ČPHL: Začal nový ročník para hokejové ligy. Kdo letos dosáhne na mistrovský titul?

V sobotu 19. září odstartovala nová sezóna České para hokejové ligy. V pořadí 18. ročník bude stejně jako v loňské nedohrané sezóně soubojem mezi šesti tradičními týmy o jeden mistrovský pohár, i když tentokrát s jednou menší změnou. Tým HC Sledge Studénka – vítěz základní části a finalista play-off 2019/2020 – zažil přerod do celku Parahokej Havířov. V úvodních ligových zápasech dominovali Žraloci z Karlových Varů, kterým se podařilo zvítězit v obou víkendových utkáních.

Ke změnám došlo i na straně dlouhodobě nejúspěšnějšího tuzemského para hokejovému týmu. SHK LAPP Zlín se ve svých venkovních utkáních na Spartě a v Karlových Varech představil mimo jiné s novým logem a ohledně dresů i ve zbrusu nové šedé kombinaci. Další novinkou ve zlínské kabině byl příchod reprezentačního útočníka Davida Paláta, který se do Baťova města vrátil po ročním hostování v Olomouci.

A právě David Palát byl ústřední postavou vůbec prvního ligového utkání sezóny 2020/2021, ve kterém se zlínští představili na ledě pražské Sparty. Odchovanec LAPPu vsítil dvě branky a výrazně tak pomohl svému celku k první výhře v ročníku.

„I když se mi podařilo vstřelit dvě branky, se svým výkonem jsem úplně spokojený nebyl. Sparta byla ze začátku utkání lepší, hrála na sedm lidí, my na dvě lajny a až po čase se nám ale podařilo hru srovnat. Jsem rád, že se nám nakonec podařilo zvítězit,“ hodnotí utkání Sparta – Zlín střelec David Palát a s otázkou na ambice LAPPu pro nadcházející sezónu dodává: „Osobně si kladu za cíl pevně stabilizovat tým, a především zapracovat nové kluky do sestavy, to je pro mě důležitější než pomýšlet na celkové umístění.“

V druhém sobotním utkání mezi SKV Sharks Karlovy Vary a „nováčkem“ Parahokej Havířov se po jasné výhře 5:0 radovali domácí. Za Žraloky válel původem německý kanonýr Frank Rennhack, který si připsal hattrick. O den později si pak karlovarští poradili i se Zlínem a po loňském ročníku soutěže, který byl nuceně předčasně ukončen, tak hráči ze západu Čech sebevědomě vyrazili za vytouženou medailí, o niž přišli právě kvůli předčasně ukončené sezóně.

Bodového zisku se dočkali také Mustangové z Pardubic. Loňský finalista play-off doma přehrál v neděli 20. září olomoucké Kohouty a na výhře 5:2 měli hlavní podíl tradiční opory jako Pavel Kubeš, Pavel Doležal nebo také vítěz Zlaté hokejky 2020 v kategorii Nejlepší para hokejista České republiky, legendární a nestárnoucí Tomáš Kvoch.

Česká para hokejová liga 1. a 2. kolo:

Sobota, 19. září 2020:

Sparta para hokej – SHK LAPP Zlín 2:3 (1:0, 1:2, 0:1)
3. Krupička Z., 25. Raul (Zikmund, Krupička J.) – 23. Ligda (Ferenčík, Hábl Z.), 24. Palát (Julina), 34. Palát (Korman)

SKV Sharks Karlovy Vary – Parahokej Havířov 5:0 (1:0, 2:0, 2:0)
8. Rennhack, 17. Rennhack (Wágner), 24. Forgo (Haas, Wágner), 42. Forgo (Zelinka, Veselý), 44. Rennhack (Geier, Wágner)

Neděle 20. září 2020:

SKV Sharks Karlovy Vary – SHK LAPP Zlín 2:0 (1:0, 1:0, 0:0)
13. Geier, 26. Geier

SHK Mustangové AUTO IN – SOHO Olomoučtí Kohouti 5:2 (2:0, 2:1, 1:1)
6. Doležal (Kubeš, Motyčka), 12. Kubeš (Kvoch), 18. Kubeš, 20. Doležal (Kubeš), 45. Michalec (Kubeš) – 29. Jedlička, 35. Novák (Rumplík)

Sparta para hokej – Parahokej Havířov 5:0 (1:0, 0:0, 4:0)
18. Stašák (Flis), 19. Novák (Klíma), 30. Flis (Jedlička) – 12. Krupička (Frolík), 12. Novotný (Raul), 15. Šafránek, 25. Šafránek

Text: Martin Steinbach
Foto: Veronika Janštová