Ve Stromovce o vícebojařské tituly

O nadcházejícím víkendu proběhne v Hale Otakara Jandery v pražské Stromovce mistrovství České republiky mužů a žen ve vícebojích. Na startu bude například stříbrný medailista z mistrovství Evropy pod otevřeným nebem a bronzový z HME Adam Sebastian Helcelet. Tituly z loňského roku budou obhajovat Ondřej Kopecký a Kateřina Dvořáková.

Hlavním favoritem mužské soutěže by měl být zkušený Adam Sebastian Helcelet. Svěřenec Josefa Karase je se čtyřmi tituly a osmi medailemi historicky nejúspěšnějším atletem halového vícebojařského šampionátu. V letech 2015-2017 zvítězil třikrát v řadě. Při svém zatím posledním triumfu v sezóně 2017 navíc posbíral druhý nejlepší součet v historii mistrovství 6188 bodů a s dosud platným osobním rekordem ztrácí na rekord šampionátu Tomáše Dvořáka 23 bodů. V posledních třech sezónách ho však trápily vleklé zdravotní potíže. Ty se mu nevyhnuly ani na loňském mistrovství, když si při skoku o tyči poranil ruku, a právě v této disciplíně přišel o zlato, když se před něj v průběžném pořadí dostal pozdější mistr Ondřej Kopecký a Helcelet se musel spokojit se stříbrem.

Poté, co po dlouhé době absolvoval kvalitní přípravu vzhlížel s nadějemi ke svému letošnímu prvnímu vícebojařskému startu ve francouzském Aubiére. Tam byl však nucen kvůli zranění boku odstoupit již po úvodní šedesátce. Naposledy pak testoval svou formu při úterní 3. Halové atletické lize ve Stromovce. „Jsem rád, že jsem si v týdnu mohl vyzkoušet závody a disciplíny u kterých měl poraněný bok nejvíce bolí. Sice nejsem stoprocentně zdravý, ale půjdu do toho naplno. Chci bojovat. Doufám, že mě kluci vyhecují a společně se vytáhneme k pěkným výkonům. V ideálním případě bych se rád kvalifikoval na halové mistrovství Evropy v Toruni,“ nechal se slyšet.

Titul z loňského roku se pokusí obhájit Ondřej Kopecký. Pro něj se v minulém roce jednalo o vůbec první cenný kov na domácím halovém vícebojařském šampionátu mezi dospělými. Se svým vítězným výkonem 5889 se zařadil na devátou příčku historických tabulek tohoto mistrovství a rád by navázal dalším medailovým úspěchem. Ve startovní listině figuruje také překvapivý vítěz loňského MČR ve vícebojích pod otevřeným nebem Radoš Rykl. Otazník pak visí nad účastí halového mistra z roku 2019 Jiřího Sýkory, který se dle svých slov rozhodně až po pátečním rozcvičení, zda závod absolvuje.

Poměrně otevřenou záležitostí by měl být mistrovský závod žen v pětiboji. Papírové předpoklady a zkušenosti hovoří pro loňskou mistryni Kateřinu Dvořákovou. Ta už má ve své sbírce kompletní medailovou sbírku z halového vícebojařského mistrovství. Kromě zlata z minulého roku má ve svém držení i stříbro ze sezóny 2019 a bronz z roku 2018. „Cítím se dobře. Poslední závody, které jsem absolvovala mi udělaly velkou radost, kterou si snad udělám i v sobotu. Především jsem moc ráda, že mistrovství dostalo výjimku a může se uspořádat. V přípravě jsme hodně zapracovali na technických disciplínách, tak doufám, že to bude vidět. Pokusím se o co nejlepší výkon,“ uvedla.

S obhajobou to však nebude mít jednoduché. Jak sama přiznala, největší konkurentku v boji o titul vidí ve vícebojařské kometě loňské sezóny Dorotě Skřivanové, která v minulé sezóně prošla velkým výkonnostním progresem a jistě může pomýšlet na nejvyšší příčky. Na stříbro z posledního halového šampionátu se pokusí navázat Barbora Zatloukalová a mezi kandidátky na cenné kovy můžeme počítat také Annu Kerbachovou.

Součástí víkendového závodního programu jsou pak také některé vložené disciplíny, kde by měli startovat například Pavel Maslák, Radek Juška, Jan Kudlička, Markéta Štolová, Zdeněk Stromšík nebo Marcela Pírková s Martinou Hofmanovou, které se budou pokoušet o splnění nominačních požadavků pro HME v Toruni.

Petr Jelínek, Oddělení komunikace / Communications Department, ČAS,