Češi porazili Izrael a mají naději na první místo

Česká fotbalová reprezentace si připsala po výborném výkonu v předposledním utkání skupiny Ligy národů výhru proti Izraeli 1:0. Vítězný gól zařídil kapitán Vladimír Darida. Po zaslouženém zisku tří bodů se dotáhla na vedoucí Skotsko na rozdíl jednoho bodu. 

Český tým ztrácí na druhém místě evropské tabulky jeden bod na vedoucí Skotsko, kvalifikaci uzavře ve středu v Plzni proti Slovensku. V případě výhry a triumfu ve skupině to znamená, že svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého postoupí do elitní ligy A, zároveň budou mít zaručenou účast v baráži o mistrovství světa v roce 2022. Z Ligy národů postoupí dva nejlepší vítězové skupin, přímo na evropský šampionát, případně na místo v play off z klasické kvalifikace. Vše je ale podmíněno, že Skotové budou remizovat, nebo prohrají v Izraeli, takže musí Češi každopádně ve druhém zápase se Slovenskem vyhrát.     

Trenér Šilhavý se rozhodl udělat devět změn v základní sestavě oproti středečnímu přípravnému zápasu v Německu, který Češi prohráli 0:1. Akorát roli kapitána místo Dočkala, který sledoval utkání z lavice, převzal Darida.

Český tým začal velice důležité utkání důrazně a hned v úvodu se ujal vedení, kdy po centru Jankta do vápna a následné kombinaci mezi Ondráškem a Coufalem otevřel skóre přesně umístněnou střelou Darida. Zároveň si připsal osmý gól za reprezentaci.

Izraelci po inkasovaném gólu se v dalších minutách snažili o vyrovnání, ale jejich šance, Češi bez problému úspěšně odvraceli, nebo je likvidoval brankář Vaclík. Naopak domácí mohli několikrát zvýšit vedení, nejprve v 16. minutě vychytal Jankta hostující brankář Marciano. Následně hráč Sampdorie Janov se snažil v 31. minutě po centru Matěje hlavičkou skórovat, ale jeho snaha skončila nad břevnem. Další šanci měl těsně v 38. minutě Kalas, míč vychytal hostující gólman.

V závěru prvního poločasu ve 40. minutě po faulu hostí, kopali Češi přímý kop z pravé strany Daridou, míč vyrazil gólman na rohový kop, který Izraelci odvrátili do bezpečí.

 CPA

První poločas měl český tým pod kontrolou, podal výborný výkon, přesto scházela v některých vyložených momentech, finální zakončení.

Do druhého poločasu nastoupili Češi ve stejném složení jako v prvním dějství. Po dvou minutách hry měl první velkou šanci nejlepší izraelský střelec Zahavi, který nikým neatakován zblízka špatně trefil míč, jeho volej vykopl z brankové čáry Matějů. Hosté měli v dalších minutách herní a aktivní převahu, kterou se snažili zúročit, dostali domácí tým pod tlak, jenže ten převážně končil na hranici velkého vápna po špatné přihrávce ztrátou míče, nebo nepřesnou střelou. 

Po hodině hry dochází v českém týmu k prvnímu střídání, ze hry odešel Masopust a Ondrášek, které vystřídal Krmenčík s Kopicem, posílit ofenzivu. Izraelci se v závěrečných minutách, neustále snažili aspoň vyrovnat, jakýkoliv jejich pokus se přes veškerou snahu, nezdařil. V  81. minutě se dostali,hosté do nepříznivé situace, když Abd Elhamed, zahrál rukou před unikajícím Kopicem, od rozhodčího Jovanoviče obdržel červenou kartu a předčasný odchod pod sprchu.

Hosté přesto, že hráli v deseti, tak měl po rychlé kombinaci v 88. minutě  Zavahi vyloženou šanci, ale hezkým zákrokem ji vychytal brankář Vaclík.

Bilance českého týmu proti Izraeli je velice příznivá, čtyři výhry, v historii českého fotbalu, šesté vítězné utkání, které se odehrálo na stadionu Viktorie Plzeň.

Na tiskové konferenci po zápase mimo jiné zhodnotil trenér Šilhavý  celek Izraele. „Považuji Izraelce za velmi silný tým se skvělými individualitami jako je Solomon a Zahavi. Jsou to skvělí hráči. Dokázali to dnes a doma, kde jsme vyhráli 2:1, v závěru si vytvářeli šance. Jsem přesvědčen, že jsou schopni doma Skoty porazit,“ uvedl Šilhavý. 

Trenér Jaroslav Šilhavý, Alex Král po utkání:

 

Výsledek UEFA Liga národů 2, skupina B

ČR – Izrael 1:0 (1:0)

Branka: 7. Darida. ŽK: Ondrášek. ČK: Elhamed. Rozhodčí: Jovanovič – Stojkovič, Mihajlovič (vš. Srbsko).

ČR: Vaclík – Coufal, Kalas, Brabec, Matějů – Souček, Král – Masopust (62. Kopic), Darida (89. Dočkal), Jankto (82. Vydra) – Ondrášek (62. Krmenčík). Trenér: Šilhavý.

Izrael: Marciano – Bitton, Tibi, Abd Elhamed – Dasa, Peretz (73. Weissman), Natcho (46. Lavi), Golasa (86. Abu Fani), Tawatha (46. Menachem) – Zahavi, Solomon. Trenér: Ruttensteiner.

Tabulka:

  1. Skotsko 5 3 1 1 5:3 10
  2. ČR 5 3 0 2 7:5 9
  3. Izrael 5 1 2 2 6:7 5
  4. Slovensko 5 1 1 3 5:8 4

Čtsa, kc, audio, foto: www.sportovnizurnal.cz