V Edenu se sejde vícebojařská špička!

O nadcházejícím víkendu se můžeme těšit na další republikový šampionát. Ve dnech 24. – 26. července se na stadionu v pražském Edenu utkají o tituly vícebojaři všech kategorií. Na startu budou také české jedničky Kateřina Cachová a Jan Doležal.

V mistrovském sedmiboji žen je startovní listina vskutku nabitá a nabízí v podstatě to nejlepší z domácí konkurence v čele s šestou ženou posledního evropského šampionátu Kateřinou Cachovou. Svěřenkyně trenéra Františka Ptáčníka bude v Edenu usilovat o svůj pátý vícebojařský titul pod otevřeným nebem. Triumfovala v letech 2010, 2013, 2016 a 2017. Právě při zisku svého zatím posledního titulu před třemi lety vytvořila také rekord šampionátu, který má hodnotu 6337 bodů. V posledních dvou sezónách se vícebojařského MČR nezúčastnila. Letos už za sebou jeden sedmiboj má. Před měsícem jasně dominovala vícebojařskému mítinku v Plzni, kde posbírala 5978 bodů což ji momentálně řadí na čtvrté místo letošních průběžných světových tabulek. Na MČR by ovšem ráda své sezónní maximum výrazně vylepšila. „Cítím se dobře, takže se na závod moc těším. Zjistíme, jak se nám s trenérem podařilo připravit a na čem je do příštího roku třeba víc zapracovat. Momentálně za sebou mám 49 dokončených vícebojů, takže tento pro mne bude svým způsobem výjimečný a chtěla bych ho oslavit nějakým hezkým součtem,“ sdělila svou ambici pro víkendové klání.

Na plzeňském mítinku letos závodily také další potenciální kandidátky na cenné kovy a byl to vyrovnaný souboj. Totéž se dá očekávat i na MČR. Jako obhájkyně titulu z loňského roku bude do závodu nastupovat Jana Novotná. Ta si minulý rok při svém vítězství ve Zlíně vylepšila osobní rekord na 5905 bodů, což ji zařadilo na šesté místo historických tabulek MČR. O třetí medaili v řadě bude usilovat její tréninková kolegyně Kateřina Dvořáková. V sezónách 2018 a 2019 vystoupala na stříbrný stupínek. Dařilo se jí také v Plzni, kde si vytvořila součtem 5727 bodů nový osobní rekord. Pozor si musíme dát také na vícebojařský objev této sezóny Dorotu Skřivanovou, která si v Plzni posunula své kariérní maximum už na 5667 bodů.

Svůj první desetiboj po více než jenom roce absolvuje na stadionu Slavie mistr z posledních dvou let Jan Doležal. Svěřenec trenéra Josefa Karase opanoval loňský šampionát v novém osobním rekordu 8142 bodů a v historických tabulkách MČR je čtvrtý. Na sklonku minulého roku ho však postihly vážné zdravotní potíže, a tak nad jeho formou visí otazník. „Z několika startu, které jsem letos absolvoval, to nevypadá špatně. Před půl rokem jsem musel na operaci, tak netuším, co se mnou udělá závod. Vyloženě jsem se letos na desetiboj necítil, ale chci to zkusit prodat a jít do toho s čistou hlavou. Třeba to vyjde. Necháme se překvapit,“ uvedl.

Spolufavoritem bude jistě pardubický Ondřej Kopecký. Ten loni ve Zlíně získal svou první desetibojařskou mistrovskou medaili mezi dospělými. Nový osobní rekord 7627 bodů mu vynesl bronz. Letos však nemůže mít jinou ambici než toto umístění vylepšit. Dobrou formu naznačil na mítinku v Plzni. Ač byl jeho výkon 7575 bodů větrný, má svou kvalitu. Po premiérovém halovém titulu určitě pokukuje i po tom venkovním. Boj o bronz by pak mohl být poměrně otevřený. Mírným favoritem by v něm měl být loni čtvrtý Radoš Rykl.

Bez zajímavosti nebudou ani závody ostatních kategorií. Zejména v té juniorské se máme na co těšit. Mezi juniory se dá očekávat další dominantní představení jabloneckého Františka Doubka. Ten je sice v této kategorii teprve prvním rokem, ale v Plzni si už dokázal posunout osobní rekord na 7666 bodů, s čímž figuruje na čtvrtém místě historických juniorských tabulek za Jiřím Sýkorou, Ondřejem Kopeckým a Tomášem Dvořákem. Ve startovní listině juniorek vyniká Tereza Elena Šínová, která v hale vylepšila národní rekord této kategorie v pětiboji a na plzeňském mítinku zaznamenala nový sedmibojařský osobák 5558 bodů.

Petr Jelínek, Oddělení komunikace / Communications Department, ČAS,