Sdruženáři stihnou o víkendu letní mistrovství republiky. Titul obhajuje Ondřej Pažout

(PRAHA, 30. září 2020) – Mezinárodní seriál závodů Letní Grand Prix v severské kombinaci se letos v Evropě kvůli koronavirové pandemii nekoná, ale čeští sdruženáři o domácí vrchol nepřijdou. V sobotu 3. října se v Lomnici nad Popelkou a Jilemnici uskuteční mistrovství republiky v letní severské kombinaci. Na start se postaví všichni reprezentanti a svůj premiérový titul z loňska bude obhajovat Ondřej Pažout.

Šampionát se koná v posledním možném termínu, neboť hned po skončení víkendu 3.-4. října vstoupí v platnost zpřísněná hygienická opatření ministerstva zdravotnictví omezující počet účastníků venkovních akcí na dvacet.

„Za současné situace, kdy je ještě možné pořádat akce pro padesát osob, se vzhledem k celkovému počtu českých sdruženářů do tohoto limitu bohatě vejdeme. Při závodech dodržíme veškerá hygienická nařízení včetně roušek, dezinfekce i patřičných rozestupů. Při skokanské nebo běžecké části však samozřejmě závodníci roušky na obličejích mít nebudou. Pokud dorazí diváci, musejí si zajistit místa k sezení,“ vysvětluje Tomáš Slavík, sportovní ředitel Úseku severské kombinace Svazu lyžařů ČR.

Letní mistrovství republiky je pro české sdruženáře první závodní příležitostí po více než sedmi měsících. V boji o titul se představí všichni svěřenci z výběru reprezentačního trenéra Marka ŠablaturyLukáš Daněk, Ondřej Pažout, Tomáš Portyk a Jan Vytrval. Lze předpokládat, že především lomnický odchovanec Portyk bude chtít po roční přestávce opět vystoupat na nejvyšší příčku. O prvenství v dalších kategoriích budou usilovat také junioři, juniorky, dorostenci a starší žáci.

Skokanská část na můstku K70 začne v areálu v Popelkách v Lomnici nad Popelkou v sobotu v 9 hodin tréninkovým kolem, o hodinu později už čeká všechny aktéry soutěžní pokus. K běžecké části, kterou závodníci absolvují od 13 hodin na kolečkových lyžích, se přesunou na okruh do nedalekého areálu Hraběnka v Jilemnici – muže, juniory a dorostence zde čeká vzdálenost 5 km, juniorky a starší žáky 4 km.

V neděli 4. října bude v Lomnici nad Popelkou a Jilemnici pokračovat letní sdruženářské mistrovství republiky závody mladších chlapeckých i dívčích žákovských kategorií (kombinace skok a běžecký kros) – začátky v 9 h, resp. 12,30 h.

Vladimír Zemánek, PR,