Po remíze v derby se Spartou velká oslava v Edenu!

Přestože o mistrovském titulu ve Fortuně:lize bylo rozhodnuto s předstihem, krédem fotbalistů Slavie bylo v posledním zápase  nadstavby uspět v 296. derby se Spartou. Měli k vítězství velmi blízko, ale nakonec byli s  bezbrankovou remízou spokojeni, o to víc se nedlouho po zápase radovali s medailemi a především se získaným pohárem. Šampaňské mohlo téct proudem! Navíc tekly i proudy vody přispěchavších hasičů, kteří  hasili část střechy hořící od hozené světlice.

Zápas v Edenu, který byl urputný od začátku až do konce, s velkou převahou Slavie ve druhém poločase. A že zápas skončil nerozhodně a ještě bez branek,se především zasloužil nejedním vynikajícím zákrokem brankář Sparty Heča,  nejlepší hráč na hřišti. Navíc měl dobře postavené břevna, ve 14. minutě na nich  skončila střela Coufala a v  65. minutě hlavička Tecla.

Sparta hrozila především v prvním poločase z brejkových situací, kdy gólové šance  měl dvakrát Tetteh a po  něm neskončil úspěchem průnik rychlého Karlssona, jehož šanci zmařil Coufal. Po přestávce, kdy mimo jiné střídal Kozák Tetteha, Sparta už vážně branku červenobílých neohrozila, naopak musela se bránit jedné útočné akce za druhou. Kozák, který se mohl osamostatnit v čele tabulky střelců za předpokladu, že by dal gól, neuspěl. K vážnému ohrožení  branky se vůbec nedostal, takže slávista Musa, který pro žluté karty nemohl nastoupit, zůstal  klidný. Oba se dělí se 14  góly o první místo.

Stínem zápasu bylo „kouřové extempore“ nepoučitelných chuligánů ze severní tribuny. Hřiště  bylo zamořené kouřovou clonou, zápas na počátku druhého poločasu musel být přerušen. Uškodilo to především slávistům, kteří v té době byli v náporu.

Trenér Slavie Jindřich Trpišovský, Oldřich Kolář, Stanislav Tecl po utkání:

Trenér Sparty Václav Kotal:

SK Slavia Praha – AC Sparta Praha (0:0)

Branky: ŽK: Bořil, Stanciu, Vlček, Trpišovský, Masopust – Štetina, Dočkal, Kozák, Krejčí. Rozhodčí: Berka – Vlček, Hock. Diváci: limit.

Slavia: Kolář – Coufal, Frydrych, Zima, Bořil – Ševčík (90. Olayinka), Holeš (62. Traore), Masopust (87. Hellebrand), Stanciu (87. Oscar), Provod – Tecl (87. Hilál). Trenér: Trpišovský.

Sparta: Heča – Sáček, Štetina, Hancko, Hanousek – Hložek, Krejčí (90. Costa), Kanga, Dočkal (90. Vindheim), Karlsson (70. Frýdek) – Tetteh (46. Kozák). Trenér: Kotal.

Z dalších dvou zápasů posledního kola nadstavby o titul byl zajímavější zápas v  Plzni, kde Viktorie podala jeden z nejlepších výkonů od pokračování ligy. Hosty z Liberce, kteří ještě budou hrát s Mladou Boleslaví o účast v Evropské lize,  přehrávala ve všech řadách a nepustila je k vážnějšímu ohrožení Hruškovy branky. Vítězství 4:0 mohlo být ještě vyšší, šancí bylo dost. Působivým aktem bylo loučení s obráncem  Romanem Hubníkem, který byl léta oporou mužstva a kapitánem, nyní ukončí fotbalovou kariéru v Olomouci.

Trenér Adrian  Gul’a, Roman Hubník po utkání:

Foto, audio: www.fcviktoria.cz

FC Viktoria Plzeň – FC Slovan Liberec 4:0 (2:0)

Branky: 12. a 56. z pen. Čermák, 34. Kovařík, 61. Mihálik. Rozhodčí: Rejžek – Kotalík, Pečenka. Diváků: 2965.

Plzeň: Hruška – Havel (82. Řezník), Pernica (57. Hubník), Brabec, Limberský – Bucha, Kalvach, Čermák – Mihálik (82. Alvir), Chorý (82. Beauguel), Kovařík (66. Hořava). Trenér: Guľa.

Liberec: Nguyen – Koscelník, Kačaraba, Dvořák, Fukala – Beran (81. Kazda), Černický, Michal, Zeman – Rondič (60. Šulc), Mashike Sukisa (72. Králíček). Trenér: Hoftych.

Jablonci stačila doma remíza 1:1 s Banikem Ostrava k postupu na čtvrté místo a tím i k účasti ve druhém předkole Evropské ligy, což bylo přáním trenéra Rady. Fotbal ve městě, kde se razí české mince a je proslulé výrobou bižuterie, vůbec v poslední době netáhne. Ve středu se v hledišti  „tísnilo“  877 diváků.

FK Jablonec – FC Baník Ostrava 1:1 (1:0)

Branky: 4. Štěpánek – 64. Kuzmanovič. Rozhodčí: Hrubeš – Kubr, Vaňkát. ŽK: Kratochvíl, Považanec, Hrubý – Potočný, Pokorný, Smola. Diváků: limit.

Jablonec: Hrubý – Štěpánek (81. Macháček), Jeřábek, Plechatý, Krob – Hübschman – Matoušek (72. Chramosta), Považanec, Kratochvíl, Acosta (46. Pilík) – Doležal (90. Velich). Trenér: Rada.

Ostrava: Budinský – Fillo, Pokorný, Stronati, Fleišman – Jánoš, Drozd (62. Jirásek) – Lalkovič (46. Smola), Kuzmanovič (87. Reiter), Potočný – Šašinka (46. Buchta). Trenér: Kozel.

Čtsa,ph., kc.,audio, Foto: www.sportovnizurnal.cz