Jiří Skalák je z Anglie zpátky v Mladé Boleslavi

Osmadvacetiletý ofenzivní středopolař Jiří Skalák, který se v mladoboleslavském dresu vykopal do české reprezentace a anglického angažmá, se po pěti letech vrací. V prvním únorovém víkendu 2021 s FK Mladá Boleslav podepsal smlouvu na jeden a půl roku.

„Jirka Skalák se vrací do prostředí, které dobře zná a které zároveň dobře zná jeho. Jsme rádi, že všechny strany jednaly velmi konstruktivně a umožnily tento transfer realizovat. Boleslav se nenachází v jednoduché pozici, o to více ji návrat hráče s reprezentačními zkušenostmi může pomoct. A Jirka chce pomoci týmu, který hrál v jeho kariéře zásadní roli,“ uvedl Viktor Kolář ze Sport Invest International zastupující hráčovy profesní zájmy.

Jiří Skalák se narodil v Pardubicích, fotbalově vyrůstal v TJ Spartak Sezemice a FK Slovan Pardubice. V dorosteneckém věku přestoupil do pražské Sparty, kde se na prvoligovou soupisku dostal poprvé v létě 2010. O rok později s devatenáctiletou reprezentací získal stříbrnou medaili na evropském šampionátu konaném v Rumunsku. Ve dvou ročnících (2008/09 a 2009/10) byl ve sparťanském dresu dorosteneckým mistrem Česka a nejlepším střelcem celé dorostenecké ligy. Opakovaně se zkoušel probít do sparťanského základu a opakovaně odcházel na hostování do Ružomberoku (2011-12), Slovácka (jaro 2013), Brna (od září 2013 do června 2014) a od července 2014 do Mladé Boleslavi, kam o rok později přestoupil.

V mladoboleslavském dresu se mu dařilo herně i střelecky, neboť ve čtyřiceti mistrácích dal dvanáct ligových gólů a v podzimní sezóně 2015 byl nejlepším nahrávačem ze všech hráčů tuzemské ligy, čímž si vysloužil pozvánku do české dospělé reprezentace. V nejvyšší lize odehrál celkem 83 utkání a nastřílel v nich 15 gólů. Při působení ve Spartě se podílel třemi starty na českém titulu v ročníku 2013-14 a s Mladou Boleslaví získal trofej českého poháru 2015-16. Za různé dorostenecké výběry (U16, U17, U18, U19, U20) si připsal čtyřicet reprezentačních startů, za Česko U21 hrál osmnáctkrát a za dospělou reprezentaci sedmnáctkrát.

V pětileté anglické éře hrál za dva kluby. V únoru 2016 přestoupil z Mladé Boleslavi do druholigového Brighton & Hove Albion FC a přispěl k jeho postupu do Premier League v ročníku 2016-17. V srpnu 2018 zamířil do Millwall FC, s nímž měl smlouvu do konce letošního června. Za Brighton & Hove Albion FC odehrál 43 utkání a dal dva góly, za Millwall FC nastoupil do 26 utkání a dal jeden gól.

V závěru letošního zimního přestupního termínu se v Millwallu dohodl na předčasném ukončení smlouvy, vrátil se po pěti letech z Anglie do Česka a s vedením FK Mladá Boleslav podepsal kontrakt na jeden a půl roku s trváním do 30. června 2022.

Oddělení komunikace FK Mladá Boleslav                                              
Jiří Koros, manažer komunikace