Kladno přivítá největší domácí hvězdy!

V pondělí 1. června odstartuje na kladenském stadionu Sletiště první ze série šesti atletických mítinků, které jsou součástí projektu Českého atletického svazu „Spolu na startu“, v jehož rámci proběhnou ve stejný den závody na minimálně další stovce stadionů. Do Kladna se chystají takové hvězdy jako Barbora Špotáková, Tomáš Staněk nebo Pavel Maslák a fanoušci královny sportu se mohou těšit na přímý přenos České televize z této události.

Jedním z vrcholů kladenského mítinku bude oštěp žen, kde by neměla chybět světová rekordmanka a dvojnásobná olympijská vítězka Barbora Špotáková, která to na Sletišti dobře zná a bude to pro ni první start pod novým trenérem Janem Tylčem. „Těším se konečně na první závody a věřím, že se 1. června sejdeme společně na startu a zazávodíme si symbolicky všichni v jednu dobu na sto stadionech po celé České republice, tak se na to všichni dobře připravte,“ vzkazuje. Držitelka dvou zlatých medailí z mistrovství světa se utká se stále ještě úřadující vícemistryní Evropy a třetí ženou loňských světových tabulek Nikolou Ogrodníkovou. I ona bude poprvé závodit pod vedením kouče Jana Železného. Kvalitní sestavu pak doplňují například někdejší juniorská mistryně Evropy Nikol Tabačková nebo Petra Andrejsková, což jsou závodnice, které také mohou útočit na šedesátimetrovou hranici. V silné konkurenci budou usilovat o vylepšení osobního maxima také Andrea Železná a Martina Píšová

V soutěži koulařů se můžeme těšit na českého rekordmana a medailistu z posledních tří halových šampionátů Tomáše Staňka, který naznačil velmi dobrou formu již v průběhu letošní halové sezóny a velké výkony se od něj očekávají i pod otevřeným nebem. „Na závod se velice těším. Je to konečně nějaký impulz, bod naší přípravy, kde si budeme moci otestovat, jaká vlastně i přes veškerá omezení byla. Cítím se díky tomuto závodu motivovanější, protože tréninku už bylo dost a sám jsem zvědavý, jak budu vypadat v kruhu při závodech,“ vzkázala česká koulařská jednička. Sekundovat mu bude jeho tréninkový parťák a majitel dvou bronzových medailí z halových evropských mistrovství Ladislav Prášil. Dalším zkušeným borce v kruhu by měl být Martin Novák. Generaci mladých koulařů zastupují pátý z loňského MEJ v Boras David Tupý, účastník téhož šampionátu Jakub Héža a další ze svěřenců Petra Stehlíka Tadeáš Procházka. Sedmičku silných mužů doplní Tomáš Vilímek.

Dalším klenotem bude závod na 300 metrů mužů, v kterém se sejde v podstatě nejlepší možná domácí konkurence v čele s trojnásobným halovým mistrem světa i Evropy a českým rekordmanem na tratích 200, 300 i 400 metrů Pavlem Maslákem. Proti němu zaklekne do bloků trio Jan Tesař, Patrik Šorm a Michal Desenský, které nás reprezentovalo na posledním mistrovství světa v Dauhá. Na domácím stadionu se bude chtít blýsknout čtvrtý z MEJ v Boras a leader stříbrné štafety z tohoto šampionátu Matěj Krsek. V nabité startovní listině figuruje také vynikající dvoustovkař Jan Jirka.

Paralelně s kladenským mítinkem proběhnou závody různých kategorií na více než 100 stadionech. Například v Plzni, která by měla být též dějištěm letošního mistrovství republiky mužů a žen, se můžeme těšit na kvalitní diskařské klání za účasti našich nejlepších borců v této disciplíně včetně medailistů z loňského MEJ bratří Forejtových.

Projekt Spolu na startu bude jedinečným atletickým svátkem, který v České republice nemá obdoby. Zájem o uspořádání závodů je skutečně vysoký. Ke 4. květnu bylo potvrzeno již 84 mítinků v devíti krajích a další potencionální organizátoři, kteří by měli zájem 1. června uspořádat závody, se mohou hlásit do 10. května.

#SpoluNaStartu

Petr Jelínek, Oddělení komunikace / Communications Department,

ČAS, www.atletika.cz