22. místo pro Viktora Teplého na mistrovství Evropy Laserů

Od čtvrtka 8. 10. do úterý 13. 10. se v polském Gdaňsku konalo mistrovství Evropy třídy Laser Standard a Radial. Nejlépe z našich reprezentantů si vedl Viktor Teplý, který skončil ME na 22. místě v olympijské třídě Laser Standard.

Na startu se sešlo 126 závodníků třídy Laser Standard. Odjelo se pět kvalifikačních rozjížděk a od soboty se pole rozdělilo na finálovou zlatou a stříbrnou skupinu. V těch pak následovalo dalších šest jízd. Viktor Teplý se bez problémů dostal do zlaté skupiny, v průběhu závodu se pohyboval i na konci první desítky, ale nakonec z toho bylo 26. místo celkově a 22. v Evropě.

„S výsledkem jsem spokojený, i když to v průběhu závodu chvíli vypadalo ještě lépe,“ hodnotil Viktor Teplý. „Převládal spíše slabší vítr od břehu, tedy podmínky, které by nám měly vyhovovat a v nichž dokážeme zajet dobré výsledky. Vítr se ale hodně točil a chodil v pruzích, takže bylo potřeba i trochu štěstí. První dva dny foukalo 4–8 m/s, další dva dny to bylo slabší – vítr jen do 4 m/s, naopak poslední den přišel vítr z moře o síle kolem 8 m/s. Byl to první velký závod po strašně dlouhé době, tak chvíli trvalo, než jsem se do toho zase dostal,“ dodal dvojnásobný olympionik, kterému se letos v červnu narodila dcera Rozárka.

Viktora nyní čeká další trénink, pravděpodobně ve Splitu a přes zimu na Kanárech, aby se co nejlépe připravil na poslední olympijskou kvalifikaci, která pro Lasery proběhne pravděpodobně v dubnu ve francouzském Hyeres.

Mezi závodníky třídy Laser Standard byl kromě Viktora ještě Jakub Halouzka, který těsně nepostoupil do zlaté skupiny. Ve stříbrné pak skončil na 11. místě. A závodu se zúčastnil ještě junior Ben Přikryl, který se pohyboval v závěru pole, ale sbíral cenné zkušenosti.

Ve třídě Laser Radial startovaly mezi 107 účastnicemi Martina Bezděková a Klára Himmelová, ani jim se příliš nedařilo a skončily v poslední čtvrtině pole. Na mistrovství Evropy jeli na Radialech i muži, mezi 30 účastníky nebyl žádný Čech.

Více informací zde: http://eurilca.org/race-day-1-2020-laser-senior-european-championships/

Kompletní výsledky ZDE

Fotogalerie: https://eurilca.smugmug.com/2020-Laser-European-Championships/2020-Laser-Senior-Europeans

Video: https://www.youtube.com/eurilcachannel

Eva Skořepová, PR manažerka Českého svazu jachtingu