Sparta zvítězila a získala MOL CUP!

Vítězem domácího poháru MOL CUP se stala pražská Sparta, která se radovala zaslouženě po jednadvacáté a letošní sezoně svůj cíl po šesti letech splnila a vyhrála 2:1 na hřišti libereckého Slovanu. Za letenský tým skóroval Karlsson, z penalty Kanga, za domácí, Pešek. Pražané opět prokázali svojí hrou po koronavirové přestávce, důraznost v obraně, útočné aktivitě, zároveň si připsali další zápas bez porážky.  

Trenér Liberce Hoftych poslal do zápasu v podstatě stejnou základní sestavu, která ve 3. kole nadstavby FORTUNA:LIGY vyhrála doma nad ostravským Baníkem, akorát udělal dvě změny scházel zraněný Kuchta, kterého nahradil na hrotu útoku Rondič, v brance nastoupil Knobloch, místo Nguyena.  

Naopak trenér Sparty postavil od začátku do zápasu hráče, kteří chyběli v nadstavbovém ligovém utkání letenského týmu v neděli v Plzni, kapitán Dočkal, Kanga, Hancko a Kozák.  

Hned v úvodu zápasu ve 3. Minutě se uvolnil Sáček na pravé straně po přihrávce Štetiny, na jeho centr do vápna, ale na míč nedosáhl Kozák.  

Sparta měla v následujících minutách více ze hry, v 15. minutě se snažil Kanga z hranice velkého vápna skórovat, ale jeho střelu brankář Knobloch vyrazil do hřiště.     

1.7. 2020 MOL CUP PHOTO BY CPA

Ve 29. minutě se mohli dostat do vedení domácí, po hrubé chybě Hancka se dostal do vyložené šance Pešek, ale jeho šanci zlikvidoval vyběhnuvší brankář Heča.

Oba týmy hráli od začátku zápasu dost důrazně a aktivně, zejména domácí hráči, kteří se sice snažili dostat před přestávkou do vedení po rychlých kombinačních akcích, které ale převážně končily na hranici velkého vápna po nepřesné přihrávce.

Rovněž Sparta měla snahu o vedení, jenže ta se moc nedařila a končila zbytečnou ztrátou míče již při rozehrávce.

A tak skončil první poločas bez branek, takže hráči a trenéři nemohli hodnotit a konstatovat, že byl pro diváky uspokojivý, neboť scházelo oboustranně větší herní nasazení a přesná přihrávka.

Hned po přestávce v 50. minutě se radovali z vedení domácí, když po centru Koscelníka a přihrávce Rondiče před branku na volného Peška, který z blízka poslal míč na zadní tyč do sítě 1:0.

Následně si domácí vypracovali další šanci, kterou po střele Rondiče z vápna zlikvidoval brankář Heča. Na druhé straně mohl vyrovnat po centru a skrumáži před brankou Karlsson, jeho střelu vyrazil Karafiát nad břevno a rohový kop.

1.7. 2020 MOL CUP PHOTO BY CPA

V 65. minutě Sparta vyrovnala po hezké kombinaci, kdy Kanga našel na levé straně velkého vápna nabíhajícího Karlssona, jeho střelu tečoval Koscelník podél brankáře do branky 1:1.

V 74. minutě se radovali sparťané podruhé, kdy po chybě domácí obrany se dostal po úniku do vyložené šance Tetteh, kterého ve vápně fauloval domácí gólman a nařízenou penaltu proměnil bez problémů Kanga a otočil vývoj zápasu 1:2.

V závěrečných deseti minutách se domácí snažili, neustálým tlakem o vyrovnání, ale sparťané je do žádné nebezpečné šance nepustili, naopak byl vyloučen po faulu na velkém vápně domácí Rondič, který po dvou žlutých kartách obdržel červenou.

V nastaveném čase mohla ještě Sparta navýšit skóre, nejprve se vyznamenal hezkým zákrokem brankář Knobloch, který vychytal střelu Kanga a následně Hložka.

1.7. 2020 MOL CUP PHOTO BY CPA

Nakonec se radovala Sparta ze zisku domácího poháru MOL CUP, který si zaslouženě vybojovala a zároveň si zajistila v nové sezoně účast v kvalifikaci Evropského poháru. 

Trenér Václav Kotal, Lukáš Štětina, Bořek Dočkal po utkání:

Trenér Pavel Hoftych, Tomáš Malinský po utkání:

FC Slovan Liberec – AC Sparta Praha 1:2 (0:0)

Branky: 50. Pešek – 65. Karlsson, 74. Kanga (p.) Rozhodčí: Královec – Nádvorník, Mokrusch. ŽK: Rondić, Knobloch, Mikula, Mara – Kanga, Frýdek, Tetteh, Karlsson, Heča. ČK: 90. Rondić. Diváci: limit.

Liberec: Knobloch – Koscelník, Kačaraba, Karafiát, Mikula – Malinský, Mara, Baluta (84. Beran), Hromada (71. Alibekov), Pešek (90. Zeman)  – Rondić. Trenér: Hoftych.

Sparta: Heča – Sáček, Hancko, Štetina, Frýdek – Karlsson (84. Hanousek), Dočkal (90. Trávník), Krejčí, Kanga, Hložek – Kozák (61. Tetteh). Trenér: Kotal.

Čtsa, foto: www.sportovnizurnal.cz