Zpátky do minulosti: čeští favorité kralovali premiérovému Euru do 21 let

Praha – Pořadatelství historicky prvního mistrovství Evropy v malém fotbale do 21 let získala Praha. Hráči, kteří se dostali do českého reprezentačního výběru, si tak mohli velkou premiéru užít před domácími fanoušky na Vyšehradě. Svou úlohu zvládli na jedničku a stali se suverénně evropskými šampiony. Turnaji z roku 2016 se věnuje jedenáctý díl seriálu mapující největší mezníky v historii českého malého fotbalu.

Národní tým do 21 let fungoval teprve rok, ale už za tak krátkou dobu vznikl silný a profesionálně šlapající celek. „Šel jsem do toho jako úplný nováček, nenapadlo mě tehdy, kam to může směřovat, jaké šampionáty se dají odehrát. Byla to nová zkušenost a dopadla tak, že jsme vyhráli Evropu a za dva roky také mistrovství světa. Mile mě to překvapilo,“ shrnul pětiletou historii českých lvíčat pražský obránce Petr Hulinský, který patří do týmu od jeho vzniku.

Před evropským šampionátem absolvoval český celek čtyřdenní přípravný kemp v Hotelu Baroko v pražských Malešicích, při němž došlo i na generálku se Slovenskem, která skončila 3:3. „Na kempu nás bylo o tři víc, než se mohlo nominovat na mistrovství Evropy, až den před zahájením trenéři hráče vyřadili, takže nervozitu jsem prožíval už na kempu,“ řekl Hulinský.

Generální manažer Petr Brejla a kouč Zdeněk Parůžek nakonec vyřadili jen dva hráče. „Pro mě byl největší úspěch probojovat se do reprezentace a být součást týmu na mistrovství Evropy. Když se vyřadili hráči, nervozita a stres začaly opadával a první písknutí v prvním zápase mi vlilo novou krev do žil,“ popsal Hulinský, který v osmnácti letech patřil k nejmladším hráčům českého výběru.

Už první duel domácí výběr pořádně prověřil. Tvrdou bitvu se Slovinskem ovládl český tým 3:0. „Na turnaji hrálo jen osm týmů ve dvou skupinách, takže každá chybička mohla být pro nás konečná. Zápasy jsme však zvládli vesměs bez stresu a nátlaku,“ uvedl nyní dvaadvacetiletý Hulinský. Kvalitu domácí celek předvedl v následujících duelech, když přejel Maďarsko 6:0 a poté deklasoval Itálii 9:1.

Na závěr základní skupiny A se však nadřel s Německem, s nímž prohrával o dva góly. Jenže následovala šňůra pěti českých zásahů, konečné vítězství 6:3 a postup z první příčky do semifinále. „Měli jsme na lavičce trenéry a členy realizačního týmu, kteří nás hnali dopředu. Všichni říkali, ať jsme v klidu, že naše lví srdce je největší ze všech týmů, všechno se dá dotáhnout a dokážeme výsledek zvrátit, což se povedlo. Byl to jediný zápas, ve kterém jsme prohrávali, obrat se ukázal velice důležitý pro naši psychiku. Uvědomili jsme si, že máme velice silnou partu jak u hřiště, tak na hřišti,“ pravil Hulinský.

V semifinále si český tým poradil v pikantním derby se Slovenskem, zvítězil jasně 4:1. „Nejvíc zápasů před turnajem jsme sehráli se Slováky, i pro ně už byl tenhle duel spíš finále, protože jsme byli favorité šampionátu. Šlo o takovou trpkou bitvu, což bude mezi námi a Slovenskem asi vždycky. Nechali jsme ovšem hlavy v klidu, soustředili se na náš týmový výkon, poslouchali jsme pokyny trenérů a šli za svým snem,“ sdělil pražský zadák.

Do finále se probojovali Maďaři, kteří zdolali 3:2 po pokutových kopech Rumunsko. Domácí výběr nenechal v duelu o zlato nic náhodě a převálcoval Maďarsko i podruhé, tentokrát 7:1. Čtyřmi góly explodoval nejlepší střelec turnaje Ladislav Mužík. „Asi nejtěžší zápas po čtyřech předchozích odehraných jsme prožili se Slováky. Finále už se stalo jasnou záležitostí. Věděli jsme, že Maďarsko už jsme jednou porazili. Přibližovali jsme se k našemu snu, možná nám to víc vlezlo do hlav, ale zvládl jsme finále s bravurou a užili si ho na hřišti i mimo něj. Byla to sladká tečka na závěr, ještě s takovým výsledkem,“ vzpomínal Hulinský.

Do areálu Slavoje Vyšehrad dorazila jeho rodina a také hodně kamarádů. „Upřímně jsem byl víc nervózní, kamarádi mi slibovali a psali, že se dorazí podívat, takže jsem nechtěl ztroskotat, dělat hrubé chyby nebo být ustrašený. Finále se navíc vysílalo v televizi, což je na psychiku taky náročné. Byl jsem jeden z nejmladších v týmu, žádný špílmachr, který už měl něco odehráno. Na jednu stranu mě těšilo, že mě mí blízcí vidí naživo ve velkém turnaji, na druhou stranu jsem cítil větší nervozitu, než kdyby se hrálo v jiné zemi,“ povídal.

Krátce po zlatém finále odjížděl na dovolenou, takže si nestihl dlouhou oslavu. „Užil jsem si ji jen v restauraci na Vyšehradě, kde jsme pili z poháru. Musel jsem odjet, což mě mrzelo. Báječně jsem si však Evropu vynahradil po mistrovství světa,“ připomněl Hulinský světové zlato z října 2018.

Euro do 21 let Praha 2016

Výsledky českého týmu

Základní skupina A:

ČR – Slovinsko 3:0 (1:0), branky: 14. a 48. Kavka, 42. Kraus

ČR – Maďarsko 6:1 (4:1), branky: 18. a 44. Mužík, 4. Kraus, 6. Kavka, 24, Dosoudil, 60. Širůček – 21. Kis

ČR – Itálie 9:1 (3:1), branky: Kavka 3, Mužík 2, Tvrzník, Rosůlek, Haspra, Koudelka

ČR – Německo 6:3 (1:2), branky: 25. Rosůlek, 31. Tvrzník, 39. Koudelka, 50. Mužík, 56. Kraus, 59. Krátký – 15. Rittscher, 18. Hildach, 57. Graberg

Semifinále: ČR – Slovensko 4:1 (3:0), branky: 2. Mužík, 16. Kraus, 27. a 46. Kavka – 56. Popovič

Finále: ČR – Maďarsko 7:1 (4:1), branky: 10., 19., 55. a 60. Mužík, 3. Dosoudil, 12. Kavka, 50. Širůček – 14. Kovács

Sestava České republiky

Brankáři: Václav Šlégr (Most), Dominik Kunický (Brno)

Obránci: Petr Hulinský, Břetislav Tvrzník (oba Praha), Lukáš Haspra (Most), Jan Rosůlek (Pardubice), Michal Mezník (Brno)

Záložníci: Tomáš Mařík, Adam Kraus (Praha), Pavel Blaha (Blanensko), Ladislav Mužík (Pardubice), Michal Dosoudil (Milovice), Matěj Koudelka (Most)

Útočníci: Adam Širůček (Blanensko), Jan Krátký (Milovice), Daniel Kavka (Jihlava).

Fotogalerii naleznete zde:
https://www.facebook.com/pg/AsociaceMalehoFotbaluCeskeRepubliky/photos/?tab=album&album_id=1079341542145053

Jaroslav Kara, tiskový mluvčí PR,