Děti a junioři závodili na Nových Mlýnech

Český pohár tříd Optimist a Laser 4.7 s názvem Pavlovská regata se odjel za nádherného jachtařského počasí o víkendu 6.–7. června.

Na startu se sešlo 90 malých závodníků třídy Optimist. Poprvé se v tomto závodě zkoušel systém rozjížděk ve skupinách. Děti byly rozděleny do čtyřech skupin (modrá, zelená, červená a žlutá). V sobotu závodily vždy dvě různé skupiny společně, postupně každá s každou, takže každý závodník absolvoval celkem šest přibližně 30minutových rozjížděk. Celkem děti strávily na vodě více než pět hodin. Vzhledem k tomu, že foukal silný vítr kolem 8 m/s, v nárazech i přes 10 m/s, bylo to zejména pro nejmenší osmileté děti pořádně náročné. Bylo ale teplo a slunečno, takže si všichni užili krásný jachting.

V neděli byli závodníci rozděleni podle pořadí na zlatou a stříbrnou skupinu. K polednímu se opět rozfoukalo, podmínky s jihovýchodním větrem byly podobné jako v sobotu. Odjely se tři finálové rozjížďky v obou skupinách. Byl to krásný závod, který se díky počasí a dobré organizaci velmi povedl. Celkovým vítězem se stal náš Lukáš Kraus z JK Česká Lípa, druhý skončil Adam Jaroš (MYK) a třetí Kristýna Flosmanová (Jiskra Třeboň).

Čtrnáct mladých Laseristů odjelo za oba dny osm rozjížděk. Závod s přehledem vyhrála reprezentantka Klára Himmelová, před svým bratrem Jiřím Himmelem (oba YC Nechranice), na třetím místě skončila Markéta Kališová z Jachtklubu Brno.

Výsledky

Optimist celkově

1. Lukáš Kraus JK Česká Lípa

2. Adam Jaroš MYK

3. Kristýna Flosmanová TJ Jiskra Třeboň

Optimist starší žáci

1. Lukáš Kraus JK Česká Lípa

2. Adam Jaroš MYK

3. Jeremiáš Přikryl LS Kroměříž

Optimist starší žákyně

1. Kristýna Flosmanová TJ Jiskra Třeboň
2. Linda Dokoupilová Jachtklub Brno

3. Zuzana Tlapáková SK Štětí

Optimist mladší žáci

1. Matyáš Ráža VS Duchcov

2. Jiří Tomeš JK Česká Lípa

3. František Burda JK Česká Lípa

Optimist mladší žákyně

1. Beáta Dokoupilová Jachtklub Brno

2. Pavlína Motlíková JK Cheb

3. Klára Chalupníková Jachtklub Brno

Kompletní výsledky zde:

https://www.sailing.cz/vysledky/202113

Fotky zde:

https://www.facebook.com/eskorepova/media_set?set=a.2609770405948782&type=3

Eva Skořepová, PR manažerka Českého svazu jachtingu