Vysočina zvláštní „koronavirovou“ sezónu uzavře duelem s Ústí nad Labem

Dvacátý ročník FC Vysočina v českých ligových soutěžích 14. července dospěje ke svému konci. Se zpožděním půldruhého měsíce se uzavře prazvláštní sezóna, kterou výrazně ovlivnila celosvětová epidemie. Jihlavský tým v úterý od 18:00 hodin přivítá Ústí nad Labem a rozhodně se bude chtít loučit vítězně.

„Moc dobře víme, že jsme po koronaviru prožili menší kolaps, po němž jsme se nemohli výsledkově nastartovat. A rozhodně se nás ani nedrželo štěstí, díky čemuž jsme inkasovali zbytečné góly v závěrech utkání. Každého nás to moc mrzí a cítíme dluh vůči našim fanouškům. Rozhodně budeme chtít, abychom v posledním zápase sezóny zvítězili. Chceme udržet velice dobrou domácí bilanci, která nás v uplynulém půldruhém roce provází, a zároveň chcete živit naději na co nejvyšší tabulkové umístění. Věřím, že i v posledním utkání kluci prokáží sílu kolektivu, charakter, odmakají ho a udělají maximum pro výhru,“ uzavřel svůj komentář Radim Kučera.

Případné vítězství by Vysočinu mohlo posunout na konečnou 4. příčku tabulky, pokud Hradec Králové nezvládne svůj domácí duel se Sokolovem. O současnou pátou pozici Jihlava nepřijde ani v případě porážky, neboť má oproti šesté Viktorii Žižkov výrazně lepší skóre. Motivací pro celý jihlavský tým jistě bude udržení Stanislava Klobása na čele tabulky střelců FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. S patnácti vstřelenými góly má náskok jedné trefy před pardubickým Hlavatým a dvou branek před Vlkanovou (Hradec), Čvančarou (Vyšehrad) a ústeckým Matějkou.

Vysočina proti Ústí nad Labem naposledy nastoupila takřka před rokem v 1. kole nového ligového ročníku. Od té doby se mnohé změnilo. Z jihlavské základní sestavy mohou v úterý nastoupit jen Novotný, Mikuš, Zoubele, Smejkal a Klobása a naopak se do ní stále výrazněji prosazují mladí odchovanci klubu. Na ústecké lavičce již nefiguruje trenér Aleš Křeček, jenž se s klubem v polovině června dohodl na předčasném ukončení spolupráce.

Přímou manažerskou zodpovědnost za „áčko“ Army převzal do doby jmenování nového trenéra ředitel klubu Václav Kožíšek, který spolupracuje s oběma asistenty Petrem Vrabcem a Jurajem Šimurkou. Nově složený realizační tým se prvního vítězství dočkal až na šestý pokus v uplynulém kole, kdy na svém stadiónu porazil ambiciózní Viktorii Žižkov. Předtím dosáhl jen na tři remízy s Líšní, v Chrudimi a s Třincem a porážku utrpěl ve Vítkovicích a v Hradci Králové. Předchozí jarní bilance pod Křečkovým vedením byla v sedmi utkáních prakticky shodná, neboť jeho svěřenci porazili Vlašim a Duklu Praha a remizovali v Prostějově, prohráli s Brnem, v Pardubicích, s Varnsdorfem a v Sokolově.

Stálicemi ústecké sestavy jsou gólman Tvrdoň, zkušený stoper Pimpara, neméně ostřílený stření záložník Peterka a jeden z nejlepších střelců soutěže – třináctigólový útočník Matějka. Do většiny zápasů zasáhli krajní bek Bílek, záložníci Valenta, Prošek a Dramé a útočník Bassey.

Vzájemná bilance: 15 utkání  8 – 5 – 2  25:12 | doma: 7 utkání  6 – 0 – 1  20:8 | venku: 8 utkání  2 – 5 – 1  5:4

Poslední vzájemné utkání: 22.7.2019 – Úvodní kolo FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY nabídlo souboj dvou spolufavoritů na postup. V Ústí nad Labem se před kamerami ČT Sport představil FC Vysočina, čímž došlo k zopakování duelu před dvěma měsíci. Zatímco tehdy diváci viděli pět branek, tak nyní z množství šancí žádný gól nepadl. Vysočina si vytvořila více příležitostí, ale také mohla inkasovat v posledních vteřinách. Ze severu Čech tak veze cenný bod.

https://www.fcvysocina.cz/zapas.asp?ID=Vysocina-do-ligy-vstoupila-cennym-bodem-z-Usti-6215

FC Vysočina Jihlava

Střelci: 14 – Klobása, 7 – Mikuš, 6 – Zoubele, Smejkal, 5 – Jawo, Koubek, 3 – Vaculík, 2 – Arroyo, Lacko, Rezek, 1 – Ritter, Svoboda, Tlustý, Fortelný, Tijani, vlastní.

Žluté karty: 6 – Fortelný, 5 – Novotný, Lacko, Smejkal, 4 – Tijani, Vaculík, Javůrek, 2 – Křišťál, Diouf, Mikuš, Zoubele, Jawo, Vejmola, Rezek, 1 – Ritter, Shudeiwa, Veselý, Klobása, Tlustý, Vedral, Mucha, Kučera, Hanzálek.

FK Ústí nad Labem

Sestava v posledním utkání: Tvrdoň – Bílek, Hudec, Pimpara, Chodora – Richter – Drame, Valenta, Prošek – Matějka, Bassey.

Trenér: Václav Kožíšek

Střelci: 13 – Matějka, 10 – Drame, 5 – Bassey, 3 – Richter, Bílek, 2 – Prošek, 1 – Chodora, Brak, Peterka, Misković, Strada, Valenta, Krátký.

Miroslav Fuks, vedoucí marketingu a tiskový mluvčí, V.J.,