VEDENÍ ČESKÉHO HOKEJE POŽÁDALO O UMOŽNĚNÍ TRÉNINKŮ, ZÁPASŮ NEJVYŠŠÍ SOUTĚŽE A PŘÍPRAVY JUNIORSKÉ REPREZENTACE

Vzhledem k novým krizovým opatřením a prodloužení nouzového stavu se prezident Českého hokeje Tomáš Král s ředitelem Tipsport extraligy Josefem Řezníčkem znovu obrátili na představitele státu se žádostí o povolení tréninkové činnosti, pokračování nejvyšší soutěže a udělení výjimky pro závěrečné soustředění juniorské reprezentace před mistrovstvím světa v Kanadě.

V dopise, adresovaném premiérovi Andreji Babišovi, ministru zdravotnictví Janu Blatnému, hlavní hygieničce Jarmile Rážové a předsedovi Národní sportovní agentury Milanu Hniličkovi, navázali na jednání s předchozím ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou a hlavní hygieničkou Jarmilou Rážovou, přičemž zdůraznili, že kluby jsou připraveny veškerá opatření, která z nich vyplynula, nejen dodržet, ale v případě nutnosti i doplnit.

V klubech Tipsport extraligy by byla zajištěna izolace hráčů a členů realizačních týmů včetně pravidelného testování před každým soutěžním utkáním, tj. minimálně dvakrát týdně. Tři čtvrtiny hráčů a členů realizačních týmů navíc již nákazou prošly, což minimalizuje riziko jejího šíření.

„Naše juniorská reprezentace je jediná ze všech deseti účastníků mistrovství světa,“ uvedlo vedení Českého hokeje v dopise, „která nemá možnost se na něj připravovat.“ Na rozdíl od soupeřů nemohou reprezentanti v době, kdy do začátku vrcholného turnaje v jejich věkové kategorii zbývá osm týdnů, trénovat ani hrát zápasy. V akademickém centru Litoměřice, kde se ubytování, ledová plocha i posilovny nacházejí v jediné budově, je přitom možné uskutečnit přípravu v absolutní bublině s tím, že by na ni přímo navázal odlet na světový šampionát v Kanadě.

Vedení Českého hokeje v dopise připomnělo kritickou situaci klubů, z nichž řada se ocitla na hraně existenčních potíží, a uvedlo také, že některá města, která jsou majiteli a provozovateli zimních stadiónů, uvažují vzhledem k výluce o rozpuštění ledových ploch, což by mělo další zásadní dopady na zbývající část sezóny 2020/21.

„Závažnost situace si všichni plně uvědomujeme a ochrana zdraví je pro nás zásadní prioritou,“ uvedli v závěru dopisu Tomáš Král s Josefem Řezníčkem. „Jsme nicméně přesvědčeni, že udělení výjimky pro tréninky, zápasy nejvyšší soutěže a přípravu juniorské reprezentace by s vládními opatřeními ani s cíli, které sledují, nebylo v rozporu.“            

Praha, 31. 10. 2020

PhDr. Zdeněk Zikmund tiskový mluvčí, Český hokej,