V týmu chyběl střelec, koncový hráč

Druhořadá role Lvíčat na mistrovství Evropy

V našich nejpopulárnějších sportech, ve fotbalu a v hokeji, nám mládežnické  celky ve vrcholných událostech  radost nedělají.  Po neslavném návratu hokejové dvacítky z mistrovství světa v  Kanadě, se nyní s nepořízenou vrátili ze Slovinska po zápasech ve skupině  mistrovství Evropy hráčů do 21 let, fotbalisté.

Lvíčata propadla, nedávala  góly! Kuriozitou je, že o dva góly ze tří zápasů se postarali vlastními góly Italové a Slovinci. Ve třetím zápase, kdy si ve skrytu duše  naši mladíci dělali  naději na postup  přes vysoce favorizované Španěly, prohráli 0:2. Tristní bilance,  která nemá v této věkové kategorii obdoby.

A teď se dostáváme do diskuse, zda do  tým neměl být zařazen Hložek, byť ještě po zranění není ve vrcholné formě. Místo cesty do Slovinska si se Spartou odskočil na Strahov, aby jedním gólem pomohl k vítězství nad Viktorií Žižkov 3:1.

Kromě Hložka měl být nominován Zima, neboť trenér Šilhavý s ním pro reprezentační áčko  k prvním třem zápasům  kvalifikace pro mistrovství světa nepočítal.

Nešlo jen o Hložka a Zimu, ale po nezdaru padla  mimo jiné i jména Hufa, Chytila.  Po bitvě je každý generálem, ale nemůžeme vytýkat trenéru Krejčímu, že sázel na hráče, kteří se dlouhodobě osvědčili v kvalifikační skupině. Spíš si kritiku trenér zaslouží, že ve Slovinsku špatně odhadl formu některých hráčů, až příliš pozdě se odhodlal k radikální změně  pro zápas se Španělskem, kdy ve srovnání s utkáním se Slovinskem, bylo  v sestavě pět změn.

Na závěr našeho zamyšlení  lze odpustit našemu týmu  prohru s favority na titul Španěly, pak polemizovat o remíze s Italy, ale neodpouštíme  nerozhodných 1:1 se Slovinskem, bezesporu jednoho z nejslabších účastníků šampionátu.

ME hráčů do 21 let 2021, základní skupina

Španělsko – ČR 2:0 (0:0)

Branky: 69. a 78. Gómez. Rozhodčí: Kruašvili – Varamišvili, Pipia (všichni Gruz.). ŽK: Barrenetxea – Vaníček, L. Krejčí, Chaluš, Lingr. Bez diváků.

Španělsko: Fernández – Pipa, Guillamón, Cuenca, Pedrosa – García (81. Puig), Moncayola, Villar (73. Pozo) – Puado (73. Beltrán), Ruiz (65. Gómez), Barrenetxea (81. Pino). Trenér: De la Fuente.

ČR: Jedlička – Fukala, Chaluš, L. Krejčí, Sadílek – Havelka, Bucha (90.+2 Janošek) – Šulc (84. Žitný), Karabec, Vaníček (75. Ostrák) – Lingr (75. Šašinka). Trenér: K. Krejčí.

Tabulka skupiny B:

  1. Španělsko 3   2  1  0   5:0    7
  2. Itálie    3  1  2  0   5:1    4
  3. ČR   3   0   2  1   2:4    2
  4. Slovinsko  3   0  1   2   1:8  1

 ČTSA, ph,