Honza Černý si na Lausitzu skvěle zazávodil

Narychlo domluvený start na německé šotolině přinesl Honzovi Černému jen samá pozitiva.

Přípravy na Lausitz Rallye se odehrávaly velmi hekticky, protože se vše zařizovalo na poslední chvíli jako náhrada za zrušené Rally Klatovy. Také Škoda Fabia R5 s šotolinovým podvozkem od Duck Racing dorazila až na soutěž, a tak nebyl čas ani na krátký test. Honza Černý s Petrem Černohorským si tak museli osvěžovat jízdu po šotolině po téměř 4 letech až na samotné soutěži.

Na posádky čekalo 12 náročných rychlostních zkoušek o celkové délce přes 165 kilometrů. Vedle jezdců domácí špičky se na soutěž sjelo i několik dalších zahraničních posádek, které ještě hledaly možnost, jak si na závěr sezóny zasoutěžit. „V první řadě jsem rád, že se soutěž vůbec uskutečnila v této nelehké době. Na Lausitzu jsem nikdy nestartoval, ale byl jsem moc příjemně překvapen jak náročnými rychlostkami, tak výbornou organizací,“ vzdal Honza kompliment pořadatelům.

Honza s Petrem si na jiný styl jízdy na šotolině museli chvíli zvykat. Navíc v rámci úspor nasadily starší pneumatiky. Od začátku až do konce soutěže probíhaly na špičce dva souboje – jeden o první místo mezi Kahlem a Tannertem a druhý o třetí příčku mezi Honzou Černým a Carstenem Mohe. Oba se na třetí příčce několikrát vyměnili, ale v závěru soutěže už si přeci jen Honza zvykl na jiný styl jízdy na šotolině a třetí místo uhájil. Svůj neustále se zlepšující výkon podtrhl dokonce vítězstvím na poslední rychlostní zkoušce.

„Po dlouhé době jsem zase jel na šotolině a strašně mě to bavilo. O výsledek zase až tak moc nešlo, protože soutěž se nám do ničeho nezapočítává, ale když už se ocitnete v nějakém přímém souboji o stupně vítězů, probudí se ve vás srdce soutěžáka a jdete do toho po hlavě. Mám tak radost jak z výkonu, tak i z výsledku. Na Lausitzu jsem si prostě skvěle zazávodil a na konci jsem litoval, že se nejede ještě jeden den. Nezbývá tedy, než se sem zase někdy vrátit,“ zářil v cíli Honza. „Chtěl bych moc poděkovat Petrovi Kačírkovi a Duck Racing za skvěle připravený vůz,“ nezapomněl dodat.

Uzavřel tím Honzu letošní sezónu? „Praha i Slušovice jsou zrušeny, ale stále věřím, že se pojede v Sosnové Setkání mistrů, kde bych se rád ukázal a užil si ještě jednu show.“ Tak věřme, že se naši soutěžáci rozloučí se sezónou alespoň v Sosnové.

Nováček Jan, Team manager