Po velké sérii přišlo v Rize přišlo rozčarování

Po prohrách našich hokejistů  s Rusy 3:4 a Švýcary 2:5 na mistrovství světa  v Rize jsme nemohli vzpomenout na šampionát v roce 1991, kdy československý tým první tři zápasy prohrál a teprve ve čtvrtém remizoval s Finy 1:1.
Vítězná série, kdy v přípravě naši hráči  vyhráli všech devět utkání  a především po prvenství v Českých hokejových hrách zavládl nejen mezi fanoušky, ale i  nejedním odborníkem, bývalými reprezentanty a trenéry nevídaný  optimismus. Hovořilo se a také hodně psalo, že po letech půstu má české mužstvo šanci na  medaili, dokonce i  na zlatou. Po sobotním zápase, v němž Češi podlehli Švýcarům 2:5  nastalo vystřízlivění.
K postupu bude  zřejmě zapotřebí  12 bodů
Samozřejmě bylo by předčasné lámat nad  českým týmem hůl, čeká ho ještě pět zápasů ve skupině, z nichž první čtyři mužstva postupují do čtvrtfinále. A v něm se především rozhoduje o úspěchu nebo nezdaru. Abychom  postoupili do čtvrtfinále bylo by zapotřebí  vyhrát čtyři zápasy z pěti a získat minimálně 12 bodů. Proti  Bělorusku, Švédsku, Dánsku, Velké Británii a Slovensku to nebude lehký úkol. Nelze  podceňovat ani Brity, pasované na nejslabší tým skupiny A.
Jestliže panuje rozčarování z našeho týmu, podobně jsou na tom i Švédové, kteří prohráli nejen s Dány 3:4 ale i s Bělorusy 0:1, kterým nebyli schopni dát za 60 minut gól.  
Nejpřekvapivější výsledek: Lotyšsko – Kanada 2:0!
Z dosavadních zápasů nejvíc překvapila prohra Kanady s Lotyšskem ve skupině B. Lotyši  po vítězství 2:0, zřejmě ještě plni emocí, se nedovedli dostatečně soustředit na následující střetnutí a po nájezdech prohráli s Kazachtánci 2:3. A  také  druhý zápas Kazachstánu se rozhodoval v nájezdech, na něž doplatili i Finové, kteří  po nich podlehli 1:2.Stejným poměrem, den předtím. porazili Američany. Ti si to pak vynahradili  přesvědčivě proti Kanaďanům, jejichž sestavu hodně ovlivnil pozdní začátek play off NHL a tím složení mužstva. Avšak nejen kanadského!
Naši zaplatili za hrubé chyby a  fauly 
Proti Rusům se mohlo jít do prodloužení s výsledkem 3:3, nebýt  Moravčíkova fatálního nahození kotouče do pásma Rusů a střídání 19 vteřin před koncem  normální hrací doby, po němž Grigorenko dal čtvrtý, vítězný gól.  Také  na dva dvě předchozí branky soupeře nahrály  hrubé chyby.  Vrány při přesilovce a pak ještě nahození Radila na hůl  soupeře.
V zápase se Švýcarskem  tým potopily fauly, většinou hokejkou. Ze sedmi přesilovek jsme dostali čtyři góly a ze tří vyloučení protivníka dokázal jen Chytil dát gól. Byl propastný rozdíl jak si vedli  Švýcaři v  početní převaze. V našem obranném pásmu přesnými přihrávkami  si uměli najít nejvhodnější pozici střelbě. A pálili proklatě přesně!.  Poněvadž většina hráčů  v reprezentaci je ze švýcarské ligy odtud  pramení dokonalá sehranost, na rozdíl značné improvizace našich hráčů s málo efektivní střelbou. Těžko by se hledal zápas, kdy český tým na světových šampionátech v jednom zápase dostal čtyři góly z přesilovek.
Rusko – Česko 4:3 (1:1, 1:1, 2:1)
Branky a nahrávky: 5. Burdasov (Ivan Morozov, Grigorenko), 36. Švec-Rogovoj (Kameněv), 46. Barabanov (Voronkov), 60. Grigorenko (Provorov) – 10. Flek (Špaček), 38. J. Vrána (D. Kubalík, Hájek), 58. D. Kubalík (Hronek, Jan Kovář). Rozhodčí: Bjork, Nord (oba SWE) – Kroyer (DEN), Lundgren (SWE). Vyloučení: 2:3. Využití: 0:1. Diváci: 0.
Česko – Švýcarsko 2:5 (1:1, 0:2, 1:2)
Branky a nahrávky: 15. Chytil (Jan Kovář, J. Vrána), 55. Smejkal (Chytil, D. Sklenička) – 18. Hofmann (Ambühl, Simion), 25. Meier (Hischier), 39. Scherwey (Praplan, Bertschy), 51. Meier (Corvi, Kurashev), 58. Hofmann (Simion, Ambühl). Rozhodčí: Ansons (LAT), Vikman – Nikulainen, Sormunen (všichni FIN). Vyloučení: 7:3. Využití: 1:4. Diváci: 0.
Čtsa, ph., kc., foto: Jan Beneš český hokej