MARTIN FRÝDEK po podpisu dvouleté smlouvy ve švýcarském klubu FC Luzern

Martine, jak se těšíte na nové angažmá?

Jsem strašně rád, že se vše podařilo dotáhnout a stal jsem se hráčem Luzernu. Klub na mě udělal jen ten nejlepší dojem a už se nemůžu dočkat, až se zapojím do přípravy s týmem.

Švýcarská liga byla jednou ze soutěží, na kterou jste po konci angažmá ve Spartě cílil?

Měl jsem společně se Sport Investem jasnou představu o tom, jak by mělo mé další angažmá vypadat po stránce sportovní i z pohledu života s rodinou. Luzern je v tomto ohledu ideální kombinací. Švýcarsko je krásná a bezpečná země, liga je kvalitní a její zástupci to pravidelně potvrzují také v evropských pohárech. Mým tajným přáním pak bylo angažmá v německy mluvící zemi, což se v případě Luzernu také podařilo. Věřím, že znalost jazyka mi hlavně v počátku angažmá hodně pomůže.

Nebyl jste přeci jen nervózní, když se hledání nového angažmá prodlužovalo?

Nervózní jsem nebyl. Denně jsme byli v kontaktu s Viktorem Kolářem ze Sport Investu, věděl jsem, že varianty se v průběhu času objevovaly. Každou jsme si vyhodnotili, nicméně vzhledem k situaci jsem si chtěl být absolutně jistý, že dělám správný krok. V případě Luzernu do sebe všechno zapadlo. 

Jak jste se stačil udržovat v kondici? Budete schopen ihned naskočit?

Vždy jsem měl svoji hru založenou na dobré kondici, pečlivě jsem na ni pracoval. Troufám si říct, že jsem fyzicky skvěle připraven, trénoval jsem hlavně s bráchou. Určitě budu potřebovat několik tréninků, abych se dostal do prvoligového tempa a zároveň se sžil s týmem, ale věřím, že mi to zabere jen několik tréninků. V tuto chvíli jsem v povinné karanténě přímo v Luzernu, takže nestihnu nejbližší zápas proti St. Gallen, ale na další duel proti mistrovskému Young Boys už bych chtěl být trenérovi stoprocentně k dispozici.

Co jste si stačil o klubu zjistit?

Vím, že trpělivě budují ambiciózní tým a jsem rád, že budu jeho součástí. Start soutěže sice Luzernu nevyšel dle představ, ale měli velmi těžký los a liga je nadále teprve na začátku. V posledních pěti letech byli dvakrát na třetím místě, dlouhodobým cílem klubu je účast v evropských pohárech. Beru to tak, že vzhledem ke svému věku, zkušenostem i vytvořeným podmínkám přicházím s jasným úkolem tento cíl pomoct splnit. Velkým plusem je nádherný stadion, i když ho minimálně na startu angažmá bohužel nezažiju zaplněný fanoušky.

Stačil jste se bavit s trenérem?

Mluvili jsme spolu, stejně tak se sportovním manažerem. Oba mi potvrdili, že o mě hodně stáli, což je pro mě zásadní. Vím, že dostanu šanci a bude na mně, jak s ní naložím.

Viktor Kolář

Jsem spokojený a musím pochválit kolegy, kteří se na uzavření tohoto kontraktu podíleli. Podařilo se splnit veškerá přání a představy hráče z pohledu sportovní výzvy i podmínek smlouvy. Nádherný stadion a město patřící mezi místa s nejvyšší kvalitou života jsou skvělým bonusem. Martin přichází do ambiciózního švýcarského týmu v pozici hráče, který by měl svými zkušenostmi a schopnostmi přiblížit klub evropským pohárům. Čeští hráči mají obecně ve Švýcarsku skvělé jméno – i tento aspekt byl v komplexním a náročném jednání důležitý.

Pavel Pillár, Ředitel komunikace

SPORT INVEST Marketing