O medailistech baseballové Extraligy!

Příští tři hrací víkendy rozhodnou o medailistech letošního ročníku baseballové Extraligy. Do semifinále postoupili Draci Brno, Kotlářka Praha, Arrows Ostrava a Eagles Praha. Ty poslala do zápasů o medaile výhra Draků nad Hrochy v posledním utkání jejich série a samozřejmě také dva vyhrané zápasy v nadstavbové sérii s Arrows.

TOP6 vyhráli Draci Brno a o postup do Czech Series se utkají právě s Eagles. „V současném systému výhra v nadstavbě nic neznamená, protože semifinálová série na dva vítězné zápasy může být zrádná,“ varuje před duely s Eagles trenér Draků Hynek Čapka. Ti letos svého pražského rivala dokázali pokaždé porazit. „Být outsider je vždy lepší, v play-off nemáme co ztratit,“ říká trenér vloni stříbrného týmu Vladimír Chlup.

Draci byli v TOP6 suverénní, prohráli pouze 2 utkání, ale např. v loňské Wild Card Series stejnému soupeři podlehli 0:2 na zápasy, a zůstali tak před branami finále. Letos se mohou spolehnout na výborné výkony nadhazovačů Radima Chrousta a Ondřeje Furka a také fungující obranu. Během sezóny zatím obdrželi pouze 86 bodů, což je suverénně nejméně z celé Extraligy. Oba nadhazovači jsou pak v popředí nadhazovačských statistik.

Na trénink obrany se zaměřil také krčský tým. „Trénovali jsme v normálním režimu, jen jsme se snažili přidat trošku obranu. V té bychom se chtěli alespoň trochu Drakům vyrovnat,“ popisuje přípravu na semifinálového soupeře Chlup a dodává: „S kvalitní defenzívou v zádech máme na to, abychom mohli soupeři konkurovat. Na pálce jsme totiž schopní se jim vyrovnat.“ Draci ví, že předchozí výhry nic neznamenají, a že nedostanou nic zadarmo: „Nesmíme povolit v koncentraci a musíme přenést naše výkony z TOP6 i do bojů o finále,“ burcuje své hráče Čapka.

„Na Draky se těším, můžeme jen překvapit. Nemáme co ztratit. Všichni věříme Duffymu (Tomáš Duffek), že Draky udrží v jednom zápas a v tom další už do toho dáme všechno, co máme,“ říká mladý český reprezentant a jeden z nejlepších pálkařů Eagles Marek Chlup.

Ještě větší pozornost se upíná ke druhé sérii mezi Kotlářkou Praha a Arrows Ostrava. Arrows vyhráli základní část, ale v TOP6 se jim tolik nedařilo. Kotlářka si pak v koncovce soutěže vybojovala druhé místo a tím i výhodu domácího zápasu v prvním a příp. třetím utkání. „Série s Arrows bude velmi napínavá. Mají dva vynikající nadhazovače Borise Bokaje a Ondru Satoriu, ale i my máme dva vynikající startéry Jana Nováka a Lukáše Ercoliho,“ říká před sérií s obhájcem titulu trenér Kotlářky Scott Mulhearn a pokračuje: „Myslím, že první dva zápasy budou o nadhazovačích, ale oba týmy mají také velmi dobré pálkaře, takže to bude opravdu velmi vzrušující série.

Boris Bokaj vedle nadhazování působí u týmu také jako hlavní trenér a ví, že se hraje o hodně: „Čekají nás nejdůležitější zápasy sezóny.“ V základní části se týmy rozešly smírně v TOP6 vyhráli Arrows sérii 2-1, když dokázali dvakrát otočit nepříznivý vývoj zápasu ve svůj prospěch. Kotlářka byla před začátkem Extraligy černým koněm soutěže, po návratu Martina Červenky z USA její akcie ještě vzrostly.“

Arrows mají svou kvalitu, kterou dokazují posledních několik let,“ chválí soupeře catcher, který má za sebou starty v nižších amerických baseballových ligách a byl velkou oporou národního týmu na loňské ME a olympijské kvalifikaci. Arrows získaly poslední dva tituly, mají hodně zkušeností z důležitých zápasů a určitě chtějí zaútočit na hattrick.

„Poslední zápasy jsme si na sebe vytvářeli sami tlak, a tak věřím, že nám pauza přišla vhod. Snažili jsme se dostat do psychické pohody a jít do série s tím, že se chceme baseballem bavit,“ říká před zápasy spojka ostravského klubu Jakub Kubica. Ten si společně s dalšími účastníky semifinálových sérií zpestřil přípravu na důležité zápasy účastí na All Star Game na Hluboké. Kotlářce bude chybět reprezentační nadhazovač Daniel Padyšák, který naopak v průběhu TOP6 odcestoval na univerzitu do USA. A právě v utkáních s Arrows tým z Markéty trochu doplatil na nevyrovnanost bullpenu. O tom, že bude rozhodovat kvalita a aktuální výkony nadhazovačů hovoří před sérií také Červenka: „Oba týmy mají dva zkušené nadhazovače, takže si myslím, že bude záležet, jak týmům zahází bullpen, a kdo udělá méně chyb v obraně. Určitě se bude jednat o vyrovnanou a zajímavou sérii, kterou věřím, že urveme v náš prospěch.“

Vítěznou mysl má také Boris Bokaj: „Věřím, že mančaft navzdory horším výkonům v nadstavbě podá nejlepší možný výkon a porveme se o finále do posledního outu.“

Titul obhajují Arrows Ostrava, stříbrné medaile Eagles Praha, bronz Draci Brno. Kotlářka skončila vloni na 4.místě.

Rozpis zápasů na odkaze

https://extraliga.baseball.cz/rozpis-vysledky

Evženie Votinská, Czech Baseball Association