FAČR žádá o další diskusi nad restartem sportovního dění

Fotbalová asociace České republiky (FAČR) vzala na vědomí aktuální informace Národní sportovní agentury (NSA), týkající se rozvolnění směrem k restartu tréninkového procesu a obecně sportování u mládeže a amatérů. Zároveň FAČR reaguje na část navržených opatření, která mají plošně vstoupit v platnost od pondělí 26. dubna, a žádá o další debatu nad tímto důležitým tématem.

„Jsem rád, že NSA dlouhodobě s FAČR a dalšími sportovními svazy toto téma řeší. Jsme přesvědčeni o tom, že jsme jako největší domácí sportovní asociace také poskytli dostatek záruk, které zajistí bezpečný návrat k řízenému tréninku jak dětem, tak amatérským hráčům. Stejně tak je ruku v ruce nezbytné respektovat všechna opatření proti šíření epidemie. Ale trváme i na tom, aby stanovená nařízení byla smysluplná a měla při sportovním restartu opravdový význam,“ uvedl Martin Malík, předseda FAČR.

Asociace tak vyzývá k co nejrychlejší debatě nad plánovaným nařízením o dodržení rozestupu šesti metrů mezi sportujícími dvojicemi ve venkovním prostředí. Dle FAČR významně toto nařízení ztěžuje standardní tréninkový proces a nemá ani reálné opodstatnění.

„Považujeme číslo 6 v této souvislosti za částečně virtuální, nevíme, o co přesně se tento údaj opírá jak z vědeckého hlediska, tak z praxe. Máme k dispozici řadu studií od zahraničních kolegů, z nichž vyplývá, že při venkovním sportování ani přímý kontakt neohrozí bezpečnost hráčů. Chceme diskusi vyvolat proto, aby podobné kroky a stanovené normy nezpůsobovaly další spory a nedorozumění mezi sportujícími a státními orgány, které na dodržování opatření dohlížejí. A zároveň jsme připraveni udělat maximum pro zajištění bezpečnosti a zdraví všech, kteří aktivně sportují i v rámci organizace,“ řekl Antonín Plachý, vedoucí trenérů FAČR, kteří společně se zástupci NSA vedou aktivní jednání s Ministrem zdravotnictví ČR ohledně restartu sportovního dění.

„Za velmi důležité považujeme také otevření venkovních sportovišť, která jsou některými municipalitami stále uzavřena. Z našeho průzkumu vyplývá, že se to týká celé čtvrtiny našich klubů, byť je v opatření uvedeno, že venkovní sportoviště jsou otevřena. Je na místě zdůraznit, že plochu celého fotbalového hřiště lze rozdělit na menší plochy tak, aby bylo možné dodržet současné stanovené odstupy dvojic na 10 metrů. Je snadné hřiště rozdělit a mít na jeho jedné polovině bezpečně umístěných až 24 hráčů. Lze tak snadno učinit i na menších hřištích například s rozměry 90 x 50 metrů, na nichž stále připadá plocha na jednoho hráče více než 90m2,“ podotkl Plachý. 

Česko zůstává jednou z posledních zemí v Evropě, kde je sport dětí a mládeže velmi omezen. Od minulého týdne je možné sportovat venku jen po dvojicích, kterých může být na jednom sportovišti maximálně šest. Musejí mezi nimi být desetimetrové rozestupy a od pondělí 26. dubna by se dle předběžných návrhů MeSES měla tato vzdálenost snížit na šest metrů.

Další námitka FAČR se týká navrženého opatření, aby sportovní činnost pro 20 a více osob byla obnovena až pro „Incidenci 100 v kraji“ (přírůstek nakažených na 100.000 obyvatel).

 „Na incidenci 200 je celá ČR již nyní. Při incidenci 100 bychom chtěli již restartovat zmíněné soutěže, samozřejmě za dodržení přísných organizačních opatření. Tréninky probíhají v uzavřených skupinách hráčů jednoho týmu, takže není problém trasování. Z interního průzkumu FAČR, do kterého se zapojilo i mnoho dalších sportů, a v němž bylo za týden 12.-18. 4. zkoumáno více než 37 000 mládežnických sportovců, plyne incidence 66 nakažených sportovců na 100 tisíc obyvatel. Při incidenčním čísle 100 bychom mohli rozjet utkání a soutěže, za přísných organizačních opatření, byť by to mohly být nejdříve krajské soutěže, a řídili bychom se tedy krajským incidenčním číslem,“ dodává Plachý.

Obnova plnohodnotného sportovního tréninku má z pohledu FAČR zásadní význam právě směrem k restartu samotných amatérských soutěží. Maximální snahou FAČR v tomto směru zůstává dohrát soutěže výkonnostního fotbalu včetně jejich propustnosti, tedy odehrát více než padesát procent utkání. V tomto směru je ale potřeba začít jednat a FAČR tak apeluje v tomto duchu na všechny zainteresované subjekty k co možná nejrychlejší a maximálně efektivní kooperaci.

Michal Jurman, Ředitel Oddělení komunikace/Head of communications

Fotbalová asociace České republiky