V lize Sparta opět podlehla Plzni 1:2

 Zatímco v  Liberci se hrálo ve třetím kole nadstavby ve skupině o titul ve Fortuně:lize, vyrovnané zápasy s těsnými výhrami  Slovanu a Viktorie, v pražském Edenu mistr nejvyšší fotbalové soutěže Slavia dominovala a kdyby proměnil  Musa  za stavu 4:0 v  závěru penaltu mohli se diváci dočkat  tolik oblíbeného „búra“.

Plzeňští fotbalisté vyhráli zápas pro Čišovského do fotbalového nebe  mezi 56. a 65. minutou. Nejdřív skóroval  hlavou po rohovém kopu Chorý, který později uvolnil Mihálíka, který šanci proměnil 2:0. Sparta korigovala až v 88. minutě po chytré akci Karlssona, který doslova nachytal jinak dobrého gólmana Hrušku “ na hruškách“. To bylo krátce po vyloučení domácího Kopice.

Trenér Adrian Gula po utkání:

Ondřej Mihálík, Tomáš Chorý po utkání:

Trenér Sparty šetřil řadu hráčů před středečním finálem MOL Cupu. Do zápasu nenastoupili Hečo, Štetina, Hancko, Krejčí, Kozák a v prvním poločase také Kanga, který po přestávce vystřídal Dočkala. Trenér Kotal dal  šanci vedle Hložka mladíkům Karabcovi a Drchalovi, po přestávce i Horákovi, v  poslední čtvrthodině  Patrákovi. Na diskusi, že se Sparta v netradiční sestavě připravila o lepší výsledek trenér odpovídal slovy, že jsou všichni v kádru týmu, kdyby neměli kvalitu, tak by nemohli hrát za Spartu.

Trenér Sparty Václav Kotal po utkání:

Matěj Hanousek po utkání:

Daniel Horák po utkání:

Také  mistrovská Slavie hodně improvizovala v základní sestavě, takže proti oslabenému Jablonci v pohodě hladce vyhrála 4:0. Mužem zápasu se stal Chorvat Musa, autor dvou gólů. O hattrick se připravil neproměněnou penaltou. I tak Musa je novým nejlepším střelcem Fortuna:ligy se 13 brankami. O gól méně  mají Kanga, Kozák  a Řezníček, střelec  tří branek v nedělním utkání  Teplic se Zlínem.

Liberec vítězstvím nad Ostravou  vystřídal na čtvrtém místě Jablonec, v  neděli se chystá na Slavii. Zápas s Baníkem Severočeši rozhodli až v poslední čtvrthodině, když pojistku na Peškův gól dal Mara. Ostravští, kteří v poslední době moc branek nestřílejí, korigovali výsledek na 2:1 až v  96. minutě brankou z pokutového kopu.

Příští týden, vzhledem ke středečnímu finále poháru, nebude „anglický“. Fortuna: liga bude pokračovat až v neděli 4. kolem nadstavby ve skupinách o titul i o záchranu.  První finále o Evropskou ligu Mladá Boleslav- Bohemians se uskuteční v sobotu 4. července, odveta  v úterý 7. července  ve vršovickém Ďolíčku.

Výsledky finále nadstavby FORTUNA:LIGA:

FC Slovan Liberec – FC Baník Ostrava 2:1 (0:0)

Branky: 76. Pešek, 85. Mara – 90.+6 Stronati (pen.). Rozhodčí: Proske – Hrabovský, Dresler. ŽK: Kuchta, Koscelník – Lalkovič, Potočný, Smola.
Diváků:limit.

Liberec: Knobloch – Koscelník (90.+4 Dvořák), Kačaraba, Karafiát, Mikula – Mara, Hromada – Zeman (90.+4 Černický), Beran (80. Michal), Pešek (80. Fukala) – Kuchta (72. Rondič).

Ostrava: Laštůvka – Procházka, Svozil (64. Kaloč), Stronati – Reiter (64. Buchta), Jirásek, Jánoš, Lalkovič (46. De Azevedo), Fleišman – Šašinka (46. Smola), Potočný (75. Drozd). Trenér: Kozel.

FC Viktoria Plzeň – AC Sparta Praha 2:1 (0:0)

Branky: 56. Chorý, 65. Mihálik – 88. Moberg Karlsson. Rozhodčí: Orel – Hájek, Novák. ŽK: Kayamba – Drchal, Vindheim. ČK: 85. Kopic (Pl.). Diváků: limit.

Plzeň: Hruška – Havel, Hejda, Brabec, Kovařík – Kalvach, Čermák, Hořava – Kayamba (71. Řezník), Beauguel (23. Chorý, 90.+1 Pernica), Mihálik (71. Kopic). Trenér: Guľa.

Sparta: Nita – Vindheim, Mandjeck, Costa, Hanousek – Trávník, Karabec (74. Sáček) – Hložek (46. Horák), Dočkal (46. Kanga), Drchal (65. Karlsson) – Tetteh (78. Patrák). Trenér: Kotal.

SK Slavia Praha – FK Jablonec 4:0 (2:0)

Branky: 8. a 58. Musa, 35. Ševčík, 87. Masopust. Rozhodčí: Lerch – Poživil, Ratajová. ŽK: Takács, Oscar – Krob, Štěpánek. Diváků: limit.

Slavia: Markovič – Coufal, Takács, Kúdela (34. Frydrych), Bořil (73. Felipe) – Stanciu, Ševčík (59. Traoré) – Oscar (73. Masopust), Hilál (59. Hellebrand), Provod – Musa. Trenér: Trpišovský.

Jablonec: Hrubý (29. Hanuš) – Plechatý, Jeřábek, Štěpánek, Krob – Hübschman – Acosta, Pilík, Hämäläinen (68. Chramosta), Černák (46. Macháček) – Doležal (76. Velich). Trenér: Rada.

Čtsa, ph.,kc., audio, foto: www.sparta.cz