistě individuální sport, týmovost dá hráčům potřebnou energii a motivaci. Mají pak správný tah na bránu a nic není nemožné. Musím také podotknout, že všichni poslední dva měsíce tvrdě dřeli a trénovali, protože měli společný sen, který se stal skutečností… Zní mi to pořád jako pohádka. Díky patří mnoha lidem od nás, hráčům, rodičům, trenérům… A velký dík patří i bowlingové asociaci, která jako jedna z mála v Evropě promptně zareagovala po zrušení restrikcí bohatým programem turnajů, soutěží a dalších akcí. Děti měly tím pádem možnost se po tak dlouhé pauze rozehrát.“

Finále STORM juniorské bowlingové extraligy 2020/2021 se letos odehrálo na pražském centru Xbowling DUO v neděli 18. července a bylo určeno pro osm nejúspěšnějších týmů ze základních skupin. Hrálo se klasickým způsobem každý s každým, tedy v sedmi kolech, kdy v každém zápase se hraje o 5 bodů do celkové tabulky (2 body za celkový vyšší nához týmu a další 3 body se rozdělují za vítězství v dílčích soubojích mezi jednotlivými hráči). Bohužel obhájce titulu olomoucký Bowling Academy nemohl nakonec nastoupit v plné sestavě a sehrál tedy svá utkání pouze jako sparing mimo pořadí.
Prezident České bowlingové asociace, Karel Vopička, krátce zhodnotil průběh: 
„Finále ukázalo sílu českého juniorského bowlingu, především nasazení, nadšení a radost ze hry, kterou si děti nenechaly vzít ani tou nekonečně dlouhou vynucenou pauzou. Někteří účastníci si předvedenými výkony řekli o nominaci na podzimní juniorské mistrovství Evropy, ze kterého jak doufáme, si opět přiveze Česká republika některou z medailí!“

Zdroj: Česká bowlingová asociace.
www.czechbowling.cz
Kompletní výsledkový servis najdete zde.
Čtsa,