Petiční výbor „Za dokončení strategického projektu Atletické haly kampus v Brně

Petiční výbor „Za dokončení strategického projektu Atletické haly kampus v Brně – Bohunicích“ se chystá na zasedání Zastupitelstva statutárního města Brna

Atleti bojují za výstavbu brněnské haly! Petiční výbor ve složení předseda Jihomoravského krajského atletického svazu Luboš Stloukal, někdejší světová šampionka v trojskoku Šárka Kašpárková a finalista OH ve skoku vysokém Svatoslav Ton se chystají v úterý 16. června na zasedání Zastupitelstva města Brna, které je otevřené veřejnosti i médiím. Kolem půl deváté ráno proběhnou připomínky a dotazy občanů města Brna, v rámci tohoto bodu chce petiční výbor vystoupit a informovat Zastupitelstvo o petici za dokončení strategického projektu Atletické haly kampus v Brně – Bohunicích a o ohlasu na tuto petici ze strany veřejnosti.

Petiční archy budou ve středu 17. června 2020 před zasedáním Rady statutárního města Brna doručeny do podatelny Magistrátu statutárního města Brna, čímž ale snaha o získání dalších podpisů nekončí a petice bude pokračovat dále. Petice má významnou podporu ze strany největších českých atletických hvězd, vedení Českého atletického svazu i masy atletů napříč republikou a pochopitelně nejvíce obyvatel, studentů a sportovců města Brna a Jihomoravského kraje.

Plánovaná výstavba atletické haly v Brně je totiž ohrožena. Výstavba nové atletické haly v Brně má významně posílit pozici tohoto sportu nejen v regionu, ale i v celé České republice, ale také obslužnost občanů města Brna ve sportovní oblasti. Hala by umožnila, aby atletická obec mohla uspokojit obrovský zájem občanů Brna o základní pohybové dovednosti, kterými jsou například kroužky Českého atletického svazu – Atletiky pro děti v atletických oddílech a klubech. Po výstavbě haly by mohly být zájmy občanů o sportování uspokojeny v daleko větší míře než doposud. V posledních měsících ovšem začaly narůstat obavy, které se týkaly informací o nezajištěném finančním rámci projektu a reálné hrozby zastavení celého záměru. Z tohoto důvodu vznikla petice proti zastavení výstavby, kterou inicioval petiční výbor skládající se z někdejší světové šampionky v trojskoku Šárky Kašpárkové, předsedy Jihomoravského krajského atletického svazu Luboše Stloukala a finalisty olympijských her ve skoku vysokém Svatoslava Tona, který je zároveň brněnským trenérem.

Petiční výbor žádá vedení statutárního města Brna, Jihomoravského kraje, Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, Národní sportovní agentury i Vlády ČR, aby byly shromážděny finanční prostředky a zahájila se výstavba atletické haly v Brně.

Petice má významnou podporu našich nejlepších reprezentantů. V posledních dnech ji podepsali například Barbora Špotáková, Tomáš Staněk, Jakub Vadlejch, Pavel Maslák, Nikola Ogrodníková, Petr Frydrych, Kristiina Mäki, Jan Veleba, Diana Mezuliáníková, Lada Vondrová, Jan Veleba a mnoho dalších. Záměr petičního výboru podpořili svými podpisy také předseda Českého atletického svazu Libor Varhaník, ředitel ČAS Tomáš Janků, šéftrenér reprezentace Jan Netscher a další funkcionáři Českého atletického svazu či atletické hvězdy minulosti. Petice má masivní ohlas mezi brněnskými i regionálními špičkovými atlety, funkcionáři, trenéry, rodiči atletů i obyvateli města se zájmem o sport a dalšími.

Iniciátoři petice zdůrazňují, že momentálně jsou v Brně atletům k dispozici pouze dva venkovní stadiony – Pod Palackého vrchem a stadion AC Moravské Slavie Brno. Stadion AC Moravské Slavie Brno však neumožňuje soutěžení v plné škále disciplín, a proto se tam konají pouze závody dětí do 13 let.

Zároveň dodávají, že druhé největší město pořádalo v novodobé atletické historii pouze dvakrát mistrovství České republiky mužů a žen a nejvyšší ligové soutěže zde neprobíhají vůbec. Doplňují, že veškeré atletické dění v Jihomoravském kraji tak zachraňují okresní města, kde se stadiony staví či rekonstruují a atletické závody se zde konají pravidelně.

Ročně se v Jihomoravském kraji koná více než 200 atletických závodů, a nejen zástupci petičního výboru jsou přesvědčeni, že výstavba brněnské haly podpoří dynamický rozvoj tohoto sportu, ale také obslužnost občanů města Brna ve sportovní oblasti. Hala by umožnila, aby atletická obec mohla uspokojit obrovský zájem občanů o základní pohybové dovednosti, kterými je sportování v kroužcích Českého atletického svazu – Atletiky pro děti v atletických oddílech a klubech. Po výstavbě haly by mohly být zájmy občanů uspokojeny v daleko větší míře.  „O postavení atletické haly v Brně se mluví už od doby, kdy jsem závodila. Tehdy jsem doufala, že si tam třeba ještě zaskáču. Teď už bylo k jejímu postavení opravdu blízko, ale současná situace realizaci projektu zkomplikovala. Proto vznikla tato petice. Myslím si, že je ostuda, že druhé největší město v České republice ještě atletickou halu nemá. Přitom líheň atletů je zde obrovská. Její výstavba by podpořila nejen atletiku, ale sport jako takový, jelikož by se v ní mohli připravovat i jiní sportovci. Brno i celá Morava halu potřebují,“ řekla za petiční výbor Šárka Kašpárková.

Petici lze podpořit svým podpisem na petiční arch, ty jsou k dispozici ve všech atletických oddílech a klubech Českého atletického svazu, u všech krajských manažerů ČAS, v případě doplnění informací nebo zaslání prázdných petičních archů lze kontaktovat Ing. Jiřího Procha z Jihomoravského krajského atletického svazu, tel. 777 136 914, e-mail: jiriproch0@gmail.com.   Petici za výstavbu brněnské atletické haly lze podpořit také symbolicky v elektronické verzi petice zde:

https://www.petice.com/petice_za_dokoneni_strategickeho_projektu_atleticke_haly_kampus_v_brn-bohunicich

Petr Jelínek, Oddělení komunikace / Communications Department, ČAS,