ŠESTÝ EXTRALIGOVÝ VÍKEND!

Arrows Ostrava zvládli úspěšně tři utkání ve třech dnech a dostali se do vedení průběžné extraligové tabulky. Páteční duel v Ostravě musel být pro déšť odložen, a tak se v sobotu hrál v Třebíči double. V prvním utkání se sice pálkaři Třebíče proti Ondřeji Satoriovi prosazovali těžko, ale i jejich startér David Mergans odvedl dobrou práci a dovolil ostravským hráčům skórovat pouze jednou. Po vystřídání už se obhájci titulu prosadili více i díky Jakubu Vojákovi, který zaznamenal 3 hity, a nakonec vyhráli 4:1. Satoria odházel complete game, při kterém zaznamenal 9 strike outů.

Druhé utkání bylo ještě vyrovnanější a opět kralovali spíše nadhazovači. Třebíč zareagovala ve 3. směně na jeden bod Arrows a sama šla do vedení 2:1. Rozhodující tak byl začátek 8. inningu, ve kterém ostravští zabrali a získali 3 body, na které už Nuclears nenašli odpověď a prohráli 2:4. Startující reprezentant Boris Bokaj vydržel na kopci 8 směn a přidal 8 strike outů. „Oba zápasy byly do posledních směn vypjaté a rozhodovaly maličkosti. I přes trápení se v útoku jsme ale v obou zápasech zachovali klidnou hlavu a oba vyrovnané zápasy se nám podařilo dotáhnout do vítězného konce,“ hodnotil sérii s Nuclears ostravský Daniel Černý. Naopak zklamaný byl Marek Krejčiřík: „Vyrovnané zápasy, na konci nám to bohužel u obou uteklo, nedohráli jsme to do konce, a to nás stálo vítězství.“

Třetí víkendovou výhru pak přidali Arrows v neděli na hřišti extraligového nováčka SaBaT Praha. Domácí začali výborně, vedli 2:0, ale zkušení hosté následně celý zápas pálkařsky opanovali. „Dva body soupeře v první směně nás nastartovaly. Ve druhé jsme stav dorovnali a v další se ujali vedení, které jsme až do konce zápasu kontrolovali,“ komentoval průběh zápasu Daniel Černý. Na straně domácích byl trenér nespojen hlavně s počtem doběhů: „Věděli jsme, jak výtečným pálkařům budeme čelit. Proto mě ani tolik nemrzí patnáct doběhů Arrows, ale mrzí mě pouze dva doběhy na naší straně. To je strašně málo,“ řekl po utkání Štěpán Hasal.

Kotlářka Praha přišla o víkendu o šňůru sedmi výher, udržela ale domácí neporazitelnost. První zápas s Hrochy Brno měl divoký začátek – první dvě směny se hrály hodinu a padlo v nich celkem 8 bodů. V průběhu utkání, ale domácí hráči převzali iniciativu nakonec i díky 16 hitům vyhráli jasně 10:4. První letošní homerun odpálil Martin Mužík. Po zranění se po třech týdnech objevil v utkání také nadhazovač Jan Novák, strávil na kopci 2 směny a sám zahrál 5 autů: „Házelo se mi fajn, je to dobrý pocit být zpátky ve hře, naštěstí to vyšlo a padalo to.“ Odveta v Brně ale Hrochům vyšla a po výhře 6:1 jsou zase trochu blíže postupu do TOP6. V jejich dresu se letos na prkně poprvé představil zkušený John Hussey a připsal si první winner. Kotlářka protočila celkem 4 nadhazovače a zápas nakonec ukončoval Daniel Vavruša.

Na hraně postupového místa se pohybuje Technika Brno, kterou čekala série s Eagles Praha. V sobotu na Kraví hoře byl k vidění útočný baseball – 27 hitů, z toho 2 homeruny. Eagles přijeli do Brna s mladou nadhazovačskou baterií, naopak za Techniku startoval zkušený Michal Kočí. Domácí se drželi do 8. směny, před kterou byl stav utkání 7:6, pak se ale trefil při dvou obsazených metách za plot Marek Chlup a hosté si už v koncovce vedení 10:6 pohlídali. Nedělní utkání v Praze pak bylo jasnou záležitostí domácích. Ti odpálili celkem 20 hitů a nakonec vyhráli rozdílovým výsledkem 14:4 po 8 směnách. Pálkařem víkendu byl Jonáš Výbora s 8 hity z 11 startů: „Statistika zní dobře, občas to sedne, ale pak jsou dny, kdy netrefíte ani merunu,“ okomentoval svůj výkon Výbora a pokračoval: „Po dvou porážkách s Draky a Kotlářkou jsme se zvedli, a odehráli dva útočné zápasy. Vše dobře fungovalo.“

Série mezi Olympií Blansko a Nuclears Třebíč skončila nerozhodně 1:1. První utkání rozhodla až nastavená 10.směna, ve které padlo téměř neuvěřitelných 13 bodů a radovat se po výhře 13:10 mohl nováček soutěže. Začátek zápasu přitom na takovou přestřelku nevypadal, dařilo startujícím nadhazovačům Kostkovi a Lukačkovi, ale po prostřídání přišly problémy na obou stranách. Celkem se představilo 7 nadhazovačů a šťastnější nakonec byli hosté. Sobotní zápas začali lépe hosté a dokázali na Jiřího Vavrušu během tří směn získat 7 bodů. Domácí snížili na 6:7, ale na celkový obrat už neměli. Pěti body v 8.směně si Olympie vytvořila dostatečný náskok, který dokázala udržet až do konce a mohla se radovat z výhry 12:9. „Jakmile nám uteče začátek zápasu, těžko se mobilizují síly pro obrat,“ posteskl si trenér SaBaTu Štěpán Hasal a pokračoval: „Byly to velmi podobné zápasy, v nichž jsme v jednom byli šťastnější my, ve druhém Olympia.“

Tempo Praha chtělo po výhrách nad Hrochy přiživit své naděje na TOP6, stáli proti nim však zkušení Draci Brno. V sobotní střetnutí v Brně startovali Filip Čapka a David Nevěřil, který dokázal udržet v předchozích 20 směnách čisté konto. Draci ho ale dokázali překonat třemi body ve 3. směně a zejména díky lepší pálce vyhráli 4:0. „Udělali jsme to, co jsme chtěli. Odpálil jsme spoustu hitů, které byly podpořeny dobrým výkonem v obraně,“ pochvaloval si průběhu utkání Filip Čapka, který to nakonec na kopci dotáhl až na 8 směn během kterých rozdal 8 SO. Druhé utkání hrané v neděli v Praze se vůbec nepovedlo startujícímu nadhazovači domácích Jaku Rabinowitzovi, jenž musel být po dvou směnách za stavu 0:8 vystřídán. Naopak Ondřej Furko pálkaře Tempa k ničemu velkému nepustil. Zápas nakonec skončil rozdílovým výsledkem 11:1 po 7 směnách. „Podařilo se nám na soupeře vlítnout hned od první směny, kdy jsme dali 4 body, což se nám moc nestává. Poté už jsme zápas kontrolovali, Ondra Furko házel výborně. Z naší strany to byl dobře odehraný zápas,“ řekl po zápase spokojený Přemek Chroust.

Extraliga pokračuje již v úterý zápas mezi Nuclears a Technikou, zajímavý duel mezi Kotlářkou a Eagles se bude hrát ve středu. Vzhledem k dříve nepříznivému počasí se hraje také ve čtvrtek a klasicky pak od pátku do neděle.

Tabulka zde

https://extraliga.baseball.cz/tabulka

Evženie Votinská,   

Czech Baseball Association