Hráčem sezóny Kolář a trenérem Trpišovský. LFA vyhlásila vítěze individuálních anket

Poté, co mistrovská Slavia ovládla ocenění v doprovodných anketách, má mužstvo z Edenu převahu i mezi nejlepšími aktéry sezóny 2019/20 v hlavních kategoriích. Jejich výsledky byly oznámeny ve speciálním dílu pořadu Tiki-Taka na O2 TV Sport. Ve společném hlasování zástupců médií, kapitánů a trenérů všech týmů FORTUNA:LIGY vyšli jako vítězové tři zástupci Slavie.

Nejprestižnější anketu Hráče sezóny vyhrál s velkým náskokem brankář pražského klubu Ondřej Kolář a nejlepším koučem se stal Jindřich Trpišovský. Rumunský záložník Nicolae Stanciu zase opanoval anketu o nejlepšího cizince FORTUNA:LIGY. Jako objev sezóny byl vyhlášen Pavel Bucha, který strávil první polovinu sezóny v Mladé Boleslavi a skvělé výkony předváděl na jaře v dresu Plzně. Jako osobnost ligy vybrali hlasující novináři a zástupci klubů Josefa Jindřiška z Bohemky. Ve speciální kategorii nejlepší hráč podle hlasování fanoušků zvítězil díky největšímu počtu hlasů v anketách hráč utkání sparťanský Adam Hložek.

Své vítěze poznaly také ankety druhé nejvyšší soutěže. Nejlepším hráčem a trenérem FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY bylo zvoleno duo z Pardubic Michal Hlavatý a Jiří Krejčí.

HLAVNÍ KATEGORIE

Nejlepší hráč sezóny FORTUNA:LIGY:

  1. Ondřej Kolář, SK Slavia Praha – 91 b.
  2. Tomáš Souček, SK Slavia Praha – 42 b.
  3. Nicolae Stanciu, SK Slavia Praha – 37 b.
  4. Petr Ševčík, SK Slavia Praha – 34 b.
  5. Guélor Kanga Kaku, AC Sparta Praha – 27 b.
  6. Pavel Bucha, FK Mladá Boleslav / FC Viktoria Plzeň – 18 b.
  7. Adam Hložek, AC Sparta Praha – 14 b.

Ondřej Kolář

Pětadvacetiletý brankář byl jedním ze základních stavebních kamenů mistrovského tažení Slavie. Kolář odchytal během aktuální sezony třicet zápasů, v nichž inkasoval jen 10 gólů a vychytal rekordních 23 čistých kont během jedné sezony. Právě tím se zapsal do historie soutěže, když překonal rekordní počet čistých kont svých předchůdců Petra Čecha a Zdeňka Jánoše (17). Kromě toho rodák z Liberce zaznamenal svou 50. nulu v lize a překonal další rekord Zdeňka Jánoše, když mu na dosažení tohoto milníku stačilo pouhých 101 zápasů. Kolář má v aktuální sezoně průměr 0,3 inkasovaných gólů na jeden zápas a 83,6% úspěšnost zásahů, což je nejvíce v lize.

Nejlepší trenér sezóny FORTUNA:LIGY:

  1. Jindřich Trpišovský, SK Slavia Praha – 163 b.
  2. Pavel Hoftych, FC Slovan Liberec – 45 b.
  3. Adrián Guľa, FC Viktoria Plzeň – 40 b.
  4. Petr Rada, FK Jablonec – 22 b.
  5. David Horejš, SK Dynamo České Bzudějovice – 19 b.
  6. Václav Kotal, AC Sparta Praha – 19 b.
  7. Luděk Klusáček, Bohemians Praha 1905 – 16 b.

Jindřich Trpišovský

Charismatický trenér dovedl Slavii podruhé v historii samostatné ligy k obhajobě titulu. Sešívaní pod jeho vedením prožili naprosto suverénní základní část, kterou opanovali o šest bodů s neuvěřitelným záznamem pouze 10 inkasovaných branek ve 30 utkáních, v útoku byla Slavia druhá nejlepší hned za Plzní. Pod rukama Trpišovského výkonnostně vyrostli hráči jako Nicolae Stanciu, Ondřej Kolář nebo Tomáš Souček, který si své hře v sešívaném dresu vysloužil dokonce angažmá v anglické Premier League. Zapomenout nelze ani na sympatický výkon Slavie v základní skupině Ligy mistrů proti světové špičce reprezentované Barcelonou, Interem Milán a Borussií Dortmund.

Nejlepší cizinec sezóny FORTUNA:LIGY:

  1. Nicolae Stanciu, SK Slavia Praha – 121 b.
  2. Guélor Kanga Kaku, AC Sparta Praha – 94 b.
  3. Petar Musa, FC Slovan Liberec / SK Slavia Praha – 40 b.
  4. Dávid Hancko, AC Sparta Praha – 16 b.
  5. Joel Kayamba, FC Viktoria Plzeň – 15 b.
  6. Nikolaj Komličenko, FK Mladá Boleslav – 14 b.
  7. Ariel Ba Loua, MFK Karviná – 9 b.

Nicolae Stanciu

Velký poprask způsobil loňský přestup Nicolaea Stancia do Slavie, sedmadvacetiletý rumunský záložník totiž dříve působil ve Spartě. S odstupem času se však tento tah pražské Slavie dá označit za úspěšný. Stanciu měl sice pomalejší rozjezd, ale v druhé polovině sezony patřil k nejlepším hráčům pražského celku. Rumunský reprezentant během aktuální sezony odehrál celkem 30 zápasů, zaznamenal 4 góly a připsal si 11 gólových asistencí, z toho hned 7 během jarní části. Navíc ovládl statistiku v počtu přihrávek do gólových šancí s celkem 65 pasy. Stanciuovy výkony se zalíbily i fanouškům, hned devětkrát byl vyhlášen hráčem utkání.

Nejlepší hráč sezóny FORTUNA:LIGY podle hlasování fanoušků:

  1. Adam Hložek, AC Sparta Praha
  2. Nicolae Stanciu, SK Slavia Praha
  3. Guélor Kaku Kanga, AC Sparta Praha

Adam Hložek

Kometa loňské sezony se letos rozzářila ještě jasněji. Z Adama Hložka se stal stavební kámen základní sestavy Sparty jak pod trenérem Václavem Jílkem, tak pod Václavem Kotalem. V sedmnácti letech vynechal pouze jediné utkání z právě uplynulé sezony. Navíc se se 14 body za 7 gólů a 7 asistencí stal třetím nejproduktivnějším hráčem Sparty. Herním vytížením a počtem asistencí patří Hložek mezi nejlepší hráče v lize, v podrobných statistikách pak vyniká počtem driblinků. A ocenit lze i jeho disciplinovanost, za celou sezonu má na kontě jedinou žlutou kartu.

Objev sezóny FORTUNA:LIGY:

  1. Pavel Bucha, FC Viktoria Plzeň – 65 b.
  2. David Zima, SK Sigma Olomouc / SK Slavia Praha – 47 b.
  3. Petar Musa, FC Slovan Liberec / SK Slavia Praha – 42 b.
  4. Adam Karabec, AC Sparta Praha – 41 b.
  5. Pavel Šulc, Slezský FC Opava / SK Dynamo České Budějovice – 29 b.
  6. Mojmír Chytil, SK Sigma Olomouc – 13 b.
  7. Lukáš Provod, SK Dynamo České Budějovice / SK Slavia Praha – 12 b.

Pavel Bucha

Středopolař Viktorie Plzeň začal sezonu na hostování v Mladé Boleslavi. Podzimní část ve městě aut se mu povedla nad očekávání. Nejenže vynikal herním projevem, ale také dokázal přidat branky a asistence. Pod Jozefem Weberem měl jasnou pozici na hřišti a během podzimu vstřelil 6 branek a přidal 4 asistence. I proto se v zimě stěhoval do Plzně a i tam si řekl o místo v základní sestavě. V produktivitě nepolevil a přidal po 4 gólech a 4 asistencích. Sečteno, podtrženo, má Pavel Bucha na kontě 10 gólů a 8 gólových přihrávek, v produktivitě na děleném prvním místě s bývalým spoluhráčem Lukášem Budínským.

Osobnost sezóny FORTUNA:LIGY:

  1. Josef Jindříšek, Bohemians Praha 1905 – 68 b.
  2. Tomáš Sivok, SK Dynamo České Budějovice – 55 b.
  3. Milan Baroš, FC Baník Ostrava – 44 b.
  4. Tomáš Hübschman, FK Jablonec – 41 b.
  5. Jaroslav Drobný, SK Dynamo České Budějovice – 39 b.
  6. Pavel Zavadil, Slezský FC Opava – 31 b.
  7. Bořek Dočkal, AC Sparta Praha – 13 b.

Josef Jindřišek

Devětatřicetiletý veterán a legenda klokanů Josef Jindřišek má za sebou desátou sezonu v dresu Bohemians. Nestárnoucí záložník a kapitán Vršovických potvrdil proti mladším spoluhráčům své kvality na hřišti a dokonce patří mezi desítku nejvytěžovanějších hráčů ve FORTUNA:LIZE a Pražané si i díky němu zahráli dokonce ve skupině o Evropu. Jindřišek na hřišti plní především defenzivní úkoly, přesto svému týmu v právě uplynulém ročníku pomohl dvěma góly a asistencí.

Nejlepší hráč sezóny FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY:

  1. Michal           Hlavatý, FK Pardubice – 44 b.
  2. Daniel Tetour, FK Dukla Praha – 26 b.
  3. Adam Vlkanova, FC Hradec Králové – 23 b.

Michal Hlavatý

Dvaadvacetiletý Michal Hlavatý hostuje v Pardubicích z prvoligové Plzně a opakovaně ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE přesvědčuje o svých kvalitách. Ofenzivně laděný středopolař se stal důležitým článkem základní sestavy a největším dodavatelem vstřelených gólů Pardubic. Velmi důležitou branky vstřelil proti Jihlavě nebo Dukle. V těžkých zápasech zaznamenal vítězné trefy. Proti Ústí nad Labem dal dokonce hattrick a prokázal i pevné nervy, když byl exekutorem několika penalt.

Nejlepší trenér sezóny FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY:

  1. Jiří Krejčí, FK Pardubice – 56 b.
  2. Roman Skuhravý, FK Dukla Praha – 31 b.
  3. Miloslav Machálek, SK Líšeň / FC Zbrojovka Brno – 25 b.

Jiří Krejčí

Ke dlouholetým stálicím pardubického klubu patří neodmyslitelně Jiří Krejčí. Pětapadesátiletý kouč na východě Čech působil už jako hráč a trenérsky je s klubem provázaný od roku 2001. Letos ovšem zažívá jsou nejlepší sezonu. S Pardubicemi se v 5. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY vyšvihl na první místo tabulky a od té doby jej z čela zatím nesesadil žádný z ambiciózních klubů včetně Brna, Dukly či Hradce Králové. Pečlivě vybudovaný kádr sází ve své hře především na defenzivu, Pardubičtí inkasovali suverénně nejméně branek v celé soutěži.

Doprovodné ankety FORTUNA:LIGY

Nejlepší brankář sezóny FORTUNA:LIGY:

1) Ondřej Kolář, SK Slavia Praha – 165 b.

2) Aleš Hruška, FC Viktoria Plzeň – 61 b.

3) Jaroslav Drobný, SK Dynamo České Budějovice – 40 b.

Nejlepší obránce sezóny FORTUNA:LIGY:

1) Jakub Brabec, FC Viktoria Plzeň – 69 b.

2) Ondřej Kúdela, SK Slavia Praha – 67 b.

3) Vladimír Coufal, SK Slavia Praha – 64 b.

Nejlepší záložník sezóny FORTUNA:LIGY:

1) Nicolae Stanciu, SK Slavia Praha – 70 b.

2) Guélor Kanga Kaku, AC Sparta Praha – 55 b.

3) Petr Ševčík, SK Slavia Praha – 45 b.

Nejlepší útočník sezóny FORTUNA:LIGY:

1) Petar Musa, FC Slovan Liberec / SK Slavia Praha – 88 b.

2) Libor Kozák, AC Sparta Praha – 49 b.

3) Jakub Řezníček, FK Teplice – 45 b.

Štěpán Hanuš, Ředitel komunikace a PR, LFA.

Foto: Steinbergova,