O krosové tituly v Běchovicích

Mistrovství České republiky v přespolním běhu se letos koná nedaleko startu legendární silniční desítky. V Praze Běchovicích se původně mělo závodit o tři týdny dříve a jen starší věkové kategorie, nakonec tedy až na konci tohoto a poběží zde i ti mladší (dorost a žactvo), kteří měli mít svůj šampionát už na jaře. I tak bude šampionát s ohledem na situace za zvláštního režimu a netradičně rozdělen do obou víkendových dnů (12. a 13. 12.).

S ohledem na to, že MČR mělo být součástí kvalifikace na světový šampionát (nakonec odložený na rok 2022), se kategorie dospělých a juniorů uskuteční v sobotu s tím, že každý účastník (závodníci, ale organizační tým) musejí negativně projít testem na covid-19. V neděli se pak uskuteční závody dorostu, žactva a mílařů za volnějšího režimu, ale s omezením startu na 50 závodníků na jeden běh.

Jirka se nevzdává

Loňský šampion vytrvaleckého závodu Jiří Homoláč nemá za sebou povedenou sezonu, přesto se na závěr roku, v němž zatím nezískal žádnou mistrovskou medaili, hodlá znovu postavit na start. „Pokud projdu testem,“ vtipkuje. Jedním dechem však dodává, že covid nejspíš již prodělal a navíc byl testován při cestě do Španělska.

Ani maraton ve Valencii o minulé neděli se svěřenci Róberta Štefka nepodařil, již od 15. km cítil, že tempo lehce nad úrovní osobáku (2:15) nezvládá. „Zkusil jsem do 25. km, jestli se to nezlomí. Ale nezlomilo. Nebyl by z toho ani záchytný čas,“ vysvětlil, proč vzdal již lehce po polovině trati. „Dám teď poslední závod, sezonu hodím za hlavu a nechám se zdravotně zkontrolovat, abych se mohl připravit na jaro. Jednou jsi dole, jednou nahoře,“ nevzdává se.

Konkurence (i pokud ji zmenší testy či jiné důvody) však nečeká Homoláče lehká. Přihlášeni jsou jak Marek Chrascina, který s ním před rokem na MČR v Dříteči prohrál jen o sedm vteřin, tak Viktor Šinágl, který ztratil lehce přes půlminuty. Letos se navíc Šinágl stal šampionem v Plzni na pětce a také doběhl třetí na silničním MČR při běchovické desítce, kde jej o lepší výsledek připravilo zranění ještě před závěrečným stoupáním.

Čtvrtý byl na loňském MČR v krosu Jakub Zemaník, ten nastoupil letos ke dvěma startům a jeden z nich byly právě Běchovice, které vyhrál. Vladimír Marčík, jenž poprvé obleče nový dres (AK ŠKODA Plzeň), byl sice loni až desátý, letos si však připsal tři mistrovské bronzy, na pětce a desítce na dráze a také v půlmaratonu. Počítat na přední pozice je třeba také s loni pátým Jáchymem Kovářem, juniorským šampionem René Sasynem či zkušenými Petrem Pechkem a Ladislavem Kučerou.

I bez Moiry tři šampionky z minulosti

Do ženského závodu se nezvykle přihlásilo více zájemkyň než do mužského (28 vs. 26). Chybí však mezi nimi jméno Moiry Stewartové, vítězku posledních dvou ročníků přespolního MČR v listopadu trápily zraněné břišní svaly. „Zatím se pomalu rozjíždím, mám za sebou jen dva ostré tréninky. Asi by nebylo nejmoudřejší vrhnout se po hlavě do závodění,“ vysvětlila svěřenkyně Václava Janouška z Portugalska, kde si tak alespoň prodloužila soustředění.

Přihlášku neposlala ani před rokem stříbrná Aneta Chlebiková, která pak na krosové Evropě v Lisabonu zazářila šestým místem v kategorii do 22 let. A přesto se schyluje k velmi zajímavé bitvě. Na startu bude univerzální běžkyně Tereza Hrochová, která brala loni krosový bronz a letos stejný kov na půlmaratonu, stříbro na stýplu v Plzni a zlato na Šeráku v běhu do vrchu. Čtvrtá pak byla v Dříteči někdejší šampionka Pavla Schorná Matyášová, se kterou je stále třeba počítat.

Běžkyň, jež znají pocit nejvyššího stupínku při krosovém MČR, však najdeme ve startovní listině více. Dvakrát za sebou (2016 a 2017) kralovala přespoláku Simona Vrzalová a není důvod se domnívat, že si výbornou formu z dráhy – v Plzni vyhrála vedle patnáctky i trojku – nepřenese i mimo ni. A dokonce pětkrát brala titul Lucie Sekanová, byť od toho posledního uplynulo už pět let. Do širšího okruhu favoritek pak jistě můžeme zahrnout v Dříteči šestou Báru Stýblovou, zkušené Martu Fenclovou a Petru Kotlíkovou (obě loni v „top 10“) či vrchařku Adélu Stránskou.

Junioři a další kategorie

V sobotu by se na start mělo postavit nejpočetnější, 42členné pole do závodu juniorů. Zde bude zajímavé sledovat jak si povede Jakub Davidík, jenž na dráze lámal rekordy jak na běžícím páse, z jeho soupeřů jmenujme za všechny loni stříbrného Martina Kováčecha. Juniorek by mohlo nastoupit sice nejvíce „jen“ 29, zato však lze v nejvyšších patrech očekávat tvrdý boj. Nechybí totiž nejlepší šestice z Dříteče v čele s šampionkou Adélou Koláčkovou, které se jistě pokusí vrátit porážku nejen stříbrná Julia-Anna Lily Bell či bronzová Karolína Sasynová.

Pokud jde o neděli, tam jsou naplánovány závody kategorií dorostu, žactva – staršího a nakonec i mladšího – a také muži-mílaři. Při kratším, 4km mužském závodě lze jako obvykle očekávat velmi ostrou bitvu specialistů na střední tratě i vytrvalců, kteří se třeba aktuálně necítí na 10km distanci. Z loňských medailistů se přihlásil pouze bronzový Patrik Vebr, že by ale byl jasným favoritem, říct nelze. Už proto, že zde v minulosti leckdy překvapilo nečekané jméno.

Dvoudenní program

V sobotu odstartuje první závod ve 12:12 hodin muži-vytrvalci na 10 km, hodinu na to (13:10) vyběhnou ženy na 8km trať. Junioři běží svých 6 km od 14:00, juniorky 4 km od 14:40. V neděli bude program roztažený do šesti hodin, neboť jsou kvůli omezením shromažďování závody rozděleny do dvou běhů. S výjimkou mílařů, jejichž bitva uzavře program výstřelem v 15:10. Jako první pak v 9:30 vystartuje B běh mladších žákyň.

Pro aktuální informace sledujte www.atletika.cz.

Michal Procházka, Oddělení komunikace / Communications department,

ČAS,