Luděk Vejmola odchází do norského klubu FK Haugesund

Pětadvacetiletý brankář Luděk Vejmola podruhé opouští FC Vysočina. Zatímco v létě 2016 odešel za prvoligovou šancí do Mladé Boleslavi, tak nyní míří mnohem dále a těší se na velkou sportovní výzvu a životní změnu v podobě norské Eliteserien. Zde bude oblékat dres předního klubu nejvyšší soutěže – FK Haugesund, který aktuálně vstoupil do ligového ročníku 2020.

„Luděk se vracel zpět do Jihlavy jako ligový gólman s tím, že buď bude hrát první ligu v Jihlavě, nebo se do první ligy zpět odrazí z FC Vysočina. V tento okamžik se bohužel realizuje ta varianta pro nás méně příznivější. Luděk je skvělý kluk a příkladný profesionál, proto, když dostal nabídku zkusit první ligu v Norsku, bylo naší povinností o takové nabídce jednat a pokud to bude pro klub přijatelné, tak mu angažmá umožnit. V současné době odchází na půlroční hostování s opcí na zimní přestup. S jeho možným odchodem jsme dlouhodobě počítali, proto jsme měli vyrovnanou dvojici brankářů spolu s Vlastou Veselým. Tento přestup je dalším dobrým příkladem pro naše mladé hráče, že pokud budou dřít a pracovat na sobě, mohou si vybojovat zajímavé angažmá v naší první lize nebo i v zahraničí,“ okomentoval Vejmolův odchod ředitel klubu Jan Staněk.

Jak se vlastně nečekaný transfer zrodil? Na to jsme telefonicky do Norska zeptali přímo Luďka Vejmoly: „Bylo to docela rychlý. Určitý náznak této možnosti jsem zaregistroval zhruba před deseti dny. Zájem Haugesundu potvrdil po utkání s Žižkovem přímo jejich trenér gólmanů, což pro mne byl důležitý signál. Následovala domluva klubů, která šla mimo mne, a já si pouze přál, aby jednání dopadla. Ve středu jsem odletěl do Norska, podepsal jsem smlouvu a čeká mne už pouze standardní lékařská prohlídka. Z prvních momentů vnímám, že jde spíše o rodinný klub s útulným stadiónem, skvělým zázemím, pozitivními fanoušky a kádrem, který tvoří převážně domácí hráči a Dánové. Velmi dobrý dojem mám i z jednání s vedením klubu či z komunikace s trenérským štábem. Už jsem si ověřil, že mé znalosti angličtiny jsou slušné a domluvím se. Chtěl bych se ale naučit i norsky.“

Vejmola dále doplnil: „Rád bych touto cestou za podporu poděkoval fanoušků, spoluhráčů a trenérům. A hlavně pak vedení klubu, jmenovitě Janu Staňkovi a Lukáši Vaculíkovi, že mi vyšli vstříc a tento transfer mi umožnili. Hodně to pro mne znamená. Vždy se budu do Jihlavy rád vracet.“

Luděk Vejmola (nar. 3.11.1994) pochází ze Slavkova u Brna a později prošel mládežnické celky Drnovic a Slovácka. Do prvoligové Jihlavy přestoupil jako mládežnický reprezentant v létě 2013, aby sbíral zkušenosti po boku Jaromíra Blažka a Jana Hanuše. Během tří let nastupoval za juniorku (34 utkání) a během půlročního hostování nasbíral 6 startů za druholigový Kolín. V roce 2016 se s vedením klubu nedohodl na prodloužení smlouvy a odešel za prvoligovou šancí do Mladé Boleslavi. Zde během dvou ročníků nastoupil do 19 duelů nejvyšší soutěže a jako brankářská dvojka se zúčastnil EURA U21 v roce 2017, které se uskutečnilo v Polsku. V létě 2018 přijal nabídku na hostování v FC Vysočina, které se v lednu 2019 proměnilo v přestup. Dres FCV oblékl ve 46 duelech FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY a ve 2 utkáních baráže.

Čtyřicetitisícové město Haugesund leží na západním pobřeží Severního moře v regionu Rogaland. Místní FK byl založen teprve v roce 1993 a hraje na stadiónu s kapacitou 8.754 diváků. Dosud strávil 14 ročníků v nejvyšší norské soutěži, přičemž v uplynulé sezóně 2019 (v Norsku se hraje systémem jaro – podzim) obsadil 7. příčku v šestnáctičlenné Eliteserien a byl finalistou národního poháru. Na základě 4. ligové příčce v ročníku 2018 se kvalifikoval do stále nedohrané Evropské ligy, v níž dosáhl na nejlepší evropské umístění v historii klubu. Dokázal přejít přes severoirský Cliftonville a rakouský Sturm Graz a ztroskotal až ve 3. kvalifikačním kole na PSV Eindhoven. Dvojzápas rozhodla jediná vstřelená branka slavného nizozemského klubu.

Miroslav Fuks, vedoucí marketingu a tiskový mluvčí
 
FC VYSOČINA JIHLAVA, a.s.,