Sparta si vybojovala postup do finále MOL CUPU

Sparta přivítala na pražské Letné svého rivala v semifinále domácího poháru MOL Cupu plzeňskou Viktorii. Jednalo se o velice důležité utkání, o účast ve finále. Ve vzájemných zápasech prohrála Sparta s Viktorkou třikrát za sebou, naposledy ve 28. kole doma 1:2. Takže měli sparťané Viktorii co odvádět, letenští si ale věřili, neboť v závěru základní části ročníku 2019 – 2020 po výborných výkonech, čtyřikrát za sebou vyhráli a v ligové tabulce obsadili 3. místo. Rovněž Plzeň úspěšně bodovala a zároveň se dotáhla na rozdíl šesti bodů na vedoucí Slavii a skončila na druhé příčce.

Sparta zaslouženě vyhrála 2:1 a postoupila do finále, góly Kanga a Kozáka, za Viktorku snížil v závěru zápasu Havel.  

Trenér Sparty Václav Kotal nominoval do důležitého zápasu, opět do základní sestavy Dávida Hancka, který na Slovácku nehrál za čtyři žluté karty. V sestavě nastoupil na hrotu útoku od začátku Libor Kozák a Andreas Vindheim na pozici pravého křídla.

Rovněž trenér Plzně Adrian Gul‘a poslal do boje o postup do finále, velice silnou základní sestavu, která vyhrála v minulém kole v Olomouci 0:1.

Hned ve druhé minutě se dostal do šance po centru z pravé strany plzeňský Kopic, ale jeho snahu skórovat zblízka odvrátil za pomoci brankáře Heči záložník Sáček.

Sparta si vypracovala první šanci v 10. minutě, kdy Frýdek našel nabíhajícího Hložka, který přihrál míč Vindheimovi, ten našel na hranici velkého vápna volného Krejčího. Jeho střelecký pokus hostující obrana zblokovala na roh, který hosté zlikvidovali.

Aktivněji začali viktoriáni, kteří se snažili hned v úvodu o vedení, ale jejich snaha končila na velkém vápně. Sparta odpověděla po rychlé kombinaci v 14. minutě, po faulu na Bořka Dočkala, jeho následný centr z přímého kopu odvrátili viktoriáni na rohový kop, z kterého fauloval David Limberský ve vápně Kozáka a nařízenou penaltu proměnil bez problémů Kanga 1:0.

Hra se v dalších minutách změnila ve prospěch Sparty, která dostala hosty pod neustálý tlak, současně si vypracovala několik šancí, které ale neproměnila.  Plzeň naopak čekala na chyby domácí obrany, na které odpovídala rychlými protiútoky, které končily nepřesnou přihrávkou.

Ve 28. minutě se radovali sparťané podruhé, kdy si před brankou hostí naběhl po centru Dočkala z pravé strany Kozák a umístněnou hlavičkou nedal gólmanu Hruškovi žádnou šanci 2:0.

V závěrečné čtvrthodině zápasu již domácí svého soupeře do žádné gólové šance nepustili a před brankou Plzně několikrát zahrozili, ale scházelo finální zakončení.

V nastavení kopali hosté po faulu z dvaceti metrů ještě přímý kop, jenže střela Kalvacha přes zeď těsně minula levou tyč.

Sparta předvedla v prvním poločase velice dobrý fotbal, na který nedokázali viktoriáni odpovědět a tak do kabiny odcházeli sparťané velice spokojeni.

Po změně stran Plzeň střídá, do zápasu nenastoupil  Beauguel a Limberský, které nahradil Chorý a Kovařík.

Hned v úvodu byl ve vápně faulován pronikající Hložek hostujícím Pernicou, ale nařízenou penaltu hlavní sudí po zhlédnutí videozáznamu zrušil. Na druhé straně se dostal po úniku do šance Kopic, přestože byl tísněn Sáčkem, s jeho střelou z levé strany měl brankář Heča plné ruce práce.  

V 62. minutě střídá Sparta, Dočkala a Kozáka vystřídal Trávník a Tetteh. Následně končí v zápase Hložek a nastupuje Hanousek.

V 64. minutě po chybě hostující obrany unikl po pravé straně Tetteh po přihrávce Kanga, ale následná střela se odrazila od vyběhnuvšího brankáře Hrušky před branku, kterou z dorážky poslal Trávník do sítě, gól nebyl uznán z důvodu předcházejícího ofsajdu.

Plzeň se v dalších minutách oproti prvnímu poločasu herně zlepšila, rychlé kombinační akce se přelévaly z jedné strany na druhou. Ale snaha skórovat se oboustranně vůbec nedařila, po nepřesné přihrávce a ztrátě míče.  

V 90. minutě Plzeň po dlouhém centru Kovaříka do vápna snížili zásluhou Havla, který nebyl atakován, nezaváhal a z malého vápna překonal gólmana Hušu 2:1.

Viktoriáni se ještě v nastavení zápasu sice snažili o zkorigování nepříznivého výsledku, ale neúspěšně, zároveň vyřadil Plzeň z finále domácího poháru. Sparta si zaslouženou výhru po výborném výkonu, zejména v prvním poločase zasloužila a postup do finále MOL CUPU uhájila.

Finále MOL Cupu je na programu 1. července na Slovanu Liberec, který měl horší postavení před semifinále v ligové tabulce nejvyšší fotbalové soutěže. Oba celky se předtím utkají v sobotu 20. června od 17:00 hod. na pražské Letné v prvním kole nadstavby, skupiny o titul.

Trenér Václav Kotal, Dávid Hancko, Libor Kozák po utkání:

AC Sparta Praha – FC Viktoria Plzeň 2:1 (2:0)

Branky: 15. Kanga z pen., 28. Kozák – 90. Havel. Rozhodčí: Pechanec – Kubr, Vaňkát – Marek (video). ŽK: Kanga, Štetina, Krejčí, Loučka (asistent trenéra) – Bucha, Limberský, Havel, Chorý. Diváci: omezený počet 2500 osob na stadionu.

Sparta: Heča – Sáček, Štetina, Hancko, Frýdek (88. Karlsson) – Krejčí – Vindheim, Kanga, Dočkal (62. Trávník), Hložek (76. Hanousek) – Kozák (62. Tetteh). Trenér: Kotal.

Plzeň: Hruška – Havel, Pernica, Brabec, Limberský (46. Kovařík) – Bucha, Kalvach, Čermák (86. Hořava) – Kayamba, Beauguel (46. Chorý), Kopic (72. Mihálik). Trenér: Guľa.

Čtsa, kc., foto, audio: www.sparta.cz