Fitness sektor krachuje, pomoc od státu nepřichází

Ekonomické dopady lockdownu kvůli epidemii COVID-19 na fitness sektor jsou fatální. Provozovatelé jsou zoufalí. Z aktuálního průzkumu České komory fitness vyplývá, že ve druhé vlně zatím nedostali žádnou podporu. Některé z jarních podpor navíc přicházejí úspěšným žadatelům až nyní, s několikaměsíčním zpožděním. Finanční rezervy, které podnikatelé měli, vyčerpali v jarní vlně pandemie. Nyní se i silná a velká fitness centra dostávají na samotnou hranici přežití a ztráty fitness sektoru za poslední čtyři týdny překročily půl miliardy korun.

„V oboru fitness podnikám 27 let. Nyní jsme na úplném konci svých sil. Pomoc státu po dalším měsíci zavření ve druhé vlně není. Je jen slovní, ale prakticky žádná. Měsíc zvládneme, ale hrozí, že budeme muset začít propouštět. Věřili jsme, že se do tohoto bodu nedostaneme. Lidi potřebují pohyb, ale stát to nijak nereflektuje. Je to situace, která je neudržitelná a povede k totálnímu kolapsu fitness sektoru jen proto, že stát není schopný reálně pomoci,“ varuje Václav Krejčík, zakladatel Power Yoga Akademie a muž, který Čechy seznámil s jógou.

Stejného názoru jsou i další podnikatelé ve fitness, kteří si zoufají. „Po 20 letech podnikání v tomto sektoru přichází naprostá frustrace. Místo nabídnutí pomocné ruky stát mlčí a čeká, zda vůbec s něčím přijdeme. Odepíšeme téměř celý rok, jdeme do velkých ztrát,“ podotýká Lada Viesnerová, majitelka FactoryPro, jednoho z nejstarších a nejkvalitnějších fitness center u nás.

Dvacet let působí v tomto oboru i Roman Ondrášek z MY FIT studio Brno. Zavření fitness provozů na jaře i na podzim je podle něj připravilo o všechny důležité měsíce, protože návštěvnost v létě a před vánočními svátky bývá slabší. „Nebylo tudíž možné vytvořit přes léto dostatečnou rezervu. Bezmoc, kterou nyní prožíváme, je strašná. I když si plně uvědomujeme závažnost situace, není možné nevidět totální nepřipravenost vlády, která se na jaře „bila v prsa“, jak epidemii zvládla, ale jediné, co ukázala, je, že vše řeší pouze zavřením, bez jakéhokoli dalšího plánu. Kompenzace nájemného za jarní měsíce začala být vyřizována až v říjnu a současná forma podpory je stále nejasná…“

Více než 10 % podnikatelů ve fitness tak už bylo donuceno ukončit svou činnost již po jarní vlně, a bohužel se dá předpokládat, že jejich čísla porostou. „Na příjmech ze vstupného jsme závislí a naše rezervy se krátí. Současná situace již přímo existenčně ohrožuje nejen naše fitness, ale i celou moji rodinu,“ přiznává Miroslav Albrecht z Panther Gym Čakovice.

Bez rychlé pomoci státu to dál neutáhneme

„Efektivita pomoci vládních kompenzací je zoufalá. Náš aktuální průzkum ukázal, že kompenzace z jarní části lockdownu pomohly fitness provozovatelům s pouhou jednou třetinou jejich nákladů. Konkrétně pomoc z programu COVID – nájemné za minulou vlnu – byla mnohým uhrazena až nyní, se zpožděním v řádech měsíců. Nájem přitom činí jen necelých 25 % celkových nákladů. Největší položkou jsou zálohy za elektrickou energii, následuje nájemné, vodné a stočné, plyn a úklid. Významná část provozovatelů navíc splácí úvěry nebo leasingy na vybavení,“ shrnuje prezidentka České komory fitness Jana Havrdová data z průzkumu, který zmapoval efektivitu kompenzačních programů a reálné pomoci Vlády ČR pro sektor fitness a dalších vnitřních sportovišť. Průzkumu se zúčastnilo 382 provozovatelů z celé ČR, což představuje zhruba třetinu celkového trhu.

Vyplývá z něj dále, že jarní programy v průměru kompenzovaly zapojeným respondentům 31,7 % jejich nákladů. Respondenti nejvíce čerpali kompenzační bonus pro OSVČ (68,1 %), COVID nájemné (26,2 %), Ošetřovné (19,4 %), Antivirus A (15,2 %), Antivirus B (4,2 %) a Antivirus C (3,7 %).

V podzimní části lockdownu plánuje požádat o podporu 93 % respondentů. O kompenzační bonus bude žádat 66 % respondentů, programu COVID Nájemné II chce využít až 56 % (vyšší zájem o tuto podporu lze vysvětlit tím, že žadatel již nepotřebuje získat slevu pronajímatele, která byla požadována v jarních měsících). Pouze 8,6 % respondentů neplánuje využít žádnou podporu.

Ztráty fitness sektoru překročily půl miliardy korun

Česká komora fitness vyzývá Vládu České republiky k zásadní podpoře celého sektoru, jehož ztráty po čtyřech týdnech zavření překročily půl miliardy korun! „Potřebujeme výrazně větší, a hlavně rychlejší pomoc vlády. S Hospodářskou komorou připravujeme základní parametry programu COVID sportoviště. Zcela nezbytná bude i dlouhodobá pomoc na restart podnikání v oblasti pohybových aktivit. Pandemie ukazuje fatální dopady nedostatku pohybové aktivity v každodenním životě Čechů. Sektor, který může z dlouhodobého hlediska pomoci uspořit až třetinu nákladů na zdravotní péči tím, že navrací populaci pravidelný pohyb do každodenního života, je zásadně omezen jako jeden z prvních z celého hospodářství,“ upozorňuje na paradoxní situaci Jana Havrdová s tím, že se přitom podle odborníků i aktuálních průzkumů jedná o bezpečný sektor a dokazují to aktuální evropská i česká data.

„Abychom přežili, potřebujeme bleskovou realizaci stávajících programů i specializovaného programu COVID sportoviště, a co nejdříve otevřít naše provozy, byť za přísných hygienických podmínek. S našimi návrhy bezpečného otevření a provozu jsme seznámili Národní sportovní agenturu i Českou unii sportu a úzce spolupracujeme s Hospodářskou komorou,“ doufá v rychlou pomoc vlády Jana Havrdová a poukazuje na to, že současná situace už má obrovské dopady na celou naši ekonomiku. „Vnímáme, že ve velmi podobné zoufalé situaci je celá řada dalších podnikatelů z jiných sektorů. Současná restriktivní opatření budou mít fatální důsledky pro všechny zasažené obory, které se z nich mohou dostávat těžko a velice dlouho. Plošná i specializovaná pomoc vlády je proto v tuto chvíli naprosto nezbytná.“

Pro více informací kontaktujte Janu Havrdovou, prezidentku České komory fitness: tel.: 602 306 858, e-mail: jana.havrdova@ceskakomorafitness.cz

Kompletní průzkum najdete na https://komorafitness.cz/vysledky-druheho-podzimniho-pruzkumu-ckf/

Grafy a fotografie najdete zde:
https://drive.google.com/drive/folders/1Xe0WlSWPmrSvwqDcUN5YT9cD_Z9zE3eP?usp=sharing

Zuzana Rybářová
WWW.AMAZE.MEDIA