Pražská „S“ vítězila, Plzeň remizovala!

V předposledním, čtvrtém kole  nadstavby Fortuna:ligy si v  neděli  vedly úspěšně oba pražské týmy, zatímco plzeňská Viktorie v Ostravě jen  remizovala.  Bodový rozdíl mezi Slavií a Plzní je nyní jedenáctibodový.

Společným jmenovatelem prvních tří týmů soutěže bylo, že improvizovaly v  sestavě. Zejména trenér Slavie Trpišovský. Ten před pražským ligovým středečním derby Slavia – Sparta v Edenu dal šanci šesti hráčům, kteří  se neobjevují v základní sestavě,  mladíci Kosek a Červ  vyběhli na ligový trávník poprvé. Slavia těžila ze standartních situací, a po Hilálově gólu  z  trestného  kopu ze vzdálenosti třiceti metrů, šla do kabin s dvoubrankovým náskokem.

Pro další průběh, to byl velice důležitý gól, když brzy po přestávce zvýšil  Musa na 3:0, byla Slavia na koni. Mohla ještě zvýšit, kdyby vyložené šance Masopust a Tecl proměnili. Naopak  deset minut před koncem umožnili Pražané ligovému debutantu Králíčkovi vstřelit čestný  liberecký gól.

Také v týmech  Sparty a Plzně  opory odpočívaly, na Letné nehráli brankář Hečo, kapitán Dočkal, Tetteh a teprve po přestávce  nastoupili Kanga a Kozák, který  usiluje o krále střelců,  stejně jako  Musa. Slavistický útočník  má před závěrečným kolem 14 gólů jako Kozák.

Sparťané vedli už od 3. minuty efektní patičkou  Hložka, hrajícího na hrotu útoku. Ve druhém poločase Hložek uvolnil místo Kozákovi, který hned při své první akci snadno zvýšil na 2:0, po hodině hry se ještě zapsal do listiny střelců podruhé.

Zatímco Slavia v Liberci a Sparta na Letné proti Jablonci vstřelily tři branky, Plzeň v Ostravě  mj. bez  brankáře Hrušky, Limberského a Brabce, vyšla naprázdno po obnovení soutěže už potřetí. A mohla i prohrát kdyby se Baroš, loučící se s úspěšnou fotbalovou kariérou, trefil hlavou z několika metrů do odkryté branky.

Výsledky 4. kola nadstavby o titul FORTUNA:LIGA

FC Baník Ostrava -FC Viktoria Plzeň 0:0

Rozhodčí: Ardeleanu – Caletka, Kubr. ŽK: Kayamba, Kovařík (oba Pl.).
Diváků: limit.

Ostrava: Laštůvka – Fillo, Pokorný, Stronati, Fleišman – Lalkovič (90. Reiter), Jánoš (90. Kaloč), Kuzmanovič, Jirásek (83. Drozd), Potočný (83. Buchta) – Šašinka (73. Baroš). Trenér: Kozel.

Plzeň: Staněk – Řezník, Hejda, Pernica, Kovařík – Kalvach, Čermák, Hořava (60. Bucha) – Kayamba (90. Havel), Chorý (70. Alvir), Mihálik. Trenér: Guľa.

AC Sparta Praha – FK Jablonec 3:0 (1:0)

Branky: 48. a 62. Kozák, 3. Hložek. Rozhodčí: Rejžek – Kotalík, Pečenka.
ŽK: Sáček – Sýkora, Hämäläinen. Diváci: limit. 

Sparta: Nita – Sáček, Štetina, Hancko (65. Lischka), Hanousek – Vindheim, Karabec (76. Tetteh), Krejčí (55. Kanga), Trávník, Karlsson (76. Frýdek) – Hložek (46. Kozák). Trenér: Kotal.

Jablonec: Hanuš – Sýkora, Jeřábek, Štěpánek, Krob – Matoušek (65. Hämäläinen), Považanec, Hübschman (75. Pilík), Kratochvíl, Acosta – Doležal (80. Chramosta). Trenér: Rada.

FC Slovan Liberec – SK Slavia Praha 1:3 (0:2)

Branky: 80. Králíček – 34. Traoré, 45. Hilál, 49. Musa. Rozhodčí: Franěk – Vlasjuk, Vitner. ŽK: Pešek – Musa. Diváci: limit.  

Liberec: Nguyen – Fukala (88. Dvořák), Kačaraba, Karafiát, Mikula – Michal (79. Králíček), Mara – Pešek (46. Mashike Sukisa), Beran, Zeman (79. Šulc) – Malinský (60. Černický). Trenér: Hoftych.

Slavia: Kovář – Holeš (60. Masopust), Frydrych, Zima – Coufal, Oscar, Hellebrand (60. Stanciu), Traoré, Kosek (60. Provod) – Hilál (60. Tecl), Musa. (75. Červ). Trenér: Trpišovský.

Čtsa, ph., kc., audio,