Skvělý závod, ale přesto místo na olympiádě uniklo

Dominika Vaďurová a Sára Tkadlecová mají za sebou kvalifikaci do Tokia

 Evropská olympijská kvalifikace tříd 49er, 49erFX a Nacra 17 skončila v pátek 26. 3. 2021 na Lanzarote na Kanárských ostrovech. Ve třídě 49erFX bojovala o účast v Tokiu také naše posádka Dominika Vaďurová a Sára Tkadlecová. Přestože zajely nejlepší závod své kariéry a úspěšně konkurovaly světové špičce, na olympiádu to nestačilo.

Po celý závod podávaly konzistentní výkony s dojezdy v první desítce, bez problémů se dostaly do zlaté skupiny. První den zajely všechny tři rozjížďky i přes problémy s prasklým vantem v první desítce, bohužel v jedné z nich z toho byl nakonec předčasný start. Druhý den se opět pohybovaly kolem první desítky, přidaly dojezdy 10, 4 a 11. V posledních třech rozjížďkách kvalifikační části regaty přidaly dojezdy 7, 10, 2, které je posunuly na průběžné 12. místo. S přehledem se tak dostaly do zlaté skupiny. Bohužel první den finálové série se jim příliš nevydařil, zajely výsledky 16, 24 a 23 a prakticky se tak připravily o šanci získat poslední kvalifikační místo na olympiádu. Na Belgičanky a Chorvatky již ztrácely přes dvacet bodů, a bylo tak téměř nemožné je dohnat. V dalším větrném dni přidaly dojezdy 5., 6. a 17. V poslední rozjížďce pak dojely dvacáté a celkově skončily na 19. místě. Je to určitě jejich nejlepší výsledek na podobném závodě v kariéře, bojovaly ze všech sil, předváděly výkony hodné světové špičky, ale ke kvalifikaci na olympiádu to bylo stále daleko. Tu získaly Belgičanky, které skončily na sedmém místě celkového pořadí.

Za pět let společného závodění udělaly Dominika se Sárou obrovský pokrok, předvedly, že patří do světové špičky a že mají na to soupeřit s těmi nejlepšími. Nyní stojí na rozcestí – musí se rozhodnout, co dál. Budou pokračovat v další kampani? Uvidíme je na olympiádě v Paříži v roce 2024? Doufejme, že ano. Byla by škoda nyní skončit, když forma jde nahoru a do další olympiády zbývají jen 3 roky.

Více informací, videa, fotky a výsledky zde:

https://49er.org/event/2021-lanzarote-international/

a zde: https://www.facebook.com/lanzaroteinternationalregatta

Eva Skořepová

PR manažerka Českého svazu jachtingu