Slavia dostala v Leverkusenu lekci!

Slavia dostala v Leverkusenu za vyučenou!

V posledním zápase základních skupiny Evropské  ligy zcela propadli fotbalisté Slavie. V Leverkusenu prohráli 0:4. V domácím prostředí  se loučily se soutěží Sparta a Liberec. Zatím co letenský tým v  omlazené sestavě podlehl AC Milán 0:1,  liberecký tým se rozešel s CZ Bělehrad bezbrankovou remízou.

Čtyři góly a ještě dvě břevna

Prohra Slavie proti druhému nejlepšímu týmu německé bundesligy Leverkusenu je krutá  a mohla být ještě vyšší. Domácí totiž ve vyložených pozicích ještě nastřelili dvakrát břevno a několik  šancí zmařil brankář Kolář. 

Propastný rozdíl mezi oběma mužstvy byl v rychlosti a produktivitě útočných akcí. Z každého útoku německého týmu bylo slávistické obraně krušno. S hbitými a přesně kombinujícími domácími hráči si  často  červenobílí nevěděli rady a jen přihlíželi, jak soupeři střílí z bezprostřední blízkosti góly do odkryté branky. Na jednom gólu  měl podíl i Schick, jehož střelu odraženou od tyče dorazil Bailey. Přestože  Bailey a Schick po přestávce střídali Diaby a Gedikli, také oni pořádně zatápěli obráncům, Slavie, v níž citelně chyběl Kúdela. Bořil, který na místo levého obránce vyniká, v roli stopera nejednou chyboval. Pouze výkony Koláře, Simi a Lingra snesly přísnější měřítko.

Za celý zápas slávisté jen dvakrát vážněji ohrozili  Lombovu branku. Nejtěžší úlohu měl německý gólman za stavu 3:0, kdy stěží vyrazil Stanciovu střelu. Pokud pronikli slávisté na polovinu domácích, byly jejich akce průhledné, hlavně pomalé a nepřesné. Sima tentokrát jen  jednou se dostal ke své obávané hlavičce, která skončila nad břevnem. 

Jako tým Slavia zcela propadla a bezesporu to byl její nejhorší výkon  na podzim. Na některých hráčích byla zřejmá únava,  nabitý program udělal své. A co stačilo v naší lize, na evropské scéně nikoliv. Byl vidět  nemalý rozdíl ve srovnání se špičkovým týmem.

Trenér Jindřich Trpišovský, Jan Bořil po utkání:

Bayer 04 Leverkusen  – SK Slavia Praha 4:0 (2:0)

Branky: 8. a 32. Bailey, 59. Diaby, 90. Bellarabi. Rozhodčí: Sidoropoulos – Kostaras, Dimitriadis. ŽK: Shick, Onur. Bez diváků.

Leverkusen: Lomb – Jedvaj, Tapsoba, Wendell – Dragović, Baumgartlinger (62. Bender), Amiri (74. Turkmen), Sinkgraven (62. Onur) – Bellarabi, Bailey (46. Diaby) – Schick (46. Gedikli).

Slavia Praha: Kolář – Masopust, Bořil, Zima, Oscar – Ševčík (19. Stanciu), Traoré (82. Karafiát) – Sima (82. Jurásek), Lingr (82. Rigo), Olayinka – Musa (53. Tecl.

Sparta mohla remizovat 

Sparťanský trenér Kotal poslal na letenský trávník mladý celek, jehož věkový průměr byl  21,6 let. Šanci zahrát si Evropskou ligu dostal i 17letý Vitík a nezklamal. Patřil k nejlepším hráčům! Také Milán přijel do Prahy  v obměněné sestavě, v  níž chyběli mimo jiné Ibrahimovič, Kjaer a Bennacer.

Zápas to byl  poměrně vyrovnaný, o vítězství hostí rozhodla výtečná individuální akce Haugeho ve 23. minutě, kdy pronikl kolem Wiesnera a jeho střela mezi nohama Vitíka skončila v brance. Po přestávce, kdy   nastoupil Krejčí II. místo Sáčka, mohlo být vyrovnáno. Avšak Krejčí z několika kroků pouze nastřelil brankáře.

Poslední půlhodina byla nejzajímavější fází utkání.  Z hřiště odešli útočníci Minčev a Plavšič a příchod Juliše a Karlssona byl hned patrný.  Hra domácích dostala větší říz. Ani  příliš přísné vyloučení Plechatého  v 77. minutě za faul na Lea uprostřed hřiště, neubralo nic z útočné iniciativy sparťanů. Bez povšimnutí však nechal rozhodčí Siebert ruku padajícího Hauga v pokutovém území hostí. 

Závěr utkání a také pětiminutové nastavení  bylo rušné. Italové ve třech nezakončili dobře brejk, když jim nevyšla finální přihrávka a místo zvýšení náskoku mohli ve 3. minutě prodloužení inkasovat. To Souček  přesným nákopem poslal do úniku Karlssona, který však vyrovnání zmařil, brankář stačil jeho přízemní střelu vyrazit.

Sparta by si za velkou snahu a bojovnost do poslední minuty  remízu zasloužila. Bod, za který je prémie 5 milionů korun tedy nezískala, ale potlesk několika set  diváků z řad sponzorů klubu, ano.

Trenér Václav Kotal, Michal Sáček, Martin Vitík, Lukáš Juliš po utkání:

AC Sparta Praha – AC Milán 0:1 (0:1)

Góly: 23. Hauge. ŽK: Sáček, Polidar, Heča – Krunić, Maldini, Castillejo. ČK: 76. Plechatý. Rozhodčí: Siebert – Seidel, Foldyn (vš. Něm.).

Sparta: Heča – Vitík, Plechatý, Lischka – Wiesner, Sáček (82. Laco Krejčí), Souček, Karabec (45. LK37), Polidar – Minčev (65. Juliš), Plavšić (65. Karlsson).

AC Milán: Tătăruşanu – Dalot, Duarte, Kalulu, Conti – Maldini (78. Kessié), Tonali, Krunić – Castillejo, Colombo (67. Leao), Hauge (90. Díaz).

Ohňostroj v Liberci

Trenér libereckého Slovanu Hoftych věřil, že  mužstvo v posledním zápase ve skupině L podá dobrý výkon a dá zapomenout na prohru z Bělehradu 1:5. A nemýlil se. I s četnými změnami, ve srovnání s posledním  ligovým zápasem, mužstvo  obstálo. A že Liberec ani jednou neinkasoval, se zasloužil mladý brankář Knobloch, který měl i štěstí při střele Bena, která se odrazila od tyče. 

Čtvrt  hodiny před koncem zápasu se zrodila největší gólová šance domácích. Z  trestného kopu nádherně trefil míč Sadílek. Bombu směřující pod břevno však gólman Borjan vyrazil na roh. A když v 89. minutě nepřekvapil Nikolič střelou od rohového praporku brankáře Knoblocha, rozešla se mužstva spravedlivou remízou.

V týmu hostí byla upřena pozornost na Kangu, který ještě nedávno patřil k oporám Sparty. Ve čtvrtek mnoho ze svého  kumštu nepředvedl, zato často fauloval. Ošklivý byl jeho zásah loktem, kterým srazil pronikajícího Peška. Kanga zápas nedohrál, byl krátce po přestávce vystřídán Nikoličem.

S remízou a ziskem sedmi bodů,  hlavně přibližným ziskem 140 milionů za  celkové účinkování v Evropské lize, panovala v Liberci  náramná spokojenost. Nad stadiónem  rozzářil nebe i ohňostroj!

Trenér Pavel Hoftych, Jan Mikula po utkání:

FC Slovan Liberec –  Crvena zvezda  0:0  

Rozhodčí: M. Gestranius – J. Aravirta, M. Alakare. ŽK: 32. Júsuf, 52. Beran – 27. Degenek, 50. Falcinelli, 73. Gobeljić, 78. Gajić. Bez diváků.

Liberec: Knobloch – Koscelník, Jugas, Kačaraba, Mikula – Sadílek, Mara – Pešek (68. Matoušek), Beran (68. Hromada), Mosquera (89. Fukala) – Júsuf (75. Rabušic).

Crvena zvezda: Borjan – Rodić (71. Gobeljić), Milunović, Degenek (80. Pankov) – Gajić, Kanga (53. Nikolić), Sanogo, Petrović, Ivanić (71. Boakye) – El Fardou (81. Eraković), Falcinelli.

Čtsa, ph., kc., audio, Foto: www.sportovnizurnal.cz