První letošní závodní víkend

Věstonická Venuše 2020

Na Nových Mlýnech závodili windsurfaři. Na první závod Českého poháru sezony dorazilo jenom menší množství závodníků, než bývá obvyklé. Buď za to mohly obavy z Covidu, omezení v zázemí nebo jenom špatná větrná předpověď. Celkem přijelo jen 8 raceboardů a 22 mládežníků třídy BIC Techno 293.

V sobotu nás na Pálavě přivítalo sluníčko, modrá obloha, ale bohužel také skoro bezvětrné počasí. Jenom navečer začala foukat slabá bríza a závodní komisi se podařilo uskutečnit dvě rozjížďky pro BICY. Druhá rozjížďka byla pro velmi slabý vítr zkrácena na horní bójce. BICY na břeh dopumpovaly nebo dopádlovaly v úplném bezvětří. Na neděli mělo podle předpovědi začít foukat až někdy okolo 15. hodiny, proto závodní komise prodloužila termín posledního možného startu až na 17:00. Vítr jako by to tušil, a i přes pokročilou hodinu odmítal naskočit a asi čekal, až pojedeme domů. Na začátek začalo trochu foukat ze severozápadu a raceboardy odstartovaly rozjížďku, přičemž druhé kolo se muselo dopumpovat. BICY také vyrazily, ale jejich rozjížďka byla přerušena. Vítr opět klesnul na nulu. Okolo 16:00 se naštěstí rozfoukalo a dalo se kupodivu jezdit i ve skluzu. V těchto podmínkách se podařilo raceboardům odjet jednu zkrácenou a jednu plnou rozjížďku a BICY také stihly jednu. Celkem obě třídy odjely 3 rozjížďky, takže pohárový závod je platný,“ informoval Pavel Kamenský.

Nejlépe si v různých proměnlivých podmínkách vedli tito závodníci, kteří stanuli na stupních vítězů:

BIC Techno – kategorie U13: 1. Klára Chalupníková, 2. Štěpán Loužek, 3. Beáta Dokoupilová

BIC Techno – kategorie U15: 1. Tibor Nevelöš, 2. Nicol Říčanová, 3. Alexandra Lojínová

BIC Techno – kategorie U17: 1. Adam Nevelöš, 2. Kristýna Chalupníková, 3. Nela Sadílková

Raceboard: 1. Jiří Král, 2. Jan Skřepek, 3. Martin Pospíšil 

Více na stránkách www.cwa.cz

MČR Catamaran Open

Na Lipně se konalo letošní první mistrovství republiky. V YK Jestřábí se sešlo 12 katamaranů. Bohužel vítr se ani před televizními kamerami neumoudřil, podařilo se odjet jen jednu rozjížďku. Vyhrála ji posádka David Křížek a Zdeněk Adam na Tornadu. Mistrovství ČR ale není platné, bylo tudíž přesunuto na Lipno marathon, který se letos pojede 6.–7. 6. v YK Jestřábí.

Stříbrná plachetnice

Děti třídy Optimist měly závod regionálního poháru na Jesenici. Sešlo se jich 36 ze všech koutů Čech. Vítr naštěstí neděli odpoledne konečně dorazil, a tak se mohly odjet 4 rozjížďky. Závod zcela suverénně vyhrál Tomáš Peterka z Českého Yacht Klubu, který zvítězil také v kategorii starších žáků. Mezi mladšími žáky byl nejlepší Jáchym Klíma také z ČYKu, kategorii mladších žaček opanovala Karolína Lojková t YC Černá v Pošumaví a nejlepší starší žačkou byla Rozálie Bilerová z TJ Lanškroun.

Celkové výsledky zde: https://www.sailing.cz/vysledky/201504

Závodilo se i na dalších vodách, kde se konaly místí závody, například v Poděbradech, na Máchově jezeře nebo na Chomoutově. Na Máchově jezeře závodily mimo jiné také Lasery Radial a mezi nimi byli i někteří naši mladí reprezentanti.

Poděkování patří všem organizátorům, kterým se podařilo závody uspořádat i ve ztížených podmínkách.

Výsledky všech závodů najdete zde: https://www.sailing.cz/vysledky-zavodu

Na příští víkend jsou naplánovány další významné závody. Závody Českého poháru různých tříd se pojedou na Nových Mlýnech (29er, 420, Laser Radial), na Rozkoši (Finn, Vaurien), na Lipně (katamarány) i na Nechranicích (windsurfy – slalom). Lokální závody budou například na Jesenici, Máchově jezeře nebo na Brněnské přehradě.

Více zde: https://www.sailing.cz/kalendar

Eva Skořepová, PR manažerka Českého svazu jachtingu