Sparta si připsala další výhru nad Jabloncem!

Fotbalisté pražské Sparty vybojovali po výborném výkonu zaslouženou výhru ve 4. kole nad Jabloncem 3:0, zároveň potvrdili třetí místo v nadstavbě ve skupině o titul FORTUNA:LYGY. O výhře domácího týmu rozhodl dvěma góly Libor Kozák, který se posunul v tabulce nejlepších ligových střelců se čtrnácti góly na první místo. Autorem dalšího gólu byl v úvodu zápasu Adam Hložek. Ve skupině zůstal Jablonec pátý o bod za čtvrtým Libercem.

Trenér Sparty Kotal provedl oproti vítěznému domácímu poháru změny v základní sestavě, do branky Florian Nita místo Milana Heči, místo Kozáka na hrot Adam Karabec, Michal Trávník nahradil Kanga, Martin Frýdek na lavičce, v sestavě scházel zraněný kapitán týmu Bořek Dočkal.

Sparta potřebovala v utkání proti Severočechům bodovat a tím si zajistit ve finálové tabulce 3. místo. Před posledním finálovém zápase na Slavii má náskok devět bodů před Libercem a účast v kvalifikaci Evropské fotbalové soutěže.

Jablonec pod vedením trenéra Petra Rady, se zatím ve finálové skupině moc neprosadil a do pořadí v tabulce, může ještě promluvit, neboť ztrácí z pátého místa na svého Severočeského soupeře jeden bod. V případě, že se neprosadí, tak bude bojovat o účast v Evropě s týmy, které se umístnily ve skupině na prvních dvou místech o Evropu.

Hned v úvodu ve 3. minutě se Sparta dostala dovedení po úniku po levé straně Hanouska, který našel ve vápně Hložka a jeho tečovaný míč patičkou skončil v síti 1:0.

Hosté po inkasovaném gólu v 38. minutě zahrozili z rychlé kombinační akce, ale hlavička Doležala z vápna skončila nad brankou. Výborně a pohotově se blýskl ve skrumáži před brankou brankář Nita, který zlikvidoval odražený míč Krejčího, z  brankové čáry. A následnou střelu Hübschmana z voleje vychytal.    

Sparta z důrazné aktivity neslevila, takže měla v dalších minutách hru pod kontrolou, takže několikrát zahrozila po hezké kombinaci a moc nescházelo, aby navýšila vedení, jenže scházela přesná střela a gólové zakončení. 

Jablonec se rovněž snažil ohrozit domácí branku, ale jejich snaha, převážně končila na velkém vápně ztrátou míče.

V závěrečných minutách prvního poločasu museli sparťané odvracet před brankou několik nebezpečných šancí, které vychytal za pomocí obrany hezkými zákroky brankář Nita, ale nakonec zaslouženě skončilo první dějství 1:0 pro letenský tým.

Do druhého poločasu dochází ke střídání, ze hry odstoupil Hložek, kterého nahradil Kozák, který hned v úvodu po centru Sáčka z pravé strany, tečoval míč přes padajícího brankáře Hanuše z malého vápna do sítě 2:0, zároveň si připsal čtrnáctý gól a dotáhl se na nejlepšího střelce ligy slavistického útočníka Petara Musu.

Sparta začala druhý poločas opět aktivně, v 55. minutě dochází k druhému střídání ze strany domácího celku, odchází Krejčí a do hry nastoupil Kanga.

Po pěti minutách se dostali sparťané do vyložené gólové šance po úniku Karlssona přes obránce do vápna, jeho následnou střelu vyrazil brankář hostí na nabíhajícího Kangu, ale jeho odraženou střelu poslal Kozák vedle tyče.

V 62. minutě se radovali sparťané potřetí, to zařídil Kozák, který si naběhl na centr Karlssona z pravé strany před branku a nedal hostujícímu gólmanu žádnou šanci 3:0.

V 77. minutě si mohl Kozák připsat hattrick, jenže jeho snahu skórovat z malého vápna vychytal brankář Hanuš. Jablonecký gólman se poté vyznamenal, kdy po závaru v 86. minutě, Kanga z hranice velkého vápna poslal míč do prázdné branky, ale jablonecký gólman, perfektním  zákrokem, střelu na čáře vyrazil.

Hra Jablonce byla v závěrečných minutách velice nepřesná, zejména v útočné fázi, takže se dostával pod tlak, který se sparťané snažili gólově zúročit, přesto šance nedokázali proměnit, dokonce z malého vápna, nebo je zlikvidoval se štěstím brankář Hanuš.

Sparta nakonec vybojovala zaslouženou třígólovou výhru, zároveň se radovala z třetího místa ve skupině o titul. Po utkání se sparťanští fanoušci s domácími hráči radovali za bouřlivé atmosféry, ze zisku jednadvacátého domácího poháru MOL CUP ročníku 2019 – 2020.    

Ve středu 8. července čeká letenský tým poslední 5. závěrečné kolo, ve kterém se střetne v ligové nadstavbě a pražském derby v Edenu proti domácí Slavii.  

Trenér Václav Kotal, Matěj Hanousek, Ladislav Kozák po utkání:

AC Sparta Praha – FK Jablonec 3:0 (1:0)

Branky: 48. a 62. Kozák, 3. Hložek. Rozhodčí: Rejžek – Kotalík, Pečenka. ŽK: Sáček – Sýkora, Hämäläinen. Diváci: limit.

Sparta: Nita – Sáček, Štetina, Hancko (65. Lischka), Hanousek – Vindheim, Karabec (76. Tetteh), Krejčí (55. Kanga), Trávník, Karlsson (76. Frýdek) – Hložek (46. Kozák). Trenér: Kotal.

Jablonec: Hanuš – Sýkora, Jeřábek, Štěpánek, Krob – Matoušek (65. Hämäläinen), Považanec, Hübschman (75. Pilík), Kratochvíl, Acosta – Doležal (80. Chramosta). Trenér: Rada.

Čtsa, zdroj: audio, foto, www.sparta.cz