Ostravské Gala bude

Ani v letošním roce nepřijdou fanoušci atletiky o nejkvalitnější mezinárodní halový mítink na našem území Czech Indoor Gala, který se tentokrát uskuteční ve středu 3. února za účasti řady českých i zahraničních hvězd.

Mezinárodní mítink Czech Indoor Gala je již stálicí v nejen domácím atletickém kalendáři. Letos se uskuteční ve středu 3. února v ostravské atletické hale již popáté, tentokrát jako součást seriálu World Athletics Indoor Tour kategorie Silver a opět se můžeme těšit na hvězdy domácí i světové atletiky mezi kterými nechybí světoví i evropští šampioni v hale i pod otevřeným nebem. Pro naše reprezentanty se jedná o ideální příležitost k plnění nominačních kritérii pro start na halovém mistrovství Evropy v polské Toruni. Dopomoci by jim k tomu měla kvalitní zahraniční konkurence.

Skutečnou ozdobou letošního Czech Indoor Gala by měla být soutěž koulařů, kde se pokusí na své vítězství z roku 2018 navázat český rekordman Tomáš Staněk. „Na Czech Indoor Gala se moc těším. Mám za sebou první závod, kde jsem si vyzkoušel rychlejší kruh, který jsem si ve Stromovce jinak vyzkoušet nemohl. V Ostravě by se měla sejít zajímavá konkurence, tak doufám, že mě soupeři vyhecují k ještě lepšímu výkonu,“ vzkazuje trojnásobný medailista z posledních halových vrcholů. Nejvyšší ambice ovšem bude mít jistě i polský mistr Evropy v hale i pod otevřeným nebem Michal Haratyk, jenž je výkonem 22.32 držitelem národního rekordu své země pod otevřeným nebem. V sektoru by měla být také skutečná legenda této disciplíny, kterou je dvojnásobný mistr světa a trojnásobný evropský šampion Němec David Storl. Italskou koulařskou školu zastoupí halový národní rekordman Leonardo Fabbri, jemuž k překonání dvaadvacetimetrové hranice chybí už jen jediný centimetr. Naopak za tuto metu se již dostal lucemburský rekordman Bob Bertemes, na kterého se můžeme také těšit. Silnou sestavu silných mužů doplňují například ještě egyptský rekordman a bronzový z All African Games Mostafa Hassan nebo další kvalitní Polák Jakub Szyszkowski, někdejší mistr Evropy kategorie do 22 let.

Parádní časy se dají očekávat na sprinterské rovince. V závodě na 60 metrů mužů dojde na další z tradičních soubojů mezi spoludržiteli českého rekordu na stovce Zdeňkem Stromšíkem a Janem Velebou s úřadujícím halovým evropským šampionem a slovenským rekordmanem Jánem Volkem. Loňský primát se pokusí obhájit Brit Oliver Bromby. „Do Ostravy se moc těším, jelikož je to největší český halový mítink a já se tam vždy snažím představit v tom nejlepším světle. Prvním závodem jsem potvrdil, že mám formu a rád bych ji tam ukázal a předvedl kvalitní souboj se Stromšíkem a Volkem. Brombymu bych rád vrátil porážku z loňského roku,“ uvedl čerstvý limitář pro HME Jan Veleba. Na stejné distanci žen je obhájkyní prvenství z minulého ročníku Klára Seidlová, která navíc své vítězství v sezóně 2020 ozdobila vyrovnaným národním rekordem 7.23. Nebude to však mít jednoduché. Do bloků proti ní zaklekne halová evropská šampionka a polská rekordmanka s výkonem 7.07 Ewa Swobodová. Mezi kandidátky na vítězství musíme řadit také bronzovou ženu z dvoustovky na ME 2018 v Berlíně a trojnásobnou medailistku z evropských šampionátu ve štafetě na 4 x 100 metrů Jamile Samuelovou z Nizozemska.

Nejdelší běžeckou tratí programu bude patnáctistovka. V té mužské budou největšími českými želízky v ohni stříbrný z HME v Bělehradě Filip Sasínek a držitel kovu stejné hodnoty z univerziády v Neapoli Jan Friš. Ze zahraničních běžců lze vyzdvihnout zejména Španěla Kevina Lopéze, jenž si na halových evropských šampionátech v letech 2011 a 2013 doběhl pro stříbrné medaile v závodech na 800 metrů. Běžecké mládí zastupuje stříbrný z ME do 22 let v Gävle Nizozemec Robin Van Riel. V domácí hale se opět pokusí zazářit pátá žena mistrovství Evropy v Berlíně Simona Vrzalová, která právě na tomto mítinku vylepšila před dvěma lety halový národní rekord na patnáctistovce. Rychlého závodu se pokusí využít také další účastnice berlínského evropského finále Diana Mezuliáníková. Z Polska přijede potrápit naše mílařky halová vícemistryně světa i Evropy a zlatá medailistka z evropského šampionátu pod otevřeným nebem Angelika Cichocka. Další mistryní Evropy na startu by pak měla být Švédka Meraf Bahtaová.

Letošní Czech Indoor Gala se bude muset vzhledem k současné situaci obejít bez diváků. Fanoušci královny sportu však nezůstanou o tuto atletickou podívanou ochuzeni. Od 17 hodin se chystá přímý přenos na stanici ČT sport, a ještě předtím bude možné mítink sledovat prostřednictvím streamu na facebookovém profilu Česká atletika.

Petr Jelínek, Oddělení komunikace

ČAS,