Pravda o životě světové rekordmanky v plavání Yvette Tulip Hlaváčová: Odsouzená talentem

Lidé ze všech oblastí života často hledají způsob, jak změnit karty, co jim byly rozdány. Usilují o to, aby šli po jiné cestě, než která jim byla nalinkována jejich nejbližšími. Jak lze dosáhnout úspěchu, ale přitom neztratit sebe sama? A kde byste měli začít, pokud chcete vydláždit svou vlastní cestu k úspěchu a spokojenosti?

Nejen těmito otázkami se zabývá veleúspěšná česká dálková plavkyně a úřadující světová rekordmanka Yvette Tulip Hlaváčová, jejíž jméno má zvuk i za hranicemi země. Tato kniha primárně není o jejích sportovních úspěších, není to oslava její sportovní kariéry. Naopak je to kniha matky, která si po překročení čtyřicítky zpětně uvědomila, jak moc jí ta sportovní kariéra vzala. Že jako matka je šťastnější, než jako světová rekordmanka. Že nejvíce, co můžeme v životě udělat, je naplno se věnovat dětem. A nepodlehnout tlaku okolí (v jejím případě komunistické společnosti, rodičům, trenérům a podobně.).

Ukázka z knihy:

„Díky sportu jsem byla pod neustálým přísunem endorfinů. Vrcholový sportovec je pořád unavený. A pokud je unavený, je vlastně spokojený a nemá sílu přemýšlet ani diskutovat.

Sport byl a je drogou.

Lehce se v tom ztratíte.

Myslíte si, že jste šťastný, protože děláte přesně to, co chcete. Pravda ale je, že pociťujete falešné štěstí, neboť trýzněním vlastního těla produkujete hormon štěstí (endorfin) a všichni vám tleskají.

Když jsem posledních deset let své plavecké kariéry trénovala sama v moři, někdy byly pocity tak silné, že jsem chtěla proplavat moře a už se nikdy nevrátit. Jak kdybych byla v transu. To byly ty nejkrásnější momenty plavání, ale zažívala jsem je jen proto, že nade mnou nestál žádný trenér a plavala jsem pouze tolik, kolik mně to bylo příjemné.

Vnímala jsem přírodu a těšil mě pouze fakt, že nemusím plavat v bazénu s chlórem. Samota, stereotyp, pohyb a voda ve mně vyvolávaly velmi silné pocity.

Přirovnala bych to k nejsilnější meditaci, abyste se dostali do jiných sfér.

Připadala jsem si jako mořská panna, která konečně našla domov a chtěla jen plout. Voda mě zcela pohltila.

Odřené tělo od plavek nebo silný hlad mě naštěstí vždy vrátily zpět.

Až mnohem později mně došlo, že každý vrcholový sportovec je vlastně závislák. Chce skončit, ale nedokáže to. Potřebuje další tréninky a své dávky si neustále zvyšuje.

Dlouhodobá pravidelná zátěž i vítězství ve mně vypěstovaly závislost. Ty stavy byly opojné.

A co ke knize doplňuje sama autorka?

V životě nejsou vítězství a porážky, existují pouze zkušenosti. A pokud chceme ze zkušeností čerpat, musíme je přijmout se vším všudy. Pak teprve můžeme pochopit, proč se udály.

Formou příběhu jsem svým dětem i všem lidem, kteří budou hledat podobné odpovědi jako já, chtěla předat moji osobní zkušenost, aby sloužila jako inspirace a naděje.

Nikomu z vás nechci vnucovat své názory ani přístup k životu, protože vím, že každý musíme nalézt svoji vlastní cestu i způsob. Kniha by Vám ale vždy měla připomenout, že můžete mít v životě vše, co si jen budete přát. Neexistuje žádné omezení. Jedinou překážkou jsme vždy jen my sami.

Yvette Tulip Hlaváčová (*1975) je bývalá česká reprezentantka v dálkovém plavání, držitelka řady titulů a především světového rekordu v přeplavbě kanálu La Manche. Je rovněž zapsána do české Guinnessovy knihy rekordů jako majitelka nejdelších nohou – 126 cm (při celkové výšce 194 cm).

Jako plavkyně dokázala zcela naplnit všechny své cíle. Stala se tou nejlepší na světě ve svém oboru, a stejně měla prázdné srdce.

Proč? To dokázala pochopit, až když na sport a kariéru rezignovala. A stala se nejdříve znova dítětem, aby se posléze mohla stát ženou a pak matkou. Protože tohle všechno jí sport kdysi vzal.

Zpověď veleúspěšné sportovkyně vám pomůže lépe pochopit, co je opravdové štěstí. Lidé chtějí být těmi, kým se narodili. A milovat své děti je více než sláva, peníze a světové rekordy.

Po první autobiografické knize Rebelka (2009)následuje volné pokračování příběhu o životě Yvetty, období po sportovní kariéře. Druhá strana mince, která častokrát byla čtenářům odepřená a nechávala je žít v mylné iluzi o úspěchu.

Yvetta svým upřímným vyprávěním dává čtenářům šanci změnit si život. Kniha je určená pro každého, kdo chce od života víc, než doposud dostal.

Yvette Tulip Hlaváčová: Odsouzená talentem, vydává nakladatelství Universum, 152 stran, doporučená cena 249 Kč.

Helena Frantová – PR manažerka,

Euromedia Group, a. s.