HODNOCENÍ AKADEMIÍ ČH BUDE VYCHÁZET Z POČTU HRÁČŮ VYCHOVANÝCH PRO VRCHOLNÉ SOUTĚŽE

S cílem vytvořit předpoklady pro objektivní, vyčíslitelné porovnání práce Akademií ČH včetně diferenciaci jejich podpory se připravuje nový systém hodnocení, založený na přínosu pro výchovu talentů a výsledky na mezinárodní scéně. Základem budou počty hráčů vychovaných v jednotlivých akademiích pro reprezentační výběry, vstupní drafty NHL a vybrané soutěže (ELH, NHL, AHL, KHL, SHL, Liiga, NLA). Podle ratingu, vypočítaného za pětileté období a zohledňujícího délku působení hráče v klubu, budou Akademie ČH rozděleny do pěti kategorií, což se nejpozději od sezóny 2022/23 odrazí v objemu jejich finanční a materiální podpory.          

V platnost vstoupí i nové licenční podmínky Akademií ČH, zahrnující mimo jiné rozsah sportovní infrastruktury, úroveň personálního obsazení, metodického zabezpečení a mezinárodního programu, vedení spádové oblasti, studijní program nebo výsledky kondičních testů. Pro sezónu 2022/23 budou Akademie ČH přelicencovány podle nových pravidel s tím, že dojde i ke snižování jejich počtu.

Na základě projektu Akademií ČH, zahájeného v roce 2011, došlo v uplynulém období k významnému zlepšení materiálního zázemí a sportovní infrastruktury pro výchovu mladých hokejistů v zúčastněných klubech. Od sezóny 2013 se součástí hodnocení staly i sportovní výsledky, přičemž další hodnocení akademií včetně rozsahu podpory bude záviset především na jejich schopnosti vychovávat talenty pro vrcholový hokej.

O přípravě nových kritérií, umožňujících diferenciaci klubů podle výsledků ve výchově mládeže, byli zástupci akademií informováni již v srpnu 2019 na semináři v Břeclavi, přičemž materiál se všemi podrobnostmi, připravovaný odbornými komisemi ČH od září 2020, jim bude rozeslán k vyjádření.

Projekt hodnocení a diferenciace Akademií ČH je součástí změn v mládežnickém hokeji, zahrnujících – vedle již schváleného snížení počtu účastníků v juniorských a dorosteneckých soutěžích, ke kterému dojde po sezóně 2021/22 – mimo jiné přípravu tzv. spádových oblastí ČH nebo restrukturalizaci žákovských soutěží. Změny jsou připravovány v rámci programu „Český hokej 2025“, který dílčí projekty zastřešuje a rozšiřuje například o přesnější vymezení zodpovědnosti svazu a klubů při výchově mládeže, o její jednotnou filozofii nebo o připravované změny v přestupních řádech. Další novinkou bude setkání zástupců a trenérů klubů z celé České republiky pod názvem „Kabina“, plánované na červen 2021.         

Praha 11. 3. 2021

PhDr. Zdeněk Zikmund, tiskový mluvčí Čh.,