Zpátky do minulosti: Pardubice braly zlato na slavném Old Trafford

Pardubice – Vytouženého zlata z elitního mistrovství Evropy se česká reprezentace dočkala až v roce 2018. Ovšem ve sbírce Asociace malého fotbalu České republiky svítí zlatý úspěch už z roku 2010. Na prvním klubovém evropském šampionátu na stadionu Manchesteru United totiž triumfoval výběr Aegon Pardubice. Tímto úspěchem startuje seriál mapující největší mezinárodní turnaje v historii českého malého fotbalu.

Na klání nazvané Betfair World Cup 2010 se do Anglie dostalo pouze šestnáct vítězů národních kvalifikací. Českou v Brněnských Ivanovicích ovládl pardubický Aegon, který ve finále přetlačil RKM Brokers Brno. Po bezbrankové remíze v normální hrací době rozhodovaly pokutové kopy, v nichž Pardubičtí zvítězili 5:4. „Betfair udělal neoficiální mistrovství jako promo, coby sponzor Manchesteru měl jednou za rok k dispozici stadion na libovolnou akci. Na turnaj se nedá zapomenout, jako zarytý fanoušek United ani nemůžu. Shodou okolností jsem o něm před třemi měsíci dělal prezentaci na školení v práci,“ směje se pardubický gólman Vlastimil Mičjan.

Český zástupce se na slavném stadion Old Trafford objevil ve skupině smrti s favorizovaným Švédskem, Španělskem a Portugalskem. Nejprve relativně snadno Aegon zdolal Porto 3:0, poté Madrid 3:1 a po remíze 1:1 se Stockholmem postoupil z první příčky do semifinálové skupiny. „Narazili jsme na kvalitní týmy, i když se projevila klasická neznámá. V malém fotbale nic neodpovídá velkému, takže třeba Španělé a Portugalci nebyli tak top jako v té době Němci nebo Švédi,“ líčí Mičjan, který za Pardubice chytal také Superligu malého fotbalu.

V semifinálové skupině čeští hráči remizovali 2:2 s německým Mnichovem, pak zdolali 3:1 dánskou Kodaň a k jistotě postupu do finále potřebovali porazit norské Oslo aspoň o dvě branky – zvítězili 5:0.

Ve finále se Pardubice střetly s ukrajinským Kyjevem, který je předtím v modelovém utkání porazil 6:0. Boj o zlato ovšem patřil českým borcům, branky Ryby a Semeráda znamenaly vítězství 2:0 a evropský titul. „Měli jsme starší a vyzrálý tým, protože mohlo jet jen šest lidí, což odnesli mladší s tím, že mají šanci se na takový turnaj ještě někdy dostat. S Ukrajinci jsme den předtím hráli přátelák v tréninkovém centru Manchesteru a přiznám se, že jsme předváděli čunču. Petr Šmeral řekl, že to nebudeme hrotit, že nevíme, koho nám do turnaje nalosují. Ukrajinci pak byli rádi, když zjistili, že nás mají ve finále, ovšem to jsme vzali úplně jinak takticky a vyhráli,“ popisuje pardubický brankář, který se tři roky nato zúčastnil evropského šampionátu v Řecku.

Pohár pro vítěze předával hráčům Aegonu Gary Pallister, bývalý skvělý bek Manchesteru United a anglické reprezentace. Upomínkové plakety pak obdrželi z rukou Sira Bobbyho Charltona, slavné legendy klubu a anglického fotbalu. „Byla to bomba, organizace na vysoké úrovni, plný servis, všude jsme se podívali. Zažili jsme atmosféru v šatně áčka, vycházeli jsme na trávník tunelem, kterým nastupují hráči Manchesteru, hrála znělka Ligy mistrů. I když byl stadion prázdný, pořád šlo o Old Trafford, na to se nezapomíná. K tomu ještě bonbónek, že se vyhraje,“ rozplývá se při vzpomínce Mičjan.

Některé zdroje za první evropský šampionát v malém fotbale uvádějí turnaj národnostních menšin v Bratislavě v roce 2010, kde český výběr skončil třetí po výhře 5:1 nad Řeckem. Titul připadl Rumunsku, které zdolalo Slovensko 8:0. Ovšem větší význam se přikládá klubovému šampionátu v Manchesteru. Ten odstartoval každoroční klání reprezentačních týmů starého kontinentu. „Nedá se to srovnávat, malý fotbal byl tehdy v plenkách a Euro se za těch pár let posunulo na úplně jiný level. Možná jsme udělali takový český pidivýkop v malém fotbale,“ usmívá se brankář.

Výsledky Betfair World Cup 2010

Základní skupina: Aegon Pardubice – Porto 3:0, Aegon Pardubice – Madrid 3:1,  Aegon Pardubice – Stockholm 1:1.

Semifinálová skupina: Aegon Pardubice – Mnichov 2:2,  Aegon Pardubice – Kodaň 3:1,  Aegon Pardubice – Oslo 5:0.

Finále: Aegon Pardubice – Kyjev 2:0.

Sestava Aegonu Pardubice: Vlastimil Mičjan – Petr Šmeral, Michal Samčenko – Marek Ryba – Michal Semerád, Luděk Hanč.

Jaroslav Kára, PR,