Česká reprezentace hrát se Skotskem bude!

Pondělní utkání českých fotbalistů v Lize národů se Skotskem se po jednání s Unií evropských fotbalových asociací (UEFA) odehraje. Fotbalová asociace ČR (FAČR) nyní řeší, s jakým týmem reprezentace v Olomouci nastoupí. 

Stávající výběr musel předčasně ukončit sraz bezprostředně po pátečním vítězném utkání na Slovensku kvůli výskytu koronaviru ve výpravě.

Sraz byl rozpuštěn po diskuzích s pražskou hygieničkou Martinou Marešovou, podle níž existovala vážná obava, že se koronavirus bude v mužstvu dále šířit. Pozitivně testovaní na covid-19 byli dva členové realizačního týmu – jeden ještě v Praze a druhý v pátek ráno před utkáním v Bratislavě. Všichni hráči měli i kontrolní odběry negativní. Přesto z rozhodnutí hygieny nebudou moci v Olomouci nastoupit, národní celek nepovede ani trenér Jaroslav Šilhavý.

Reprezentaci hrozila kontumace, pokud by nemohla nastoupit, to se však vedení FAČR povedlo odvrátit.

„Po debatě s UEFA bylo rozhodnuto, že se pondělní utkání se Skotskem odehraje v původním termínu a čase. FAČR je nyní v úzké komunikaci s kluby, se kterými řeší, kdo za českou reprezentaci nastoupí. 

Na pondělním zápase nesmí být přítomen nikdo z reprezentační výpravy, která byla na Slovensku. FAČR nyní jedná o tom, koho postavit. Zápas na Hané se Skotskem má v pondělí výkop ve 20:45.

Český celek úspěšně vstoupil výhrou 3:1 na Slovensku do druhého ročníku Ligy národů a vytvořil si dobrou pozici ve skupině Ligy B, druhé ze čtyř výkonnostních úrovní soutěže. Případná kontumační prohra 0:3 by týmu výrazně zkomplikovala boj o vítězství ve skupině a postup do vyšší ligy. V Lize národů se hraje o dvě místa v play off o mistrovství světa 2022, soutěž je zároveň rozhodující i pro rozdělení do košů při losu kvalifikace. 

Čtsa, zdroj: www.fotbal.cz