Češi porazili po výborném výkonu Slovensko a postupují mezi evropskou elitu Ligy národů

Česká fotbalová reprezentace porazila v derby a posledním zápase skupiny Ligy národů Slovensko 2:0, góly Tomáše Součka a Zdeňka Ondráška. Zároveň se posunula na 1. místo ve skupině 2, díky výhře Izraele nad Skotskem a postoupila mezi elitu A Ligy národů. 

Ve druhém domácím zápase závěrečných kol se Češi střetli na stadionu Viktorie Plzeň s reprezentačním týmem Slovenska, který po vítězném nedělním zápasu v Bratislavě vyhrál nad Skotskem a do západočeského města přijel nad českou reprezentací vyhrát, což se nestalo, přestože se snažili, případně postoupit do dalších bojů v Evropské fotbalové soutěži.

Rovněž Češi měli v utkání těžký úkol, výhru, která potvrdí první místo ve skupině Ligy národů, ale jen v případě, že Skotové s jednobodovým náskokem nebudou bodovat v Izraeli. 

Prvenství ve skupině znamená pro svěřence trenéra Jaroslava Šilhavého, také možnou účast v baráži o mistrovství světa v roce 2022. Do světového šampionátu z Ligy národů se dostanou dva nejlepší vítězové skupin, kteří si vybojují přímý postup nebo místo v play off z klasické kvalifikace.

Trenér Šilhavý nominoval do zápasu stejnou základní sestavu, která porazila v nedělním vítězném utkání Izrael 1:0.

 

Češi začali utkání velmi aktivně a hned v úvodu se dostávali do šancí. Ve třetí minutě po centru z pravé strany proletěl míč ve vápně k volnému, Matějů, ale jeho střela skončila nad břevnem. Následně po třech minutách si naběhl na míč na hranici velkého vápna Ondrášek, jenže trefil brankovou tyč.

V 17. minutě po hezké kombinaci se snažil po ideální přihrávce o vedení opět domácí útočník Ondrášek, jeho střelu vyrazil brankář Rodák na rohový kop, na který si naskočil z malého vápna Souček a hlavou se trefil do sítě 1:0.  

Po inkasovaném gólu se začali hosté víc prosazovat a dvakrát nebezpečně zahrozili, ale jejich snahu domácí úspěšně odvrátili. Do další šance se ale dostali ve 30. minutě, kdy centrovaný míč před branku vykopl Coufal ze skrumáže na roh. Na druhé straně se po rychlém přenesení míče a následném centru Jansta se netrefil do sítě z malého vápna volný Darida a Matějů.

Do druhého poločasu Češi střídají, do zápasu nenastoupil, z důvodu zranění brankář Vaclík, kterého vystřídal Koubek a Masopusta do zálohy Černý.

Hned na začátku si hosté vypracovali gólovou šanci, ale střelu Maka ze strany malého vápna zlikvidoval domácí gólman.

V 55. minutě Češi vyšachovali hostující obranu, kterou zúročili Ondrášek ze skrumáže po přihrávce střídajícího Černého a teči hostujícího Gyömbéra, který překonal brankáře Rodáka 2:0.  

V 61. minutě dochází ve slovenském týmu, ke střídání tří hráčů, následně, dvou hráčů, u českého týmu na postu útočníka Vydra vystřídal Ondráška.

Po pěti minutách hry mohl snížit Mak, ale trefil jen boční síť. V následujících minutách se sice slovenský tým snažil o vyrovnání, ale jejich důrazná snaha, převážně končila před vápnem, ztrátou míče po nepřesné přihrávce v rozhodujícím okamžiku. Naopak Češi odpovídali, rychlým přenesením hry na hostující polovinu a snažili se ještě potvrdit zasloužené vítězství. 


Photo by CPA

Češi v závěru zápasu, výhru uhlídali, Slováky do žádné gólové šance nepustili a jakýkoliv pokus bez problémů likvidovali.

Po zápase, ještě hráči Česka čekali, s jakým výsledkem skončil zápas v Izraeli, po informaci, že Skotové s domácím týmem prohráli 1:0, vypukly na hřišti radostné ovace. Naopak zklamaný tým Slovenska sestoupil do evropské divize. 

Zdeněk Ondrášek, Tomáš Koubek, trenér Jaroslav Šilhavý, tisková konference:   

Výsledek Liga národů B – skupina 2

ČR – Slovensko 2:0 (1:0)

Branky: 17. Souček, 55. Ondrášek. Rozhodčí: Cakir – Duran, Ongun (vš. Turecko). ŽK: Hrošovský (SR). Bez diváků.

ČR: Vaclík (46. Koubek) – Coufal, Kalas, Brabec, Matějů – Souček, Král – Masopust (46. Černý), Darida (88. Barák), Jankto (74. Kopic) – Ondrášek (66. Vydra). Trenér: Šilhavý.

Slovensko: Rodák – Pekarík, Gyömbér, Škriniar, Hubočan – Lobotka (62. Hrošovský) – Rusnák (62. Suslov), Kucka (67. Greguš), Hamšík, Mak (62. Šafranko) – Ďuriš (81. Schranz). Trenér: Tarkovič.

Tabulka skupina 2:

  1. ČR           6    4    0    2     9:5    12
  2. Skotsko  6     3   1    2     5:4    10
  3. Izrael      6     2   2    2     7:7    8
  4. Slovensko    6   1     1   4   5:10  4

Čtsa, kc, on-line, foto: www.sportovnizurnal.cz