Reprezentanti trénují a závodí na různých místech Evropy

Na Maltě, v Cádizu, na Sicílii, na Kanárských ostrovech nebo v Itálii – tam všude se během posledních měsíců vypravili naši reprezentanti, aby mohli trénovat a připravit se na případnou poslední možnost kvalifikace na olympiádu. Trénovat odjeli nejen dospělí reprezentanti, ale také naši junioři i děti.

Seniorská reprezentace

Na Maltě trénovali dva reprezentanti třídy ILCA Jakub Halouzka a Ben Přikryl. Dominika Vaďurová a Sára Tkadlecová strávily na 49eruFX měsíc ve Vilamouře v Portugalsku, kde se na závěr zúčastnily coach regaty. Protože byla zrušena tradiční březnová regata na Mallorce, následně se přesunuly na Lanzarote, kde pokračují v přípravě.

Na Kanárských ostrovech trénují i windsurfařky Jana Slívová a Kateřina Švíková. Trénoval tam také Viktor Teplý, který závodí ve třídě ILCA. Nyní byl na týden doma za rodinou a pak se přesunul na další trénink do Splitu.

Na Kanárech trénoval i jeho bratr Ondřej Teplý na Finnu. Společně s Karlem Lavickým se následně zúčastnili v Cádizu závodu XVI Andalusian Olympic Week.  „Jsou to mé první a zároveň na dlouhou dobu i poslední foilové závody, pak už jen jeden cíl – směr OH, směr Tokio,“ uvedl Karel Lavický, který v Cádizu dál trénuje.

Ondřej Teplý na Finnu, Dominika Vaďurová a Sára Tkadlecová na 49eruFX a závodníci a závodnice třídy ILCA a ILCA Radial mají stále ještě šanci se do Tokia kvalifikovat. Kvalifikační závody jsou plánovány na duben a květen.

ILCA

Nejlepší junioři třídy ILCA trénovali již od 18. do 25. 1. na Maltě. Zúčastnili se Klára Himmelová, Markéta Kališová, Jiří Himmel, Jiří Vacula a Zdeněk vysloužil. „Soustředění probíhalo ve městě Msida na Maltě v Royal club Malta, kde sídlí společnosti Sailcoach, která nám zapůjčila motorový člun, lodě ILCA a zajistila ubytování. Počasí vyšlo ideálně, první den foukal slabý vítr, který během dalších dnů sílil, bohužel převážně foukalo přes ostrov. Trénink byl zaměřen na vytrvalost s řadou dlouhých stoupání a jízdy po větru, na manévry a starty,“ říká trenér Štěpán Novotný. 24. února část týmu ojela 24. února do italského přístavu Andora na závody italského poháru a nasledný sedmidenní trénink.  Do závodu je přihlášeno přes 400 lodí. „Jsou zde dodržována všechna covid pravidla. Byla nutnost doložit negativní testy, každý den je měřena teplota ve vstupu do mariny a roušky jsou povinností,“ vysvětluje Štěpán Novotný. Závodu se zúčastnili na ILCA 6 (Laser Radial) Zdeněk Vysloužil, Michal Rais a Markéta Kališová a se svým týmem je zde také Alessia Palanti, která skončila na 36. místě (jako 8. dívka) z 206 lodí.

Výsledky: https://italialaser.org/regata/140/classifiche/STD

Parádní trénink si užívají také mladí závodníci třídy 29er na Sicílii. „Před odjezdem jsme měli týden přísnější režim, abychom neohrozili zdar celé akce. Tady na Sicílii se snažíme dodržovat základní opatření, jako je mytí rukou, nechodíme moc mezi lidi a minimalizujeme počet nákupů. Vše se odehrává v klubu, kde bydlíme, tam máme možnost koupání v moři, venkovního cvičení, posilovny, společného stravování jen našeho týmu, bydlení, přednášek atd. a v jachetním klubu, kde se jen připravíme a vyplouváme na moře. Opatření dodržují naprosto všichni místní, takže bez roušky prakticky ani nevyjdeme z pokoje. Když se jdu koupat do moře, tak ji sundávám až u vody. Totéž platí při vyplouváni na moře. To je to nezbytné zlo, ale díky tomu jsou tu otevřené kavárny, restaurace i obchody. Lidé věří nařízením a respektují je a možná díky tomu, mohou celkem normálně žít. Nevím, co je správné, ale tento model se mi líbí,“ píše trenér David Křížek. Nyní se chystají na první závod sezony Circolo Velico Sferracavallo, na startu bude asi 40–50 lodí. 

Třída Optimist

V termínu 25. 1.–1. 2. bylo reprezentační družstvo třídy Optimist na prvním soustředění roku na Maltě. Zúčastnili se Matyáš Ráža, Lukáš Kraus, Karolína Lojková, Beata Dokoupilová, Jiří Tomeš, Lukáš Krč a Jan Kříž. „Foukalo od 15 do 40 uzlů, trénink byl zaměřen na techniku jízdy ve středním až silném větru, choppy i na swell vlnách. Probíhaly rozjížďky ve skupině až 20 lodí, trénink byl organizován společně s trenérem maltské reprezentace Ivanem Vasilivem,“ uvedla trenérka SpS Optimist Nikol Staňková, která musela další část tréninků na Maltě kvůli přísnějším restrikcím zrušit. V březnu plánuje trénink a závody na Gardě.

Techno 293

Koncem ledna odjelo 9 juniorských závodníků SpS a SCM Techno 293 na soustředění do španělského Cadizu, aby zahájilo přípravu na letošní sezonu. „Trénujeme za krásného jachtařského počasí s teplotou okolo 18 °C a pravidelným větrem 10–25 uzlů. Máme každodenní dvoufázový trénink na vodě, doplněný o fyzickou přípravu a kompenzační cvičení. Během pobytu se v ČR zpřísnila dosavadní příjezdová opatření, a tak jsme zde zůstali trénovat ještě celý únor,“ píše trenér Milan Hájek.

Fotografie jsou volně k použití.

Eva Skořepová, PR manažerka Českého svazu jachtingu