IIHF ZVEŘEJNILA SLOŽENÍ SKUPIN PRO MISTROVSTVÍ SVĚTA 2021

Rada Mezinárodní hokejové federace IIHF schválila prostřednictvím telekonference složení základních skupin pro mistrovství světa v ledním hokeji, které budou v květnu 2021 hostit Minsk (Bělorusko) s Rigou (Lotyšsko). 

Českou reprezentaci čekají ve skupině A celky Ruska, Švédska, Švýcarska, Slovenska, Dánska, domácího Běloruska a Velké Británie. Utkání proběhnou v místní Minsk Areně s kapacitou 15 086 diváků, která bude hlavním dějištěm šampionátu a v níž se kromě základní skupiny budou hrát i dvě čtvrtfinálová utkání, obě semifinále a utkání o medaile.

Ve srovnání s ratingem IIHF, na jehož základě jsou skupiny sestavovány, došlo ke změně, když tým Kanady nahradili ve skupině A hokejisté Ruska. „Rada IIHF tak vyhověla žádosti Běloruska, které má jako pořadatelská země právo navrhnout z marketingových důvodů ve složení skupin jednu změnu. Vzhledem k jejich předpokládanému počtu jsou ruští fanoušci pro pořadatele pochopitelně velmi atraktivní,“ vysvětlil generální sekretář Českého hokeje Martin Urban. „Podobné přesuny nejsou neobvyklé, přistoupili k nim například i pořadatelé neuskutečněného šampionátu ve Švýcarsku.“

Ve skupině B, jejímž hostitelem bude Riga, se střetnou celky Kanady, Finska, Spojených států, Německa, domácího Lotyšska, Norska, Itálie a Kazachstánu. Dějištěm zápasů včetně dvou čtvrtfinále bude místní Arena Riga s kapacitou 10 300 diváků.

O přidělení mistrovství světa pro rok 2021 rozhodl kongres Mezinárodní hokejové federace IIHF v roce 2017. Zatímco Minsk hostil světový šampionát v roce 2014, Riga byla pořadatelem mistrovství světa v roce 2006.  

Praha, dne 20. 5. 2020

PhDr. Zdeněk Zikmund, tiskový mluvčí, Český hokej,