Udrží Hroši s úřadujícími mistry letošní neporazitelnost?

Baseballová Extraliga pokračuje o víkendu třetím kolem. V tabulce zatím neporažení Hroši Brno se utkají s Arrows Ostrava. Hroši využili lehčího losu v úvodu sezóny a porazili jasně jak Nuclears Třebíč, tak nováčka SaBaT Praha. Arrows měli naopak nejtěžší možný začátek, a to zápasy s Draky Brno a Eagles Praha, ze kterých získali pokaždé 1 výhru. „V prvních dvou víkendech jsme splnili náš cíl – 4 vítězství s papírově slabšími soupeři. V nadcházejícím víkendu proti obhájcům titulu chceme ukázat, že letos skutečně míříme na nejvyšší příčky,“ říká trenér Hrochů Matěj Samek.

 Oba soupeři jsou zatím útočně naladěni a mají ve svém kontě každý přes 40 dobrých odpalů. „Proti Arrows projde náš útok zatím největší letošní výzvou proti silným nadhazovačům podpořeným kvalitní obranou,“ ví trenér Samek. Jedním z hráčů, kteří prověří hroší pálkaře bude reprezentační nadhazovač Ondřej Satoria: „Od Hrochů očekáváme hodně běhavý baseball, jelikož mají v lineupu hodně rychlých běžců. Bude důležité, aby nadhazovači dobře pracovali s běžci na metách.“ Proti Eagles měli ostravští horší začátek a museli pak vše dohánět v průběhu zápasu. „V týdnu jsme zapracovali na ofenzívě, abychom byli schopni na soupeře vlítnout hned v úvodu zápasu,“ potvrzuje nutnost zlepšení v této činnosti Satoria. V pátek budou startujícími nadhazovači Ondřej Satoria a Tomáš Zachoval, u něhož se bude jednat o extraligovou premiéru. Sobotní utkání zahájí Boris Bokaj a Jan Kucin.

Draky Brno čeká souboj s Kotlářkou Praha. Draci skončili v loňském roce na 3.místě, Kotlářka čtvrtá, oba týmy získaly zatím 3 výhry, a v obou hrají prim reprezentační nadhazovači – Radim Chroust a Ondřej Furko na straně Draků, Jan Novák a Daniel Padyšák na straně Kotlářky. O víkendu to tak bude i jejich souboj. „Draci budou pro nás zatím největší výzvou. Jsou silným soupeřem jak v útoku, tak v obraně,“ ví hrající trenér Kotlářky Scott Mulhearn, jeden z mála cizinců, kteří mohou v letošním extraligovém ročníku hrát. „Myslím, že to bude velice napínavá série,“ říká mladá dračí naděje Šimon Drápela (r. 2002), člen reprezentace U18 a pokrčuje: „Všichni se těšíme, protože proti sobě budou stát čtyři nadhazovači reprezentace. Budeme dělat všechno pro to, abychom si odnesli dvě výhry.“ Vloni spolu sehrály týmy celkem 7 utkání, ve kterých byly poměrem W-L 4-3 úspěšnější Draci. V sobotu budou zápasy zahajovat Radim Chroust a Daniel Padyšák, v neděli se představí dva držitelé zlata z ME U23 Lukáš Ercoli a Ondřej Furko.

Překvapením soutěže je zatím Technika Brno. Klub, který v roce 2011 získal titul, ale poslední 3 sezóny hrál pouze o udržení, začal letošní ročník Extraligy dvěma výhrami nad Blanskem a porazil také Kotlářku. Jeho nejviditelnější posilou je Pavel Budský, jenž svým odpalem stáhl vítězný bod v sobotní zápase. „Bojovali jsme celé utkání, byl to týmový výkon,“ řekla po zápase legenda českého baseballu. V útoku se ale daří i ostatním členům týmu, Matěj Menšík má na svém kontě dva homeruny a prosazuje se také Robert Regner. Nyní čeká Techniku nováček soutěže SaBaT Praha, který zatím marně čeká na první extraligovou výhru. Jejich hlavní posilou je reprezentační nadhazovač Jiří Vavruša. Tým zatím bojuje s nevyrovnaností výkonů po celé utkání. O úspěch na Hroších ho připravila jedna směna, ve které obdržel celkem 10 bodů, smůlu měl hned v prvním kole, když nadějně rozehrané utkání s Eagles bylo předčasně ukončeno pro déšť. Sobotní utkání zahájí na nadhozu Michal Kočí a mladík Kryštof Kavan, který nastoupil už v minulém kole. Neděle bude ve znamení Jiřího Vavruši a Radka Buriana,

Další zápasy: Olympia Blansko – Eagles Praha, Tempo Praha – Nuclears Třebíč

Fotografie z posledních dvou víkendů najdete v naší fotobance https://fotobanka.baseball.cz/f14556191

Evženie Votinská, Sekretariát ČBA, Média ČBA