Komuniké z per rollam jednání Disciplinární komise ze dne 4. 2. 2021

1.Disciplinární komise uložila trest zastavení závodní činnosti na 1 soutěžní utkání hráči:

FORTUNA:LIGA

Tobiáš Slovák (FC FASTAV Zlín) – ČK po 2xŽK.

2.Disciplinární komise uložila trest zastavení závodní činnosti na 3 soutěžní utkání hráči Jhonu Edisonovi Mosquerovi Rebolledo z klubu FC Slovan Liberec za tělesné napadení soupeře, ke kterému došlo po udělení druhé žluté karty a vyloučení po 2xŽK v utkání proti FC Baník Ostrava.

Komentář předsedy DK LFA p. Richarda Bačka: „Za normálních okolností disciplinární řád při vyloučení po dvou žlutých kartách hovoří o trestu zastavení závodní činnosti na jedno soutěžní utkání. Hráč Mosquera se však bezprostředně poté, co spáchal disciplinární přečin vedoucí k vyloučení pro druhém napomenutí, dopustil disciplinárního přečinu tělesného napadení. Disciplinární komise proto trestala především prohřešek hráče po udělení druhé žluté karty, který byl popsán v zápise rozhodčího i zprávě delegáta utkání, a k předchozímu disciplinárnímu přečinu přihlédla jako k přitěžující okolnosti.“

3.Disciplinární komise uložila trest zastavení závodní činnosti na 1 soutěžní utkání hráčům za 4xŽK:

FORTUNA:LIGA

Jan Rezek (1. FK Příbram),

Jan Žídek (Slezský FC Opava),

David Březina (Slezský FC Opava),

Martin Nešpor (SK Sigma Olomouc),

Martin Hála (SK Sigma Olomouc),

Milan Havel (FC Viktoria Plzeň).

4.Disciplinární komise potrestala klub FC Baník Ostrava za projev hanobící barvu pleti učiněný z řad osob pozvaných na utkání pořádajícím klubem v utkání proti FC Slovan Liberec peněžitou pokutou ve výši 60 tisíc korun.

Komentář předsedy DK LFA p. Richarda Bačka: „Žádné projevy rasismu, obzvláště v tak hrubé podobě, jako proběhly na konci utkání mezi Baníkem Ostrava a Slovanem Liberec směrem k hráči hostujícího klubu, nelze absolutně tolerovat. Disciplinární komise po prozkoumání všech dostupných materiálů došla k závěru, že domácí klub se provinil proti Disciplinárnímu řádu FAČR. V dnešních podmínkách má každý domácí klub dle Protokolu opatření LFA dostatečné možnosti ovlivnit výběr osob, které se při daném ligovém utkání mohou dostat na stadion. Na druhou stranu je třeba poznamenat, že se jednalo o individuální selhání jednotlivce. Disciplinární komise současně přihlédla, v porovnání s podobnými případy z minulosti, k příkladnému postupu Baníku po samotném zápase, kdy došlo k odsouzení takového chování, rychlé identifikaci příslušné osoby a jejímu potrestání vlastními kroky ze strany klubu, mj. zákazem vstupu na stadion na dobu následujících dvou let. Vzhledem k tomu, že provinivší se osoba není členem FAČR, není možný postih přímo vůči ní ze strany Disciplinární komise LFA. Věříme, že podobné chování se na utkáních Baníku Ostrava nebude opakovat.“

5.Disciplinární komise potrestala trenéra klubu FC Slovan Liberec pana Pavla Hoftycha za disciplinární přečin Porušení předpisu týkajícího se Celostátní ligové soutěže (porušení Protokolu opatření LFA v souvislosti s šířením onemocnění COVID-19) v utkání proti FC Zbrojovka Brno peněžitou pokutou ve výši 20 tisíc korun.

6.Disciplinární komise zahájila disciplinární řízení s klubem FC Zbrojovka Brno za porušení povinností pořadatele (použití pyrotechniky v bezprostřední blízkosti stadionu a vhazování pyrotechniky do prostoru stadionu) v utkání proti FC Slovan Liberec.

7.Disciplinární komise zahájila disciplinární řízení s hráčem Markem Matějovským z klubu FK Mladá Boleslav za surovou hru v utkání proti SK Sigma Olomouc.

Komentář předsedy DK LFA p. Richarda Bačka: „Zasažený hráč Sigmy po střetu s hráčem Matějovským utkání nedohrál. Vzniklé zranění se po skončení zápasu ukázalo jako vážné. Stav zraněného hráče si vyžádal podle našich informací lékařský zákrok a následná rekonvalescence je nyní odhadována na dobu nejméně dvou až tří týdnů. Z tohoto důvodu se jedná o výjimku, která umožňuje disciplinární komisi podrobit disciplinárnímu řízení hráče, přestože jeho chování nebylo postiženo vyloučením přímo rozhodčím na hrací ploše.“

8.Příští řádné zasedání DK LFA se uskuteční 11. 2. 2021 od 14 hodin v Praze.

Štěpán Hanuš, Ředitel komunikace a PR, LFA