Vysočinu ve středu čeká 3. kolo MOL Cupu na půdě Zbrojovky

Ani ve 3. kole MOL Cupu není FC Vysočina přáno, aby sehrál duel na domácí půdě. Navíc po zápasech s divizní Starou Říší a třetiligovou Vrchovinou rozhodně není jihlavský celek favoritem – ve středu 7. října se totiž již od 15:00 hodin představí na půdě prvoligového staronováčka – Zbrojovky Brno.

Oba dříve jihomoravské celky pojí bohatá bilance vzájemných ligových duelů v posledních letech, neboť v letech 2011 až 2020 vždy nastupovaly ve stejných soutěžích. Změnil to až uplynulý ročník FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY, kdy Zbrojovka díky druhé pozici po základní části získala administrativní postup do rozšířené osmnáctičlenné nejvyšší soutěže. Nutno dodat, že po zásluze, neboť tým exjihlavského kouče Miloše Machálka prožil skvělé jaro a jako jediný celek šlapal na paty suverénním Pardubicím.

Bilance dvaceti vzájemných ligových zápasů hovoří výrazně ve prospěch FC Vysočina, přičemž v uplynulém ročníku body zůstaly na domácích stadiónech. Na podzim 2019 Jihlava zvítězila 3:2 díky brankám Jawa, Klobásy a Smejkala. Jarní odveta byla v režii Zbrojovky, která vyhrála jasně 5:2.

V národním poháry proti sobě oba týmy nastoupily už pětkrát. Naposledy před čtyřmi lety, kdy se na svém stadiónu postup do čtvrtfinále slavilo Brno. Předtím se v září 2007 v Jihlavě radovalo z výhry 0:2 a Zbrojovka postup na jihlavském stadiónu zapsala i v letech 1997 (0:4) a 1991 (1:2 po penaltovém rozstřelu). Jihlava Brno z poháru vyřadila pouze jednou, přičemž tento úspěch je už pořádně vousatý. Došlo k němu v létě 1990, kdy tehdy divizní Spartak zostudil prvoligovou Zbrojovku – 1:1 v základní hrací době a 7:6 na penalty.

Brno do MOL Cupu vstupuje až třetím kolem, neboť úvodního dějství byla jako prvoligista ušetřena a ve druhém kole se Rosice rozhodly neinvestovat do covidových testů, takže Machálkův tým zvítězil kontumačně. Zbrojovka se po návratu mezi elitu zatím trápí. I díky nebývale početné marodce má po šesti zápasech jediný bod za domácí remízu 0:0 s Bohemians a je tak poslední. Středeční pohárové měření tak pro domácí může být před reprezentační pauzou malou náplastí na ligové neúspěchy.

Vysočina však do moravské metropole rozhodně nepřijede odevzdaně. Potvrzují to slova kouče Aleše Křečka: „Brno je samozřejmě favoritem, ale my tam určitě pojedeme s touhou porvat se o postup do dalšího kola. Pro náš tým je každý takový zápas hrozně důležitý. Na zápas se těšíme a určitě tam nepojedeme s poraženeckou náladou nebo snahou ubránit 0:0 a dotáhnout duel do penalt. Nikoho nebudeme šetřit, ale jistě zvážíme, zda nedáme šanci některých hráčům, kteří toho na podzim v základní sestavě mnoho neodehráli. Mohou si tak říci o větší ligové vytížení.“

Doplňme, že Křeček ve Zbrojovce působil v letech 2007 až 2010 a poté i v ročníku 2013/14. Převážně jako asistent, ale v roce 2008 jako hlavní trenér koučoval pět prvoligových zápasů. Podobně pikantní duel čeká i zkušeného záložníka Matúše Lacka, který brněnský dres oblékl ve 40 zápasech nejvyšší soutěže.

Poslední vzájemné ligové utkání: 15.6.2020 – Fotbalová Vysočina pokračuje ve svém pokoronavirovém trápení. Přestože výrazně pozměnila sestavu, tak do duelu opět vstoupila katastrofálně – v 6. minutě prohrávala 2:0… Herně se však zvedla, měla šance, neproměnila penaltu a v závěru půle díky Lukáši Zoubelemu snížila. Stejný hráč mohl po nástupu vyrovnat, místo toho však přišly branky v jihlavské síti. Snížení Matěje Koubka už nic neřešilo – 5:2 (2:1).

https://www.fcvysocina.cz/zapas.asp?ID=Vysocina-se-v-Brne-vysledkoveho-obratu-nedockala-6563

Poslední vzájemné pohárové utkání: 26.10.2016 – Putování FC Vysočina národní pohárovou soutěží skončilo v osmifinále. Jihlavský tým se v MOL Cupu představil na půdě Zbrojovky Brno, které ve vyrovnaném utkání podlehl 2:1 (1:0). Hosté doplatili na inkasované branky v rozmezí 38. a 51. minuty. Snížení z hlavičky Antonína Rosy a následné gólové šance vyrovnání a kýžené prodloužení pohárového duelu nepřinesly.

https://www.fcvysocina.cz/zapas.asp?ID=Tlak-vyrovnani-neprinesl-tudiz-se-z-postupu-raduje-Brno-5172

Sestava Brna v posledním ligovém utkání: Šustr – Štepanovský, Šural, Hlavica, Moravec – Reiter (77. Šumbera), Vaněk (66. Koudelka), Sedlák, Hladík (53. Fousek) – Přichystal, Růsek

Miroslav Fuks, marketingový manažer a tiskový mluvčí
 
FC VYSOČINA JIHLAVA, a.s.,