Soupeř má podobný rukopis jako my, čekám vyrovnaný souboj!

Sešívané v úterý čeká první utkání play-off Ligy mistrů proti Midtjyllandu. „V sestavě jsme přemýšleli nad třemi jmény,“ říká Jindřich Trpišovský.

„Bude to hodně vyrovnaný souboj. Midtjylland je kompaktní tým, který třeba nemá v kádru takové hvězdy, jsou ale velmi pracovití. Kromě Sista, který se vrátil po několika letech ve Španělsku, tam všichni působí delší dobu. Mají minimum slabin, podobný rukopis jako my, hodně napadají, v obou zápasech kvalifikace postoupili naprosto zaslouženě. Dostávají málo gólů, hrají na dva defenzivní záložníky a mají v podstatě šest hráčů do defenzivy. Jsou pohybově nadaní, mladí, skvělí v práci s míčem. Kodaň, proti které jsme před několika lety hráli, byla trošku agresivní a silové mužstvo, Midtjylland je naopak hodně kombinační, hrají skvěle,“ říká před prvním zápasem play-off Ligy mistrů trenér Jindřich Trpišovský.

Stejně jako první zápas play-off Ligy mistrů v minulé sezoně na hřišti Kluže bude i tentokrát zápas z pozice hlavního rozhodčího řídit turecký sudí Cüneyt Çakır. „Bude to trochu jiný zápas, předtím nás pískal v Kluži venku, v bouřlivé domácí atmosféře. Měl velký respekt u hráčů, hodně pouštěl hru, nechal to plynout. Je to rozhodčí, který píská nejtěžší zápasy a bylo to vidět, jedná se o velikou personu. Odpískal proti nám sice penaltu, jsem ale rád, že to je rozhodčí, který má kvalitu. Když jsem viděl zápas Midtjyllandu s Young Boys, ve kterém sudí nasekal hromadu chyb, tak jsem rád, že píská kvalitní rozhodčí, který dokáže hráče uklidnit a mít zápas pod kontrolou,“ těší kouče Slavie.

Stejně jako Slavia, i dánský soupeř podřizuje postupu do hlavní fáze Ligy mistrů úplně všechno „Oba týmy to mají stejné. Soupeř udělal hráče za 2,5 milionů Euro, pro postup dělá maximum, stejně jako každý tým, který je krok od Ligy mistrů. Bylo by nelogické, kdyby pro to každý maximum nedělal. Všichni v klubu si uvědomujeme, že jsme krok od Ligy mistrů, soupeř je na tom podobně a podobně se na to chystá. K významu zápasu to patří,“ ujišťuje trenér sešívaných.

Otazníkem před úterním zápasem je složení sešívané stoperské dvojice. V posledním ligovém utkání nastoupila na pozici středních obránců dvojice Ondřej Kúdela – David Zima, v předcházejícím kole dostal prostor David Hovorka, který zapříčinil chybu vedoucí k jedinému gólu Pardubic. „Udělal jednu chybu, která byla vidět. I ostatní stopeři udělali vzadu chyby, proti Teplicím jich po šedesáté minutě bylo hned šest hrubých, které jsme poté měli na videu. Jenže z toho nebyl gól, takže to nikdo neřeší. My jsme rádi, že se David dostává zpět do sportovní formy z minulé sezony a že máme na post stopera více kvalitních hráčů. V úterý musíme vzít v potaz typologii soupeře, vepředu mají Kabu, který je silový typ útočníka a má přes 190 cm. Mají celkem tři silové útočníky, i to může hrát nějakou roli. Teď se soustředíme na ten první, domácí zápas, na soupeřovu typologii, standardky, dlouhé auty Andersena. Plus do toho samozřejmě vstupuje zdravotní stav hráčů i jejich sportovní forma,“ přibližuje Jindřich Trpišovský.

O úterní základní sestavě má realizační tým sešívaných už vcelku jasno. „Čím víc se blížíme zápasu, tak máme jasněji. Je pravda, že už o tom diskutujeme delší dobu a na třech postech jsme hodně zvažovali, koho nasadíme. U dvou z nich se do základu tlačí více typologicky podobných hráčů, u třetího postu rozhodl typ soupeře, který hodně napadá a my důkladně přemýšlíme, jak se z pressingu dostávat. Už ale máme jasno, jak nastoupíme,“ říká den před utkáním kouč sešívaných.

Velkou zbraní Dánů jsou nejen klasické standardní situace, ale i speciálně trénované dlouhé auty mířící do vápna soupeře. „Je to takový charakteristický rys severských klubů. Bavil jsem se s hráči, kteří tam hráli, mají na to speciálního trenéra. Dostanou do šestnáctky šest hráčů včetně obou stoperů, Andersen je to schopný házet do vápna z opravdu velké vzdálenosti. Dnes jsme tyto situace sledovali na videu, už nemáme Tomáše Součka, který by všechny míče odhlavičkoval, takže se o bránění budou muset podělit všichni hráči a budeme muset najít jednoho skokana, kdo bude schopen nám míče z vápna dostat,“ uzavírá Jindřich Trpišovský.

Čtsa, zdroj: www.slavia.cz foto: www.sportovnizurnal.cz