Tisková konference Bohemians před sezonou 2020- 2021

Tradiční předsezonní tisková konference se letos konala formou videohovoru, abychom před pátečním testováním eliminovali riziko nákazy koronavirem a tím i komplikace se startem soutěže. Novinářům byli k dispozici hlavní trenér Luděk Klusáček, předseda představenstva Ing. Dariusz Jakubowicz, ředitel klubu Darek Jakubowicz a sportovní ředitel Klokanů Miroslav Držmíšek. Nyní vám přinášíme souhrn stěžejních informací, které na TK zazněly.

Na úvod si vzal slovo Dariusz Jakubowicz: “V uplynulé sezoně jsme zažili spoustu nového. Osmé místo jsme chtěli. Co se týče koronaviru, měl za důsledek velký finanční propad. To se týká merche, vstupenek a zejména prodeje hráčů, které jsou pro Bohemians důležité. Narostly také náklady při opatření, které se pohybovaly v řádech milionů. Museli jsme udělat opatření na stadionu, uvnitř klubu a třeba každý hráč bydlel na hotelu sám. Nevíme, co nás dále čeká. Pokud testování bude probíhat celou sezonu, rozpočet klubu to zatíží ve výši 2,1 milionu korun. Dříve jsme dělali obchody v hodnotě zhruba 20 až 25 milionů korun, ale tentokrát nebyl žádný takový. Na rozpočtu tedy pracujeme, aktuální dění na nás má velký vliv, ale musíme se o klub postarat. Počítali jsme s rozpočtem zhruba 90 milionů korun na chod celého klubu. V příští sezoně bychom měli pracovat s rozpočtem o 10 milionů korun nižším.“

V Ďolíčku budou svá domácí utkání hrát tuto sezonu i Pardubice. Rozpočet ale tato jednání neovlivňoval: “Vliv to nemělo. Byl oboustranný zájem to zrealizovat. My jsme měli zmapováno, kolik nás utkání stojí, protože už dříve jsme podobná jednání na krátkodobé i dlouhodobé pronájmy řešili. Vliv na jednání to nemělo, dohodli jsme se rychle. Byť poklesneme v rozpočtu, omezíme některé položky rozpočtu, tak se budeme snažit, aby to co nejméně ovlivnilo A-tým.”

Poté o složení kádru promluvil sportovní ředitel Miroslav Držmíšek: “My jsme chtěli udržet kádr pohromadě. Uplynulou sezonu lze hodnotit výsledkově pozitivně, proto jsme se snažili udržet hostující hráče. Uplatnili jsme opce na Petra Hronka s Romanem Květem, kteří podávali kvalitní výkony a jsou našimi kmenovými hráči. Zůstane také Lukáš Pokorný ze Slavie, se kterou jsme vyjednali prodloužení hostování. Bohužel nám skončilo hostování Matěje Pulkraba ze Sparty, který nám hodně pomohl. Vrátil se také Jakub Podaný, který byl zraněný a uvolnili jsme Michala Šmída pro B-tým Slavie. Nechtěný byl odchod Mosquery, kterého jsme samozřejmě chtěli udržet. Právě on a Pulkrab nás trošku bolí, ale ostatní jsou odchody hráčů, kteří na jaře nehráli pravidelně. Vrátilo se nám několik hráčů na hostování, čerstvě jsme si půjčili brankáře Bačkovského ze Sparty. S kádrem jsme spokojeni, ale samozřejmě odchody v ofenzivě jsou značné, proto bychom rádi jednoho nebo dva kvalitní hráče ještě přivedli.“

Případný návrat Matěje Pulkraba není vyloučený: “Obě varianty jsou možné. Uvidíme, jak se vyvine jeho zdravotní stav, ale pracujeme i s jinými variantami.”

Po sportovní stránce hodnotil letní přípravu trenér Luděk Klusáček: “Jarní příprava byla velmi krátká. Všichni hráči odtrénovali většinu jednotek, jen v závěru nás postihla zranění Romana Valeše, Jana Vodháněla a Filipa Haška. Výsledky, ač nejsou úplně směrodatné, byly dobré, protože jsme ani jednou neprohráli. Proti Pardubicím to bylo se štěstím, ale do zápasů jsme šli z plné zátěže, proto se dalo čekat, že ne všechny zápasy budou ideální. Já tuto formu upřednostňuji, protože je to lepší než trénink. Kádr byl hodně nafouknutý, ale je pravda, že sháníme středního útočníka. Jedná se o důležitý post, takže bychom tam rádi posílili. Konkurence na dalších postech je ale poměrně značná.”

S týmem je i nový brankář Bačkovský: “Je jasné, že při zranění Romana Valeše nemůže tým fungovat tak dlouho s dvěma brankáři. Posilujeme i B-tým, protože brankář áčka chodí chytat i za béčko. Příchod Bačkovského není na úkor nikoho, prostě je potřeba mít v kádru tři brankáře.”

Liga se letos bude hrát nově s 18 týmy a bez nadstavby: “Já jsem fanoušek více zápasů. I za nadstavbu, která byla kritizována. Třicet zápasů mi přijde málo, pohárových zápasů není tolik. Kdyby byly dva poháry, bylo by to jiné, ale takhle je to málo. Většinou kritizují jen týmy, kterých se to týká. V boji o záchranu i v baráži. Komu se to hodí, je příznivcem nadstavby. Ostatní nadávají, že ji musí hrát, protože by chtěli titul po základní části. Je to trošku politika. Pro týmy jako Bohemians je lepší, že máte šanci postoupit z desátého místa do Evropy. Takto musíte mít konzistentní výkony a celou sezonu hrát dobře, abyste se udrželi nahoře. My chceme hrát nahoře, budovat tým, dát šanci mladým a byl bych rád, kdyby Bohemku provázela pozitivní atmosféra z jarní části. Nedokážu říct, jestli dokážeme zopakovat výsledky z jara, které byly fantastické. Budu ale rád, když budou fanoušci v dobrém rozpoložení chodit na fotbal rádi.”

Aktuální kádr Klokanů stále není uzavřený: “Nám je jedno, jestli přijde na přestup nebo hostování, jen musí být ten hráč kvalitní.”

“Navázal bych na to jen tím, že když přijde nový hráč, musí to být posila do základní sestavy,” připomněl trenér Klusáček.

Ten okomentoval i povinnost pravidelného testování: “Za mě to nic neřeší. Rozpočet to zatěžuje zhruba 70 až 80 tisíci týdně. Když máme dle manuálu jezdit v autobuse ob jednoho, ale naši hráči jezdí na trénink MHD, tak to nic neřeší. Testování je navíc nepříjemné. Když to bude jednou, dá se to zvládnout, ale když víte, že je to každý týden, není to příjemné.”

Nově nejsou povoleny ani pozápasové děkovačky s fanoušky: “My se o tom ještě nebavili. Dokážu pochopit, že to někdo připraví, ale nedokážu pochopit, že si to kluby jednohlasně odhlasujou. Hrozí disciplinární postih, ale nejsem si jistý, že všechny tyto obstrukce jdou dodržet. Chápu, že na svaz a týmy je tlak z UEFA, kde chtějí kluby uspět. Chápu, že účast v Lize mistrů i v Evropské lize jsou ekonomický přínos, ale šťastné to není.”

Ředitel klubu Darek Jakubowicz odkryl počty prodaných permanentek: “Prodáváme zhruba dva týdny. V úterý jsme prodej opět spustili, ale máme prodáno už 1 200 permanentek. V prodeji prémiových permanentek jsme na stovce. Věřím, že atakujeme podobnou cifru jako v minulé sezoně. Rád bych ale připomněl, že když si fanoušci koupí klasickou permanentku, nemají zaručený přístup na utkání.”

Dariusz Jakubowicz okomentoval případnou účast v pohárech: “Vždycky hraje roli sportovní hledisko. My bychom do zápasu šli s nadšením, nekoukali bychom se kolem. Přiznávám se, že jsem se o to zajímal. Žádný velký výdělek by v předkolech nebyl, ale my bychom finanční stránku vůbec neřešili. Velká tragédie by byla, že i kdybychom byli na místě Mladé Boleslavi, na základě nedohraného soutěžního ročníku bychom do Evropy nepostoupili. To by byla tragédie, ale určitě bychom nespekulovali, jestli vyděláme, nebo nevyděláme. Fotbal děláme kvůli tomu.”

Tiskovou konferenci zakončil ředitel klubu Darek Jakubowicz s informací o přestavbě stadionu: “Architektonická soutěž bude vyhlášena na přelomu roku. My jsme žili v představě, že by se řešil jen stadion, ale chápeme, že pro radnici je preferované komplexní řešení i přestavby okolí Ďolíčku. Mělo by k vyhlášení soutěže dojít někdy na přelomu roku.”

Čtsa. Zdroj: www.bohemians.cz Petr Koukal  ředitel komunikace,